3.4.2019 klo 12:39
Uutinen

Rautavaaran kunnalle jokainen yritys on tärkeä

Palveluiden turvaamiseksi yrityksille on löydettävä jatkaja

Rautavaaran Yrittäjien puheenjohtaja Marianna Kauhanen, Rautavaaran kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen ja Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen tutustuivat 3.4.2019 Rautavaaran yrityksiin. Vierailupaikkoina olivat Rautavaaran Koti ja Kauneus, Savon Menevä ja Minja Smura.

Päivän aikana keskusteltiin Rautavaaran kunnan elinvoimasta, joka perustuu pienten ja keskisuurten yritysten menestykseen. Kunta haluaa lähteä tiivistämään ja uudistamaan entistä enemmän yhteistyötään paikallisiin yrityksiin; Parasta aikaa työn alla on mm. elinkeinokoordinaattorin toimen perustaminen.

– Elinkeinokoordinaattori tulisi kunnanjohtajan tueksi hoitamaan elinkeinopolitiikkaa ja olisi yritysten kumppani myös hankeasioissa, kertoo Rautavaaran kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen.

– Rautavaaran kokoiselle kunnalle jokainen yritys on tärkeä, vaikka se ei työllistäisi kuin yrittäjän itsensä. Suunnitelmissa on luoda edellytyksiä varsinkin luontomatkailun ympärille kehittyvälle palvelu-, elämys- tai majoitusliiketoiminnalle. Yksi Rautavaaran vahvuus on puhdas luonto, Ruotsalainen jatkaa.

Omistajanvaihdosneuvonta myös rautavaaralaisten käytössä

Tällä hetkellä monet yrittäjien tuottamat palvelut ovat ikärakenteen vuoksi vaarassa loppua. Rautavaaran Yrittäjien puheenjohtaja Marianna Kauhanen pitää tärkeänä, että Rautavaaran alueen palveluiden tuottajille löydetään jatkajat.

– Kun liiketoiminta saadaan jatkumaan katkeamatta, se on todennäköisesti edelleen kannattavaa. Jos yrittäjä lopettaa, on palvelu vaikea saada käynnistymään kannattavasti uudelleen. Tästä syystä yrityksen omistajanvaihdosta tulee lähteä suunnittelemaan hyvissä ajoin. Yrityskauppoihin ja sukupolvenvaihdoksiin on saatavilla neuvontaa mm. Savon Yrittäjien tarjoamasta omistajanvaihdospalvelusta, jota Rautavaaran kuntakin on rahoittamassa yhdessä maakunnan muiden kuntien kanssa, Kauhanen muistuttaa.


Kunnanjohtaja Henri Ruotsalaisen juttusilla yrittäjät Marianna Kauhanen (kesk.), Tulilyhty Oy ja Mona Koskelo, Savon Menevä.

Pienissä yrityksissä parhaat työolot

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen muistuttaa, että osaavan työvoiman saatavuus on yritysten kasvun ja kehittymisen alati kasvava pullonkaula kaikissa maakuntamme pienissä kunnissa, kuten myös Rautavaaralla. Nykäsen mukaan jokainen rautavaaralainen nuori on siksi pystyttävä pitämään synnyinkunnassaan.

– Nuorille on painotettava esimerkiksi sitä, että työskennellessä pienissä yrityksissä, työolot ovat hyvässä kunnossa ja monin paikoin parhaat, jatkaa Nykänen viitaten juuri julkaistuun työolobarometriin, joka seuraa vuosittain suomalaisen työelämän laatua ja kehittymistä.

– Työolobarometrin mukaan pienillä, alle 50 henkilön työpaikoilla työntekijät ovat varmimpia työpaikkansa säilymisestä, ja niissä työvoiman tarpeen vaihtelussa käytetään vähiten vuokratyöntekijöitä. Vähiten vuokratyöntekijöitä on mikroyrityksissä, listaa Nykänen.

Lisätietoja:

Savon Yrittäjät:
Arto Nykänen, toimitusjohtaja
p. 044 3680 501
arto.nykanen(at)yrittajat.fi

Rautavaaran Yrittäjät:
Marianna Kauhanen, puheenjohtaja
puh. 050 439 1991, marianna.kauhanen(at)tulilyhty.fi

Rautavaaran kunta:
Henri Ruotsalainen, kunnanjohtaja
puh. 040 860 8180, henri.ruotsalainen(at)rautavaara.fi

Kuva ylhäällä: Henri Ruotsalainen (vas.), Marianna Kauhanen ja Arto Nykänen.


Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa vuosittain Työolobarometrilla suomalaisen työelämän laatua ja kehittymistä. Barometri perustuu palkansaajien vastauksiin. Vuonna 2017 kyselyyn vastasi 1055 henkilöä yksityiseltä sektorilta. Tulokset voidaan yleistää koskemaan kaikkia palkansaajia. Lue selvitys tästä.

Lue tästä Savon Yrittäjien omistajanvaihdospalvelusta.