2.7.2024 klo 08:26
Uutinen

Pitäjien puolestapuhuja Kaija Kess niskavuorineuvokseksi

Hauhon Yrittäjät on myöntänyt niskavuorineuvoksen nimen ja arvon varatuomari Kaija Kessille. Hän on toiminut aktiivisesti Hauhon puolestapuhujana ja pitäjien lähipalveluiden puolustajana. Hän johti kapinapäällikkönä hauholaisia taistelussa oman terveysaseman puolesta viime keväänä.

Porista kotoisin oleva Kaija Kess on toiminut lakimiehenä kohta 40 vuotta. Lakiasioissa häntä viehättää loogisuus ja sitkeyden vaatimus.

– Yksityiskohtien seasta täytyy löytää iso kuvio.

Kessit muuttivat Kaijan aviomiehen, Osuuspankin pankkilakimiehenä aloittaneen Matti Kessin työn myötä Hauholle 1990. Uusi tulokas houkuteltiin heti mukaan Hauhon Kesäteatterin Niskavuoren nuori emäntä -näytelmään.

– Olin Liisu-piika. Mutkatonta touhua ja paljon naurua, Kaija Kess muistelee.

Kaija Kess on profiloitunut pitäjien, niiden asukkaiden ja palvelujen puolustajana. Hän kertoo saaneensa perheineen Hauholta paljon, ja haluaa nyt vastavuoroisesti antaa oman osaamiseni hauholaisten hyväksi.

– Olen järkyttyneenä seurannut kaupungin suhtautumista pitäjiin vuodesta 2009 alkaen. Olin monen muun aktiivin kanssa perustamassa Hauhon Pitäjä ry:tä, joka on tärkeä vaikuttaja Hauhon asioissa.

Helmikuussa julkaistussa Kanta-Hämeen hyvinvointialueen palveluverkkoselvityksessä esitettiin Hauhon terveysaseman sulkemista 2026. Esitys sai Kessin toimimaan asian muuttamiseksi.

– Päätös olisi Hauhon osalta ollut lainvastainen. Valmistauduimme valittamaan hallinto-oikeuteen. Hauskin hetki oli, kun hauholaisten porukassa yhdessä todettiin, että ”Niskavuori taistelee!” ja minut nimettiin kapinapäälliköksi.

Hauholaiset tuottivat Kessin johdolla sivutolkulla perusteluita Hauhon puolesta. Perustelut vakuuttivat päättäjät ja huhtikuussa aluevaltuuston kokouksessa aluevaltuutettujen enemmistö päätti säilyttää terveysaseman palvelut Hauholla.

Niskavuorineuvos haastaa maaseudulla asuvia toimimaan. Hauhon tulevaisuus on valoisa, mutta se vaatii yhteistyötä ja päättäväisyyttä.

– Maaseudulla pitää koota voimavarat palveluiden säilyttämiseksi. Täällä on paljon osaamista ja tahtoa, nyt ei saa luovuttaa.

Vuoden 2024 niskavuorineuvos julkistettiin Niskavuoren markkinoilla lauantaina 29. kesäkuuta. Niskavuorineuvoksen arvonimellä huomioidaan vuosittain henkilö, joka työllään ja esiintymisellään on tehnyt Hauhoa, hauholaisuutta ja yrittäjyyttä tunnetuksi.

– Olin hämmästynyt ja kiitollinen nimityksestä. On hienoa olla yksi niskavuorineuvoksista. Kiitän Hauhon Yrittäjiä kunniasta! Kun on Hauholla asumisen alussa esiintynyt Liisu-piikana Niskavuori-näytelmässä, nimityksessä on myös jotain erityistä, Kess toteaa.