Porsche Taycan 4S
Yrityksensä myynyt Veli-Pekka Palokangas toteutti haaveensa.

Porsche-huuma nousee Pohjois-Pohjanmaalla, jo kymmeniä uusia omistajia – Yrityksensä myynyt Veli-Pekka Palokangas toteutti unelmansa sähkö-Taycanilla 

Yhä useampi Pohjois-Pohjanmaalla myytävä premium-luokan auto on Porsche. Taustalla on latausasemien lisääntyminen ja autojen saatavuuden parantuminen. Talouden synkät pilvet eivät myyjän mukaan vaikuta hankintoihin.

Pohjois-Pohjanmaalla eletään pienimuotoista Porsche-kuumetta. Kyseisen merkin myynti on piristynyt alueella selvästi.

Oulussa toimivan SCC – Sports Car Centerin myyntipäällikön Markus Toljamon mukaan etenkin premium-luokan sähköautojen kysyntä on vilkastunut merkittävästi. 

– Yli puolet meillä myydyistä Porscheista on jo täyssähköautoja eli käytännössä Taycan-malleja, hän kertoo.

Kalliimman hintaluokan erikoisautoihin keskittyvä SCC avasi liikkeen Oulussa viime maaliskuussa. Sen jälkeen maakuntaan on tullut kymmeniä uusia Porsche-omistajia. Yritys hankkii autoja Suomen lisäksi muun muassa Euroopasta kuten Saksasta ja Ruotsista.

”Tietyn hintaluokan ostajat tekevät monesti hankinnan silti, vaikka yleinen taloustilanne on haastava.”

Markus Toljamo

Osasyynä sähköautojen suosioon Toljamo pitää latausasemien määrän kasvua Pohjois-Pohjanmaan ja pohjoisen Suomen alueella. Epävarma taloustilanne ei sen sijaan näytä näkyvän myynnissä.

– Tietyn hintaluokan ostajat tekevät monesti hankinnan silti, vaikka yleinen taloustilanne on haastava. Pitää myös muistaa, että sähköllä ajaminen on edelleen merkittävästi edullisempaa kuin bensalla tai dieselillä, hän sanoo.

Tyypillinen SCC:n asiakas hankkii 70 000–150 000 euron hintaisen auton. Toljamon mainitsema sähkö-Taycan sijoittuu hintahaitarin yläpäähän.

Vaikka sähköautot tekevät kauppansa, viime aikainen bensan hinnan halventuminen on palauttanut kysyntää myös diesel- ja bensa-autoihin.

– Dieselin ja bensan kysyntä on selvästi palautumassa. Ne ovat monelle asiakkaalle oikeita ratkaisuja. Omaa mieltäni on lämmittänyt mukavasti se, että moni asiakas on löytänyt myös isolla koneella varustetut polttomoottoriautot.

”Asia varmistui koeajolla”

Oululainen Vesa-Pekka Palokangas toteutti vastikään yhden haaveensa ja ajaa nyt uudenkarhealla sähkö-Porschella.

– Olen omistanut useita eri automerkkejä, mutta olen kymmenisen vuotta miettinyt, että joskus haluan ajaa Porschella.

Kaksi vuotta sitten Palokangas myi perustamansa it-talo PiiMegan ja on sen jälkeen ottanut hieman etäisyyttä työelämään. Piimega on nykyään osa Pinja Groupia.

– Tässä on nyt tuumaustauko. Yli 20 vuoden yrittäjäuran aikana takki ehti hieman tyhjentyä. Olen ollut noin puoli vuotta vähän enemmän vapaalla ja ehtinyt nauttia tällaisistakin asioista enemmän, hän kertoo ja viittaa autohankintaansa.

”Tuli sellainen olo, että mikä ettei.”

Vesa-Pekka Palokangas

Auton valintaan vaikutti paitsi merkki, myös bensan hinta. 

– Minulla oli aika paljon bensaa kuluttava auto. Kun aloin selvitellä sähköautotarjontaa, huomasin, että tarjolla on sähköisiä Porschejakin. Tuli sellainen olo, että mikä ettei. Asia varmistui koeajolla, kun joka ikinen metri auton ratissa hymyilytti, Palokangas kertoo.

Valinta kohdistui 164 000 euron hintaiseen Porsche Taycan 4S Cross Turismo -malliin.

– Kävin ajamassa myös Mersun EQS-mallia. Sekin oli todella hyvä, mutta ajattelin, että mersulla ehtii ajaa vanhempanakin.

Palokankaan Porschella oli ajettu kaupantekohetkellä 6000 kilometriä. Hän uskoo, että auto pysyy käytössä useamman vuoden.

– Ajan paljon, noin 50 000 kilometriä vuodessa. Halusin urheilullisuutta ja auton, josta voin nauttia ja jolla on mukava lähteä ajamaan.

Olemme aikaisemmin kertoneet asuntomyyjä Andrei Koivumäen toteutuneesta Bentley-haaveesta.

Muita kiinnostavia aiheita

Pauli Reinikainen