12.5.2020 klo 14:32
Uutinen

Pohjois-Karjalan Yrittäjien hanke auttaa pien- ja yksinyrittäjiä selviämään koronakriisistä – ”Kriisin pitkittyessä tarvitaan henkistä tukea”

Pohjois-Karjalan Yrittäjät on saanut Euroopan sosiaalirahaston, ESR:n, rahoituksen VALO-hankkeelle.

Pohjois-Karjalan VALO-hanke alkaa toukokuussa ja kestää vuoden loppuun.

– Alun shokin jälkeen moni yrittäjä on varmasti saanut sen ilon tunteen, kun on pientä tukea saanut, mutta kriisin pitkittyessä tarvitaan myös henkistä apua. Hankkeessa tullaan järjestämään ohjattuja työpajoja, joissa käsitellään koronan aiheuttamaa kriisiä yrittäjille itselleen henkisellä tasolla sekä henkilökohtaista sparrausta ja työnohjausta, Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg kertoo.

Maalis-huhtikuussa toteutetun Suomen Yrittäjien gallupin mukaan 24 prosenttia yrittäjistä on joko burn outin partaalla tai jatkuvasti erittäin stressaantuneita, ja 38 prosenttia ilmoittaa olevansa joskus ylirasittunut

VALO-hankkeen tavoite on auttaa yksin- ja pienyrittäjiä jaksamaan koronariisin yli. Hanke jakautuu vertaistuen tarjoamiseen, henkilökohtaiseen sparraukseen ja työnohjaukseen sekä etätyön johtamiseen.

Digialustat haltuun henkisen tuen lisäksi

Pohjois-Karjalan Yrittäjät ovat kartoittaneet jäsenrekisteristään mahdollisia palveluiden tarjoajia. Lähes 70 prosenttia hankkeen toiminnasta perustuu ostopalveluihin.

Hankkeen tulostavoitteet on listattu seuraavasti: kohdeyritykset selviytyvät koronakriisistä paremmin, niiden osaaminen ja aktiivisuus digitaalisilla alustoilla kasvaa, etätyönjohtaminen lisääntyy, yritykset osaavat sopeutua erilaisiin muutostilanteisiin tehokkaammin, ne ovat valmiimpia käynnistämään uudestaan liiketoimintaa kriisin jälkeen, ja vältymme yrittäjien enimmiltä itsemurhilta, alkoholisoitumiselta, syrjäytymiseltä.

Esimerkiksi digitaalisten alustojen käyttö on lähtökohta esimerkiksi yritystukien hakemiselle, mutta myös muulle vertaistuelle koronakriisin aikana.

– Olemme järjestäneet virtuaalisen afterwork-tilaisuuden, johon osallistui 12 yrittäjää, vaikka jäsenissämme on toista tuhatta yksinyrittäjää. Kolme aluejärjestöä eri puolilta otti Pasi Raution Yrittäjät ylös suosta -seminaarin, jotka live-tilaisuuksina vetävät pelkästään meillä pari sataa henkeä, mutta etänä osallistujia oli 61. Eli tietokone ja erilaiset virtuaalialustat eivät ole niitä välineitä, mitä kaikki yrittäjät kokevat omakseen, Blomberg kertoo.

Palvelun tarjoajien haku päättyy 15.5. ja aloitusseminaari on tarkoitus järjestää vielä ennen toukokuun loppua.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi