17.3.2020 klo 09:27
Uutinen

Pentikäinen Ylellä: ”On todella tärkeää, että yrittäjät eivät jää yksin murehtimaan tätä tilannetta”

– On todella tärkeää, että yrittäjät eivät jää yksin murehtimaan tätä tilannetta, vaan ovat yhteydessä toisiinsa ja hyödyntävät yrittäjäjärjestöä ja kaikkia palvelun tarjoajia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi Ylen aamussa.

– Haastavaa on se, että kukaan ei tiedä, miten pitkä tämä pahin vaihe on, Mikael Pentikäinen totesi koronakriisistä Ylen aamu -lähetyksessä tänään.

Lähetyksessä keskusteltiin koronakriisin vaikutuksista kotimaisiin yrityksiin erityisesti palvelualoilla.

Suomen Yrittäjät, Kuntaliitto, Uusyrityskeskukset ja Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt sopivat laajemmasta yhteistyöstä.

– Pyritään mahdollisimman lähellä yrittäjää auttamaan kaikissa niissä käytännön ongelmissa, joita tulee.

Ensimmäinen ongelma: yrityksen rahat loppuvat, kun asiakkaita ei käy

Ensimmäinen ongelma on Pentikäisen mukaan se, että yrityksistä loppuvat rahat, kun asiakkaita ei käy.

– Tarvitaan siltarahoitus, ettei elinkelpoisia yrityksiä tarvitsisi ajaa nurin sen takia, että kassa ehtii kuivua tämän kriisin takia, Pentikänen vaati Ylellä.

Tässä valtiolla on Pentikäisen mukaan iso rooli. Hallitus kertoi eilen rahoituspaketista yritysten auttamiseksi. Pentikäisen mukaan siinä on paljon hyviä elementtejä, mutta se ei riitä. Siksi Suomen Yrittäjät esitti, että valtio ottaisi kantaakseen yrittäjän ja työnantajan eläke- ja muita sosiaalivakuutusmaksuja ja yrittäjille palautetaan alkuvuonna maksetut verot. Takaisinmaksuaika voisi olla yksi vuosi.

– Lisäksi tarvitaan nopeasti työmarkkinapaketti, joka helpottaisi lomautuksia ja yt-prosesseja.

Pentikäinen vetoaa vuokranantajiin ja kauppakeskuksiin: Tulkaa yrittäjiä vastaan

Yrittäjiä Pentikäinen neuvoo reagoimaan mieluummin nopeasti kuin hitaasti ja ottamaan yhteyttä omaan pankkiin ja vuokranantajaan.

– Vetoankin tässä vuokranantajiin – erityisesti isoihin toimijoihin eläkeyhtiöihin ja kansainvälisiin rahastoihin: nyt pitää tulla vastaan yrittäjiä, kun he tulevat keskustelemaan vuokrista, hän sanoi Ylellä.

– Ja myöskin pitää miettiä näitä kauppakeskusten pelisääntöjä, ettei pakoteta pitämään tyhjillään yrityksiä auki.

Suomen Yrittäjät lanseerasi #ostapieneltä-kampanjan.

– Toivomme että koronasta huolimatta ja näistä liikkumisrajoituksista huolimatta ihmiset muistaisivat, että suomalaiset pienet yritykset tuottavat kuitenkin suuren osan meidän palveluista. Autetaan yritykset pysymään tämä vaikean vaiheen yli hengissä.

toimitus @ yrittajat.fi