Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

28.5.2024 klo 12:18
Uutinen

Petäjäveden kesä käynnistyy yrittäjien perinteisillä markkinoilla

”Yrittäjät ja kunta tekevät yhteistyötä matalan kynnyksen periaatteella”, kertoo Petäjäveden Yrittäjien puheenjohtaja Mirkka Lampinen. Viime vuonna ensi kertaa järjestetty Petäjävesi Elää! -viikko kokoaa paikkakuntalaisia yhteen elokuussa.

Petäjävesi siirtyy kesätapahtumien aikaan lauantaina 1. kesäkuuta, kun Petäjäveden Yrittäjien perinteiset kesämarkkinat täyttävät torin markkinahumulla.

-Viime vuosina markkinat on järjestetty heti kesäkauden alussa. Siitä on muodostunut mukava kesänavaus, kertoo Petäjäveden Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Mirkka Lampinen.

Markkinoiden järjestelyt ovat Petäjäveden Yrittäjien harteilla, ja valmistelut aloitetaan jo edellisen vuoden loppupuolella. Kauppiaita tulee oman paikkakunnan lisäksi muualtakin, sillä tapahtuma kuuluu monen Suomea kiertävän torikauppiaan kesäohjelmaan.

-Kauppiaita on laidasta laitaan, mutta tähtäämme suunnitteluvaiheessa siihen, ettei saman alan yrittäjiä olisi liian monta. Kauppiaiden lisäksi markkinoille pyritään saamaan muutakin ohjelmaa, perinteistä markkinameininkiä. Monille petäjävetisille markkinat on tärkeä kohtaamispaikka, Lampinen tarkentaa.

Petäjävesi Elää! -tapahtuma elokuussa

Petäjävedellä järjestettiin viime kesänä ensimmäistä kertaa viikon kestävä Petäjävesi Elää! -tapahtuma. Idea uudenlaiseen kesätapahtumaan tuli kuntalaisilta.

-Petäjävesi Elää! järjestetään 12.–18. elokuuta, kun koulut ovat jo alkaneet. Viime vuonna myöhäinen ajankohta osoittautui onnistuneeksi ratkaisuksi, kertoo Petäjäveden kunnan kulttuurituottaja Olli Koponen.

Viikon ohjelman punaisena lankana on ”paikallisilta paikallisille” eli viikon aikana paikkakunnan omat tuottajat, järjestöt ja yrittäjät sekä kunta ja seurakunta ideoivat erilaisia tapahtumia. Mukana ovat aktiivisesti niin ikään urheilu-, kulttuuri- ja taidekentän toimijat: on teatteria, kuvataide- ja valokuvanäyttelyitä ja urheilukisoja. Viikko näkyy myös keskustan ulkopuolella kylissä.

-Petäjävesi Elää -tapahtuman järjestelyissä kunta, paikalliset yrittäjät ja yhdistykset tekevät tiivistä yhteistyötä, Mirkka Lampinen painottaa.

Paikkakunnan historiallinen helmi on Petäjäveden vanha kirkko, joka lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994. Kesäaikaan vuosina 1763–65 rakennettu kirkko houkuttelee vuosittain runsaat 12 000 kävijää noin 90 eri maasta.

– Kirkko on kansainvälinen vetonaula. Vanhan kirkon kesän kruunaa korkeatasoinen konserttisarja heinä-elokuussa, Koponen sanoo.

Petäjäveden kesään kuuluu edelleen liikenneasema Kyläsepän pihapiirissä järjestettävä Takomarkkinat, johon kokoontuu seppiä ympäri Suomea. Tapahtumalla on jo lähes 40 vuoden historia.

-Uutena vetonaulana samassa miljöössä kajahtaa Kyläseppä-rock, joka järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa. Ilmainen rock-tapahtuma oli menestys ja se saa jatkoa 6. heinäkuuta, kertoo Koponen.

Yhteisöllisyys on pienen kunnan vahvuus

Mirkka Lampinen ja Olli Koponen sanovat, että paikkakunnan yrittäjät, yrittäjäjärjestö ja kunta tekevät tiivistä yhteistyötä. Pienessä kunnassa yhteisöllisyys on vahvuus ja Petäjävedellä se näyttäytyy heidän mukaansa myönteisenä voimavarana ja kriittiset äänenpainot ovat vähäisiä.

-Kun ihmiset oppivat tuntemaan toisensa, voi sanoa tiivistäen, että heitetään tittelit pois ja ryhdytään tekemään, Koponen naurahtaa.

-Pienessä kunnassa onnistunut yhteistoiminta on lopulta kaikkien etu. Kohtaamisia voidaan sopia matalalla kynnyksellä ja tarvittaessa olla yhteydessä virka-ajan ulkopuolellakin, Lampinen sanoo.

Lampinen ja Koponen uskovat, että Jyväskylän läheisyys on noin 3 500 asukkaan Petäjävedelle tärkeä elinvoimatekijä.

-Petäjäveden maaseutumainen rauha houkuttelee asumaan erityisesti lapsiperheitä, vaikka työpaikat olisivat Jyväskylässä. Kaikissa tapahtumissa täällä huomaa sen, että lapsille suunnatut tapahtumat keräävät osallistujia. Ja esimerkiksi Petäjäveden Petäjäiset tekee arvokasta työtä junioriurheilun edistämiseksi, Koponen sanoo.

Ilmakuva: Jere Malila, Luomasto Oy