20.2.2020 klo 09:25
Uutinen

Pikavippi voi olla yrityksen viimeinen virhe: ”Silloin kannattaa kysyä, onko järkevää enää hakea rahoitusta”

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kaipaa yrityksille tarkoitettuihin pikavippeihin vastaavaa sääntelyä kuin kuluttajalainoihin.

Pikavipeillä houkutellaan yrityksiä ottamaan korkeakorkoista lainaa. Usein rahoitustilanne on akuutti, eikä lainaa ole onnistuttu saamaan pankista.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen varoittaa yrityksiä pikavippien vaaroista.

– Jos muualta ei saa lainaa, houkutus pikavippeihin kasvaa. Aina kun sille tielle lähtee, pikavipin ottamisen täytyy olla hyvin harkittua ja muut rahoitusvaihtoehdot on oltava käyty läpi.

Pikavippien korot ovat selvästi perinteistä pankkilainaa korkeampia. Pikavippiyritykset houkuttelevat yrityksiä lupaamalla nopean, vain joidenkin minuuttien käsittelyajan. Vakuuksia ei useinkaan tarvita, mutta lainoissa on usein henkilökohtainen vastuu.

– Juuri vakuudettomuuden takia pikavipit ovat kalliimpaa lainaa.

Kuismasen mukaan pikavippien ottaminen yhdistyy yrityksissä usein siihen, että firman rahoitustilanne on jo heikko tai menossa heikompaan suuntaan.

– Kyse on monesti väliaikaisesta avusta. Keinot ovat vähissä, jos mistään muualta rahaa ei ole saatavissa. Jos rahaa saa vain korkeaan hintaan, kannattaa kysyä itseltään, onko enää järkevää ylipäätään hakea rahoitusta. Silloin täytyy olla tiedossa, että rahoitus aidosti parantaa yrityksen tilannetta. Jos näin ei ole, ollaan entistä syvemmässä suossa, Kuismanen jatkaa.

”Hyviin projekteihin saa rahoitusta”

Kuluttajamarkkinoilla pikavippien sääntelyä on tiukennettu. Kuismanen kaipaa sääntelyä myös yrityslainoihin.

– Sellaista ei tällä hetkellä ole. Pikavipit mahdollistavat varsin ylihinnoitellun rahoituksen yrityksille.

Olemme aikaisemmin kertoneet Finnveran uudesta takaustuotteesta, jolla pyritään helpottamaan ja nopeuttamaan yritysten rahoitusta.

– Tilanne yritysten rahoitusmarkkinoilla on pk-barometrin mukaan kohtalaisen hyvä. Hyviin projekteihin on saatavilla rahoitusta pankkijärjestelmän kautta.

– Jos haetaan vain kassavajeeseen rahoitusta, on kalliin rahan kanssa entistä syvemmässä suossa, Kuismanen sanoo.

Hän muistuttaa, että toiminimiyrittäjän kannattaa olla erityisen varovainen kalliiden lainojen kanssa, sillä vastuu on aina henkilökohtaisesti yrittäjällä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi