25.5.2018 klo 13:30
Uutinen

Pentikäinen sote-lykkäyksen uhasta: Poliitikkojen pitää viedä asia nyt maaliin

– Sote- ja maakuntauudistus on paljon mainettaan parempi ja se on syytä viedä läpi, sanoo Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan uudistus uhkaa jälleen lykkääntyä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta käsittelee paraikaa uudistuksen kannalta olennaista valinnanvapauslakia.

Julkisuuteen vuodetun valiokunnan lausuntoluonnoksen perusteella näyttää siltä, että valiokunta aikoo ehdottaa valinnanvapauden lykkäämistä hallituksen esittämästä aikataulusta.

– Alan pk-yritysten – joita on yli 18 000 – kannalta epävarmuuden jatkuminen ja uudistuksen kaatuminen olisi hyvin haitallista, Mikael Pentikäinen sanoo.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan keskustelu on edelleen kesken ja lausunto voi vielä muuttua luonnoksesta. Mediatietojen mukaan valinnanvapauslaissa on parikymmentä kohtaa, joihin valiokunta haluaa korjauksia. Lakipykälien viilaaminen voi myöhästyttää merkittävästi koko uudistuksen toteutumista.

– Uudistusta on valmisteltu pitkään ja mielestämme huolella palautetta kuullen. Siksi poliittisen järjestelmän pitää näyttää kykynsä tehdä päätöksiä, ja viedä asia maaliin. Jos tämä nyt kaatuu, se on luottamuskolaus kansanvallalle, Pentikäinen toteaa.

– Jos uudistus toteutuu esitetyssä muodossa, uskomme sen avaavan paljon uusia liiketoimintamahdollisuuksia pk-yrityksille. Olemme vakuuttuneita, että se tulee parantamaan sote-palveluita ja myös tehostamaan niiden tuotantoa.

”Valinnanvapaus ei sekoita tai riko”

– Valinnanvapaus ei sekoita tai riko mitään ja valinnanvapaus on keskeinen osa uudistusta. Sen kautta pystytään lisäämään peruspalveluiden saatavuutta ja ihmiset pääsevät paremmin ja nopeammin hoitoon, painottaa Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö ja sote-asiantuntija Susanna Kallama.

– Valinnanvapaus vahvistaa ihmisten itsemääräämisoikeutta ja on kansalaisen etu. Saamme valita kuka yleislääkärimme on ja saamme valita kotiin vietävät palvelut ja asumispalvelut. Eikö ole ihan oikein, että ihminen saa itse päättää, kuka hänen kotiinsa tulee, Kallama toteaa.

– Erikoissairaanhoito jää edelleen julkisen sektorin vastuulle eli toiminta arjessa jatkuu kuten ennenkin, Susanna Kallama muistuttaa.

Maakuntavaalitkin lykkääntyvät?

Jos uudistus myöhästyy, myös maakuntavaalit myöhentyvät. Maakuntavaalit on ollut tarkoitus järjestää lokakuun lopussa. Vaalien vuoksi lakikokonaisuus on ollut tarkoitus saada valmiiksi hallituksen aikataulujen mukaan ennen kesälomia.

Oikeuskanlerinvirasto kuitenkin lausui alkuviikosta, että lakien voimaantulon ja vaalien väliin tulee jättää noin kuuden kuukauden tauko.

Jos vaalit lykkääntyvät, maakuntavaltuustot eivät pääse aloittamaan työtään ajoissa ja uudistuksen seuraavatkin vaiheet todennäköisesti myöhästyvät.
– Moni maakunta on hyvin valmistautunut uudistukseen. Luotamme, että ne saavat yhdessä muiden toimijoiden kanssa uudistuksen liikkeelle ja pystyvät esitetyltä pohjalta rakentamaan kuhunkin maakuntaan sopivan mallin. Toki on vielä paljon työtä, Pentikäinen toteaa.

– Tiedän, että myös oppositiossa on uudistuksen ymmärtäjiä. Toivon, että jotkut myös oppositiossa voisivat harkita uudistuksen tukemista, Yrittäjien toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo.

Susanna Kallaman blogi sote-aiheesta täällä

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi