18.6.2020 klo 11:27
Uutinen

Rajoitusten lieventäminen auttaa liiketoiminnan rakentamista uudelleen – SY:n Pentikäinen: ”Tukipäätöksiä tarvitaan nopeasti”

Hallitus kertoi keskiviikkona 17. kesäkuuta koronavirusepidemiaa koskevien rajoitusten purkamisesta.

Mikäli koronavirustilanne ei pahene, elokuun alusta lähtien yli 500 hengen tapahtumat ovat sallittuja, kunhan turvallisuudesta ja hygieniasta huolehditaan.

Aluehallintovirastot tekevät päätökset heinäkuun aikana hallituksen suositusten pohjalta kuukaudeksi kerrallaan.

Myös sisätiloissa järjestettävissä tapahtumissa sallitaan yli 500 hengen tilaisuudet, kunhan turvaväleistä ja asiakasmääristä huolehditaan turvaetäisyyksien edellyttämällä tavalla.

Mikäli tautitilanne kehittyy ilman merkittäviä poikkeamia, kaikista rajoituksista luovutaan 1. lokakuuta mennessä.

– Nämä ovat tervetulleita linjauksia. Nämä luovat yrityksille luottamusta tulevaan ja auttavat kannattavan liiketoiminnan rakentamista. Se on hyvä niin yrittäjille, työntekijöille, asiakkaille kuin koko yhteiskunnalle.On erittäin tärkeä, että kokous-, messu- ja tapahtumatoimijoilla on edes syksyllä näkymä vapaaseen liiketoimintaan, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Ravintola-alan linjauksilla on ollut kova hinta

Myös ravitsemisliikkeiden rajoituksiin tuli lievennyksiä. Jatkossa sisätiloissa saa oleskella 75 prosenttia normaalista asiakasmäärästä. Kesäkuun 22. päivästä eteenpäin ravitsemisliikkeet saavat olla auki aamuneljästä alkaen kello kahteen yöllä.

Anniskelu voidaan aloittaa aikaisintaan aamuyhdeksältä, ja se on lopetettava viimeistään yhdeltä yöllä.

Kaikilla asiakkailla tulee edelleen olla oma istumapaikka. Kalusteet ja toimintatavat on järjestettävä niin, että asiakkaat eivät altistu taudin leviämiselle. Tarpeetonta tungosta ei saa syntyä, ja siitä huolehtiminen on ravintoloitsijan vastuulla. Riittävä etäisyys on voitava pitää seurueiden välillä.

Noutopöydät sallitaan jälleen.

– Tämän päivän valossa näyttää siltä, että varsinkin ravintola-alalle lyötiin rajoituksia selvästi välttämätöntä enemmän. Ymmärrän tilanteen vaikeuden päättäjien kannalta, mutta linjauksilla on ollut kova hinta, Pentikäinen sanoo.

Vaikeudet eivät ole ohi

Rajoitusten purkaminen on tietysti yrittäjien toiminnan kannalta helpottavaa, mutta maaliskuussa alkaneet rajoitukset ovat pysäyttäneet toiminnan monilla yrityksillä kokonaan. Moni yrittäjä odottaa edelleen yleistä kustannustukea toiminnan turvaamiseksi ja tappioiden kattamiseksi.

– Moni odottaa edelleen tukipäätöksiä eivätkä kaikki tukimuodot ole vielä edes auki. Tukipäätöksiä tarvitaan nopeasti, vaikka monella alalla kysyntä on alkanut elpymään, kun ihmiset ovat uskaltautuneet kuluttamaan, Pentikäinen toteaa.

Pelätyltä konkurssiaallolta on vältytty eri tukitoimin, mutta pelko ei ole syksyn osalta poistunut.

– Siksi on todella tärkeää valmistautua syksyyn, jolloin lykättyjä veroja ja maksuja on tulossa normaaliverojen ja -maksujen rinnalle hoidettavaksi. Pitää olla mahdollisuus joustavasti rakentaa maksuohjelmia eläkeyhtiöiden ja verottajan kanssa. Tähän pitää löytää ratkaisu hyvissä ajoin, Pentikäinen sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi