25.3.2020 klo 10:33
Uutinen

Ravintolat kiinni toukokuun loppuun – Yrittäjäaktiivi: ”Yritykset tarvitsevat suoraa tukea, ei pelkkää lainaa”

Hallitus päätti eilen illalla koronaviruksen leviämisen estämiseksi sulkea ravintolat, kahvilat ja yökerhot asiakkailta mahdollisimman pian. Yrittäjäjärjestö vaatii, että yrityksille pitää saada tukea ja polku tämän poikkeustilan yli.

Lakimuutos tullee voimaan jo viikonloppuna. Koronakriisi oli iskenyt ennen näkemättömällä tavalla matkailu- ja ravintolan yrityksiin jo ennen hallituksen päätöstä sulkea ravintolat reiluksi kahdeksi kuukaudeksi. Ruuan ulosmyynti asiakkaille on kuitenkin sallittua, eikä sulkeminen koske henkilöstöravintoloita, eli omalle henkilöstölle tai muuten rajoitetulle henkilöpiirille tarkoitettua myyntiä. Hotelli- ja ravintola-alalla on 90 000 työntekijää.

– Luvut kertovat sen, että tällä on merkittäviä vaikutuksia yrittäjien ja työntekijöiden asemaan, joillakin liiketoiminta loppuu kokonaan ja lähes kaikilla se supistuu merkittävästi, kertoo SY:n työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

– Yrittäjiä ei saa jättää yksin. Kun rajoitetaan elinkeinonvapautta, niin hallituksen pitää tehdä nopealla aikataululla päätöksiä siitä, millaista suoraa tukea yrityksille voidaan suunnata. Yrityksille pitää saada tukea ja polku tämän poikkeustilan yli.

Moni yritys tullee kaatumaan tämän seurauksena, ja rajoitustoimet ulottuvat koko ravintola-alan arvoketjuun.

Pubiyrittäjä sulki jo ennakkoon, kesäravintolan kohtalo auki

Savonlinnalaisessa PataPub Oy:ssä ovet laitettiin jo sunnuntaina säppiin.

– Halusimme toimia vastuullisesti. Ovien auki pitäminen, saattoi viime aikoina kääntyä jopa ravintoloita vastaan. Ravintoloilta alettiin vaatia vastuullisuutta, kertoo yrittäjä Antti Naukkarinen.

Perheen yritysryppääseen kuuluvat lisäksi Kesäravintola Linnakrouvi, LKV Hannu Naukkarinen Oy, sekä asunto- ja kiinteistösijoitusyhtiöitä.

– Annoimme pubin kahdelle työntekijälle lomautusvaroitukset. Pidämme paikan suljettuna hallituksen ohjeiden mukaan. Jos hallitus määrää, että varotoimet jatkuvat toukokuun loppuun niin tällöin sitten mennään sen mukaan.

Kesäisin kesäravintola työllistää toistakymmentä työntekijää, joiden kanssa yritys on jo tehnyt työsopimukset ja vuokrannut heille asunnot.

– Jännä tilanne, kun ei vielä tiedä, mitä kesällä tapahtuu. Haastavinta on se, ettei täyttä varmuutta ole tämän pandemian keston suhteen ja tulevaisuutta on hyvin haastavaa suunnitella.

Työntekijät ovat lomautettuna ja pubi kiinni

PataPubilla riitti asiakkaita vielä kaksi viikkoa sitten, mutta viime viikolla myynti hiljeni, ei kuitenkaan dramaattisesti. 12. maaliskuuta hallitus määräsi rajoituksista yli 500 hengen tapahtumien järjestämiseen ja antoi muitakin suosituksia liikkumisesta.

– Meillä asiakasmäärät vaihtelevat paljon riippuen siitä, onko tapahtumia tai esiintyjiä. Lopetimme karaoken heti, kun hallitus kertoi rajoituksista isojen tapahtumien suhteen. Mikrofoni on tautipesäke, kun se kiertää suusta suuhun. Myös pubivisa ja muut tapahtumat keskeytettiin heti.

Pubiyrittäjä joutui muun muassa peruuttamaan esiintyjän ensi viikonlopulle suunnitelluille yrityksen syntymäpäiville.

Yrittäjästä on parempi, että nyt hallitukselta tuli selkeät ohjeet ravintoloille siitä, miten toimia.

Yrittäjän mukaan kiinteistönvälitystoiminta on hiljentynyt todella paljon viikon sisällä ja asiakastapaamiset, esittelyt ja yhteydenotot ovat vähentyneet huomattavasti.

Yrittäjäaktiivi toivoo yrityksille myös suoraa tukea, ei pelkkää lainaa

Antti Naukkarinen toimii Savonlinnan Yrittäjien hallituksessa. Häntä huolestuttaa yleisesti Koronan aiheuttama tilanne monille yrityksille talouden suhteen.

– On paljon firmoja, joilla liiketoiminta on nyt kiikun kaakun ja näen itse, että mikäli pandemia pitkittyy niin sillä tulee olemaan suuria seurauksia yritysrintamalla.

Hallituksen tukipaketti on lainavoittoinen.

– Tukipaketti vaikuttaa toistaiseksi aika kevyeltä. Lainan lisäksi yrityksille tarjotaan takauksia lainoihin, mutta joskushan ne lainatkin on sitten maksettava pois.

– Savonlinnassa on puhuttu siitäkin mediassa, että on suuri vaara, että Savonlinnan oopperajuhlien tuleva kesä on vaakalaudalla ja jos näin kävisi niin se tulee olemaan kova isku yrityksille, koska Savonlinna on yksi suosituimmista kesäkaupungeista. Kesäravintolamme toimii pääasiassa oopperajuhlien ajan, yrittäjä pohtii tulevaa.

– Jos tästä asiasta nyt jotain positiivista hakee niin, onpahan hetki aikaa itsellekin levähtää, vaikka mieluummin sitä töitä tekisi. Itse myös näen, että monen yrityksen tulee keksiä uusia toimintatapoja tässä tilanteessa ja sieltä voi nousta esille sellaisiakin juttuja, jotka jäävät yritysten toimintamalliksi myös pandemian jälkeen.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi