15.5.2020 klo 15:02
Uutinen

Pitopalveluyrittäjä laskutti huhtikuussa 3,5 prosenttia normaalista: ”Kaikkia lakkiaisia ei ole peruttu”

Pitopalveluyrittäjä käyttää nyt aikaa yrityksen kehittämiseen ja toivoo, että juhlia järjestetään viimeistään syksyllä.

Hausjärvellä Pito-Piiat -pitopalveluyritystä pyörittävän Anne-Mari Lehtosen muistiin on painautunut maaliskuinen viikko, jonka muutaman päivän aikana asiakkaat kaikkosivat.

Koronakriisi oli tullut taloon.

– Nyt olisi alkamassa suurin sesonki. Hieman nauratti, kun kuuntelin että tulevaa ravintolatukea voi hakea, jos myynti on laskenut selvästi. Meillä huhtikuun myynti oli 3,5 prosenttia siitä, mitä se oli vuosi sitten. Meidän alaa tämä kosketti välittömästi, jo ennen ravintoloita, yrittäjä sanoo.

Nyt keikkaa on ollut hyvin vähän. Äskettäin arkea piristi Hyvinkään sairaalan lähes 1000 leivoksen tilaus.

– Se oli meille todella paljon tässä tilanteessa.

Pito-Piiat on yrittänyt paikata laskenutta myyntiä vappu- ja äitienpäiväpaketeilla.

– Take away -myynnissä on se ongelma, että sijaitsemme syrjässä eikä se sellainen konsepti oikein toimi meillä. Volyymit eivät riitä.

Normaalitilanteessa pitopalveluyritykset olisivat kiireisä ylioppilasjuhlien valmistelussa. Nyt juhlia ei pidetä tai ne on siirretty elokuulle.

– Jotain pientä on tulossa. Kaikkia lakkiaisia ei ole peruttu toukokuulta. Jotkut ovat päättäneet pitää juhlat pienellä porukalla.

Jonkin verran keikkaa on on tullut yhden yrityksen lounastilauksista. Muutoin työkalenteri on lähes tyhjä.

– Nyt on aikaa ulkoiluun ja lenkkeilyyn, kaikkeen siihen mitä normaaliaikana ei ehdi.

”Yrityksen kehittäminen nyt etusijalla”

Vapaan ajan Lehtonen on hyödyntänyt yrityksen prosessien läpikäymiseen. Nyt mietitään, miten asiat voisi tehdä jatkossa entistä laadukkaammin.

– Olen työstänyt yrityksen käsikirjaa. Yrityksen kehittäminen on nyt etusijalla. Meidän yrityksen kohdalla on ollut aina niin kiire, että ei ole riittänyt rahkeita kehittymiseen. Nyt on saanut pysähtyä. Näen, että yrityksen täytyy nyt hyödyntää enemmän yhteistyötä.

Rahallisesti tilanne on Lehtosen mukaan ”paskamainen”.

– Onneksi meillä on omat toimitilat, joten vuokria ei tarvitse maksaa. Minulla on kuusi henkilöä töissä. Heidän palkkojensa eläkemaksut tulevat maksuun takautuvasti. Alkuvuodesta piti maksaa tapaturmavakuutusmaksut.

Hääpari hakee poikkeuslupaa

Pito-Piiat on saanut kerättyä taloudellista puskuria kiireisten vuosien aikana ja tilanne on vielä hallinnassa. Lehtosen mukaan pahinta on epätietoisuus siitä, miten ihmiset alkavat palata normaaliin elämään.

– Nyt eletään sellaista aikaa, että asiakkaat siirtävät loppukesänkin tilaisuuksia. Mielenkiintoista on nähdä, miten rajoitukset vaikuttavat, ja saadaanko edes loppusyksystä järjestää juhlia vai varovatko ihmiset edelleen.

Osa hääpareista on päättänyt järjestää juhlia myös kesällä.

– Eilen kuulin hääparista, joka hakee poikkeuslupaa 70 vieraan häätilaisuuden järjestämiseen heinäkuussa.

Kesäkuun alusta alkaen on mahdollista järjestää 50 henkilön tilaisuuksia, mutta kiinnostus juhlien järjestämiseen on matalalla.

– Ymmärrän sen, että jos nyt suunnitellaan juhlia ja sitten tulee uusia rajoituksia, on helpompaa perua koko juhla ja katsoa vuoden päästä uudelleen. Asiakkailta on tullut viestejä, että he eivät jaksa edes pohtia järjestämistä, koska takki on niin tyhjä tämän asian kanssa.

Kuva: Anne-Mari Lehtosen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi