29.10.2020 klo 17:59
Uutinen

Ravitsemusliikkeiden rajoitukset aukioloajoista aiheuttivat hämmennystä – ”Kokeilemme, etsimme ratkaisuja ja kehitämme tapoja”

Erityisesti ihmetystä on aiheuttanut kohta, jossa ravintola täytyy laittaa kiinni kello 23, mutta sen saa avata tunnin kuluttua uudelleen.

Ravitsemisliikkeiden rajoituksia koskeva uutisointi on herättänyt hämmennystä niin ravintoloitsijoissa kuin lukijoissakin.

Erityisesti ihmetystä on aiheuttanut kohta, jossa kerrotaan, että ravintola täytyy laittaa kiinni kello 23, mutta sen saa avata tunnin kuluttua uudelleen.

Asialle on kuitenkin perustelut, joita on ollut miettimässä Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen.

– Sulkemisaika on ollut nyt monta tuntia, mutta miksi sen pitäisi olla? Miksi ravintola ei voisi olla auki yöaikaan ilman anniskelua. Emme näe siinä erityistä riskiä, Tuominen sanoo.

Normaalissa lainsäädännössä ei ole rajoituksia ravintoloiden aukiololle, mutta ne menevät silti kiinni ja aukeavat uudelleen tuntien kuluttua. Koronakriisin poikkeusoloissa ravintola joutuu sulkemaan ovensa tiettyyn aikaan. Ravintola voi kuitenkin jatkossa avata ovensa keskiyöllä vaikka yökahvilana, jos yrittäjä näin haluaa. Anniskelun saa aloittaa aamulla seitsemältä.

– Ei näihin rajoituksiin ole räätälivastauksia. Pyrimme ensisijaisesti hillitsemään epidemiaa ja ohjaamaan ihmisten toimintaa. Pelaamme todennäköisyyksillä. Kokeilemme, etsimme ratkaisuja ja kehitämme tapoja. Ainoita, oikeita ja viisaita ratkaisuja ei ole, Tuominen sanoo.

Tavoite on hänen mukaansa päästä rajoituksista eroon kokonaisuudessaan, kunhan epidemia pysyy aisoissa. Jos tautitapaukset kasvavat ja sairaaloiden kantokyky on koetuksella, rajoituksia täytyy tarkastella uudelleen.

– Haluamme avata ravintolatoimintaa ja luopua rajoituksista kokonaan, mutta ihan kokonaan emme vielä uskalla. Riski on aina olemassa, ja epidemia kiihtyy Euroopassa muutamassa maassa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi