5.5.2020 klo 11:59
Uutinen

Ravintolalaivan yrittäjä toivoo hallitukselta pikaista päätöstä ja vähintään 10 000 euron suoraa tukea: ”Nyt mennään jo tekohengityksellä”

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kaipaa hallitukselta nykyistä ripeämpää otetta yritysten koronakriisin hoitoon.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtama hallitus kertoi eilen höllennyksistä Suomen koronarajoituksiin. Ravintolat saavat avata ovensa asteittain 1. kesäkuuta alkaen, mutta tilojen avaaminen edellyttää lain muuttamista. Käytännössä ravintolatoiminnalle voidaan asettaa asiakasmääriä ja anniskeluaikoja koskevia rajoituksia. Lakimuutosehdotukset tuodaan hallituksen käsittelyyn viimeistään 13. toukokuuta.

Turkulainen ravintolayrittäjä odottaa edelleen tietoa ravintoloiden suorasta tuesta.

– Eniten hämmästyttää tukipakettien viivästyminen. Niistä ei ole vielä saatu mitään selvyyttä, onko rahaa tulossa vai ei, Turussa ja Raisiossa Bruno-ravintolalaivoja isännöivän Bruno Cruisers Oy:n yrittäjä Ari Leino sanoo.

Leinon mukaan tuen myöntämisessä on vitkuteltu liian kauan. Hän on ottanut lainaa pankista selvitäkseen pahimman yli.

– Tämä on jo tekohengitystä. Mitä tuoreempi yritys, sitä vaikeampaa tulee olemaan kun velat painavat niskassa.

Ravintolayrittäjä toivoo ”järkevän” suuruista tukea, joka suhteutettaisiin menetettyyn liikevaihtoon.

– Se olisi tasapuolista kaikille. Mielestäni 10 000 euron tuki olisi minimi, josta voisi lähteä liikkeelle.

Tuen lisäksi ensiarvoisen tärkeää olisi talouden avaaminen, jotta yrityksiä jää henkiin myös tämän kriisin jälkeen. Valtion rahoilla me kaikki emme voi elää, se ei kauan kestä. Olemme hyvin äkkiä kehitysmaa.

Yrittäjät: Yleistukipäätös nopeasti maaliin

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kaipaa hallitukselta ripeämpää otetta Suomen talouden koronakriisiin.

– Hallituksen linjaama suunta on oikea ja tervetullut, mutta vauhti olisi saanut olla rivakampi. Esimerkiksi ravintoloita ja kahviloita olisi pitänyt avata asteittain nopeammin.

Hän kaipaa hallitukselta selkeitä suuntaviivoja yrittäjille.

– Elinkeinovapautta ei pidä rajoittaa piiruakaan välttämätöntä enempää. Lisäksi yrittäjille pitää kertoa, miten avaaminen tapahtuu, jotta he osaavat varautua ajoissa.

Pentikäinen muistuttaa, että monien yritysten kassavarat hupenevat nyt vauhdilla.

– On tärkeää linjata nopeasti yritystukipäätökset uuteen asetelmaan. On kymmeniä tuhansia yrityksiä, joiden kassat uhkaavat kuivua ja jotka edelleen odottavat hakemiansa tai luvattuja tukia. Myös yleistukipäätös pitää saada viimein tehtyä, hän jatkaa.

Henkilöstön rekrytointi voi olla haastavaa

Leino pelkää, että syksy tulee olemaan ravintola-alalla synkkä.

– Kesä näyttää, miten paljon ravintolakuolemia tulee. Eniten huolestuttaa se, löytävätkö ihmiset takaisin ravintoloihin ja miten he käyttävät palveluita jatkossa. Kuinka paljon pelätään tartuntoja. Koko ajan tässä punnitsee, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Bruno-ravintolalaivojen toiminta painottuu kevät- ja kesäkuukausille. Laivan asiakaspaikoista 70 prosenttia on ulkotiloissa.

– Meille huhti-kesäkuu on parasta aikaa tehdä tulosta. Heinäkuu on yleensä varsin tasainen, mutta alkuvuosi näyttää, millainen vuodesta tulee. Silloin on mahdollisuus takoa parhaat tulokset. Talvikuukaudet ovat lähinnä ylläpitoa.

Jos ravintolat aukeavat kesäkuun alussa kuten tällä hetkellä näyttää, se merkitsee Leinon yritykselle liikevaihdon puolittumista.

– Toki avaamme heti, kun mahdollista. Sitten katsotaan, mihin päädytään. Turvallisuus kyllä saadaan hoidettua. Voimme esimerkiksi poistaa joka toisen pöydän, jolloin turvaväliä on riittävästi.

Haasteena voi olla myös työntekijöiden rekrytointi.

– Olemme ilmoittaneet kaikille kesäduunareille, ettei töitä ole. Nyt kun joudumme rekrytoimaan heidät takaisin, se voi olla vaikeaa kun ihmiset ovat päässeet päivärahoille. On epäselvää, kuinka moni tulee työkykyisenä takaisin.

Leino on toiminut yrittäjänä 32 vuotta.

– Kaikki lamat on nähty, mutta tämä on erilainen. Tästä ei voi syyttää ketään.

Kuva: Turun Sanomat / Jari Laurikko

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi