13.10.2020 klo 13:32
Uutinen

Ravintoloiden pikkujoulumyynti vaarassa – rajoitukset leikkaavat rajusti kysyntää: ”Tiputus tulee olemaan iso”

Ravintoloiden anniskelurajoitukset vaikuttavat kovalla kädellä alan yrityksille tärkeään pikkujoulusesonkiin.

Ravintoloille tärkeä pikkujoulukausi voi mennä tyystin sivu suun, jos koronaepidemia pahenee ja tiukimpia rajoituksia otetaan käyttöön laajemmin eri puolilla maata.

Hankalin tilanne on nyt alueilla, joissa epidemia on kiihtymisvaiheessa. Siellä sovelletaan rajoituksia, jotka pakottavat ravintolat lopettamaan anniskelun iltakymmeneltä ja leikkaamaan asiakaspaikkojen määrän puoleen normaalista.

– Tämä on se asetus, joka varmasti vie pikkujoulusesongin mennessään, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä on parhaillaan valtioneuvoston päätös, joka jatkaisi ravintoloita ohjeistavaa lakia helmikuun loppuun. Nykyisellään ravintoloita poikkeuksellisella tavalla rajoittava laki on voimassa lokakuun loppuun.

Alueilla, jotka eivät ole koronaepidemian kiihtymis- tai leviämisvaiheessa, ravintolat saavat anniskella klo 24 asti. Asiakaspaikkarajoituksia ei tällöin ole.

– On selvää, että moni yritys miettii nyt, kannattaako pikkujouluja järjestää lainkaan. Tiukin rajoitus eli ravintolan sulkeminen klo 23 leikkaa varmasti tilausten määrää. On myös epäselvää, haluavatko ihmiset ylipäätään juhlia pikkujoulua tässä tilanteessa, Aittoniemi jatkaa.

”Tiputus suurempi kuin taantuman aikana”

Kuopiolainen tapahtuma-alan yrittäjä Allu Koskinen olisi normaalisti keskellä pikkujoulusesongin kiireitä. Nyt tilanne on toinen.

– Ei olla läheskään normaalitasolla. Kiinnostus pikkujoulujen järjestämiseen on tällä hetkellä todella vähäistä. Normaalivuonna olisi tähän mennessä runsaasti varauksia ja olisi jo järjestettykin. Tiputus tulee olemaan tosi iso, vielä isompi kuin taloustaantuman aikaan vuosina 2008-2009, Koskinen vertaa.

Joitakin pikkujouluja kuitenkin järjestetään. Ne ovat Koskisen mukaan elämyksellisempiä kuin normaalisti. Siinä missä normaalivuosien isoimmat Koskisen järjestämät pikkujoulut ovat vetäneet satoja tai jopa tuhansia ihmisiä, nyt suurimmat järjestetään 50 henkilölle.

– Turvavälit, hygienia ja muut turvallisuusseikat halutaan huomioida tarkasti. Olemme järjestäneet esimerkiksi kuplafutista, jossa jokainen osallistuja on oman desinfioidun pallon sisällä.

Osa yrityksistä on päättänyt siirtää pikkujoulujuhlinnan ensi vuoteen.

– On selvää, että kaikki työntekijät eivät edes halua osallistua, vaikka pikkujoulut järjestetään.

Viesti kentältä synkkenee

Julkisuudessa on keskusteltu, pitäisikö ruokaravintoloita ja baareja kohdella eri tavoin koronaepidemian aikana. Tällä hetkellä laki ei mahdollista eriarvoista kohtelua aukioloajoissa.

– Tällä hetkellä laki erottelee ainoastaan ravintolat ja suljetut henkilöstöravintolat. Olin vastikään eduskunnan kuultavana ja ehdotin, että ravintoloissa olisi istumapaikkapakko, jolloin asiakaspaikkamäärää ei rajoitettaisi. Se olisi nopeasti päätettävä asia. Toinen vaihtoehto olisi lain muuttaminen niin, että rajoitukset voisi säätää ravintolatyypeittäin mutta tämä prosessi kestäisi aikansa ja voisi olla haasteellista.

Aittoniemen mukaan MaRa ry:n saama viesti ravintolakentältä on synkentynyt jatkuvasti.

– Ongelmana on, että keväällä syötiin ravintoloiden kestokyky. Enää ei ole puskuria. Ne menivät kahden kuukauden sulun aikana, kun moni ei saanut ulosmyyntiä rullaamaan. Talvella ei ole terassimyyntiä, joka pelasti joillakin ravintoloilla kesän myynnin.

Haasteena on myös kotimaisten matkailijoiden liikkuminen, joka vähenee syksyn ja talven aikana verrattuna kesäkuukausiin.

Aittoniemen viesti hallitukselle on selvä.

– Nyt pitäisi harkita todella tarkkaan kaikkia rajoituksia eikä laittaa automaattisesti tiukimpia mahdollisia. Se johtaa pian siihen, että ravintolat alkavat sulkea oviaan. Ravintolat eivät mielellään tee konkurssia, koska sen jälkeen yrittäjä ei välttämättä saa anniskelulupaa muutamaan vuoteen. Niinpä ovet vaan suljetaan.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi