29.11.2022 klo 19:00
Uutinen

Rengon vuoden yrittäjän vahvuutena positiivisuus, auttaminen ja yhteisöllisyys

Jos positiivisuudesta annetaan pokaaleja, Rengon vuoden yrittäjäksi 2022 valittu Ranjith Kumar Prabhakaran on ne kaikki ansainnut.

Intialaissyntyinen Ranjith Kumar Prabhakaran, tuttavallisemmin Rapaperi, muutti Suomeen vuonna 2001. Kieliopinnot alkoivat heti, hän meni suomalaisen kumppaninsa kanssa naimisiin ja pääsi opiskelemaan lähihoitajaksi. 
– Toimin vapaaehtoisena vanhustyössä ja sain siitä positiivista palautetta. Se vahva yhteisöllisyyden tunne vaikutti varmasti ammatinvalintaan, kertoo Hämeenlinnan positiivisimmaksi henkilöksi vuonna 2009 ja Mr. Maahanmuuttajaksi vuonna 2013 valittu Ranjith kertoo. 

Maine kiiri valtakunnan huipulle asti ja Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlissakin tuli käytyä. Mies halusi uudessa kotimaassa vahvasti mukaan yhteisölliseen toimintaan. 
– Jo kotimaassani olin mukana järjestämässä yhteisiä tapahtumia, markkinoita jne. Toimin myös myyntiedustajana ja opiskelin kaupallista alaa, kuvailee Ranjith nuoruusvuosiaan. 

Ranjithin ensimmäinen yritys toiminimellä oli jäätelökioski Hämeenlinnan kävelykatu Reskalla. Hän osti tämän jälkeen kaupungista kahden kahvilan liiketoiminnan, joista hän on sittemmin luopunut. Tällä hetkellä 2018 perustetun Ranjith Kumar Oy:n toimipaikat ovat Rengossa ja Innoparkissa. 
– Muistan, kun jäätelökioskin perustamisen aikaan presidentti Niinistö kehotti yrittäjiä työllistämään nuoria. Palkkasin heti ensimmäisenä kesänä useita työntekijöitä. 

Henkilökuntaa kahdessa kahvila-ravintolassa on yrittäjän lisäksi 4. Cafe Raparperi on lounaskahvila, joka toimii Rengon risteyksessä, valtatien varrella ja intialaishenkinen ravintola OM toimii lounasravintolana Innoparkin yrityskampuksella Hämeenlinnassa. 

Ranjith Kumar valmistui terveydenhoitajaksi vuonna 2016 ja toimii  yrittäjyyden ohella edelleen hoitotyössä Janakkalan sairaalassa. Lisäksi hän on vuodesta 2008 toiminut Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettuna ja nyt myös aluevaltuustossa. Mistä aikaa ja virtaa riittää positiivisen luonteen kylkiäisiksi? 
– Jos saa hyvää palautetta, se motivoi entisestään. Elämässä pitää tehdä työtä – se tuo iloa, kiteyttää Ranjith. 

Halu vaikuttaa yhteisöissä 

Ranjith Kumar lähti mukaan kunnallispolitiikkaan vuonna 2008 ja toimii siellä edelleen. Hän kertoo aina olleensa kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja tekemään työtä yksilön eteen. 
– Haluan tehdä töitä ja edistää niiden asioita, jotka ovat heikommassa asemassa. Yksinyrittäjien asemaa haluan myös parantaa. Yritys on Suomessa helppo perustaa, on tukimuotoja ja maksuttomia yrityspalveluja, mutta yrityksen pyörittäminen onkin vaikeampaa. Esimerkiksi palkkaamisen kynnys on pienen liikevaihdon yritykselle todella korkea. 

Ranjith Kumar haaveilee, että voisi tulevaisuudessa perustaa hoitoalan yrityksen, esimerkiksi hoivapalvelun ikäihmisille. Alalla on kuitenkin tapahtunut vahva rakennemuutos. 
– Alalle on tullut monikansallisia pörssiyhtiöitä, joiden kanssa kilpailu on haasteellista. Yrityksen ja palvelun aloittaminen ei ole halpaa eikä leikin asia. Sitä riskinottoa pitää vakavasti miettiä. 

Rengon yrittäjäpiiri on Ranjithin mielestä pieni, mutta hyvänhenkinen yhteisö. Kyläläisille löytyy kahvilarakennuksesta myös Postin ja Matkahuollon palvelut. 
–Itse olen tuore yrittäjä täällä, mutta haluan, että renkolainen yhteisöllisyys pysyy voimissaan. Olen ylpeä tästä paikasta ja renkolaisista asiakkaistani, vakuuttaa Ranjith Kumar, jonka lounaskahvilan pihassa asiakkaita tervehtii Rengon vaakunasta tuttu punainen härkä. 

Ranjith Kumar Oy 

Yrittäjä: Ranjith Kumar Prabhakaran
Kotipaikka: Hämeenlinna
Perustettu: 2018 (toimitko jo aikaisemmin toiminimellä?)
Toimiala: Kahvila, lounasravintola
Liikevaihto: 0,5 m€
Henkilöstö: Yrittäjä + 4