Hetan Majataloa pyörittävät Tiina Vuontisjärvi ja äitinsä Tuula Akujärvi saivat ruotsalaiselta kenraalilta kunniaplakaatin ja mitalit kiitokseksi hyvästä palvelusta, jota Nato-sotilaat saivat parin viikon aikana. Kuva: Tiina Vuontisjärvi
21.3.2024 klo 17:42
Uutinen

Ruotsalaiskenraali antoi Hetan Majatalolle mitalit Nato-harjoituksen päätteeksi – ”Kuuntelimme tippa linssissä kiitospuhetta”

Nato-sotilaat viihtyivät niin hyvin Hetan kylässä, että lupasivat palata sinne myöhemmin siviilissä. ”Tuon vaimon tänne syömään poroburgeria”, kommentoi eräs sotilas grillikioskin pitäjä Erika Ikoselle.

Enontekiön kunnassa sijaitsevan pienen Hetan kylän yrittäjät paiskivat kovasti töitä kaksi viikkoa kestäneen Naton Nordic Response 24 -taisteluharjoituksen ajan.

Nato-sotilaat käyttivät ahkerasti kylän palveluja. He tekivät ostoksia paikallisessa K-marketissa, pistäytyivät aterioimassa grillikioski Niestapaikassa ja yöpyivät Hetan Majatalossa.

Mitä harjoituksesta jäi yrittäjille käteen ja minkälaista on ollut paluu arkeen?

Nato-sotilaat majoittuivat Hetan Majatalossa, jonka yrittäjä Tiina Vuontisjärvi luotsaa hotellia jo neljännessä alenevassa polvessa yhdessä miehensä Petrin ja äitinsä Tuula Akujärven kanssa.

Kaikki Nato-harjoituksen aikana Hetan Majatalossa yöpyneet vieraat olivat ruotsalaisia.

Kun sotilaat olivat kahden viikon vierailun jälkeen lähdössä, Vuontisjärvi ja hänen kokkina toiminut äitinsä Tuula Akujärvi kokivat suuren yllätyksen.

– Ruotsalainen kenraali antoi meille kunniaplakaatin ja mitalit kiitokseksi. Kuuntelimme tippa linssissä kenraalin kiitospuhetta. Se kosketti kovasti, Vuontisjärvi kertoo.

Vuontisjärven mukaan kyseisten kolikon muotoisten mitaleiden arvokkuutta kuvastaa se, että vain kenraalilla on lupa luovuttaa niitä valitsemilleen henkilöille.

– Mitali on hyvin arvokkaan näköinen, ja kuulemma näitä mitaleja jaetaan harvoin. Pidän tätä suurena kunnianosoituksena, joka todistaa, että palvelumme toimi hyvin.

Hetan Majatalo oli täyteen buukattu koko harjoituksen ajan. Minkälainen nämä pari viikkoa olivat bisnesten kannalta?

– Tuotti tietenkin tulosta, kun Majatalo oli täyteen varattu ja sotilaat söivät useamman kerran päivässä. Meillä oli kuitenkin normaalihinnat, sillä meillä ei ole tapana korottaa hintoja tapahtumien ajaksi.

Tiina Vuontisjärven mukaan hänelle ja äidilleen luovutettujen mitaleiden arvokkuutta kuvastaa se, että vain kenraalilla on lupa antaa niitä valitsemilleen henkilöille. Kuva: Tiina Vuontisjärvi

Sotilaat uudelle visiitille

Vuontisjärvi uskoo, että Nato-harjoituksesta seuraa myös kauaskantoisempaa hyvää Hetan Majatalolle.

– Moni sotilas sanoi, että haluaa ehdottomasti tulla yöpymään Majataloon myös siviilissä, sekä talvella että kesällä.

Yrittajat.fi haastatteli Vuontisjärveä ensimmäisen Nato-harjoitusviikon lopulla, ja kaikki oli siihen mennessä sujunut hyvin.

– Myös toinen viikko meni yhtä rauhallisesti ja mukavasti eikä ollut yhtään härdelliä. Sotilaat olivat oikein mukavaa porukkaa. Toivon, että täällä pidetään tulevaisuudessa lisää Nato-harjoituksia. Otamme sotilaat ilomielin uudestaan vastaan.

Hetan Majatalo on nyt palannut normaaliin arkeen.

– Meille on tullut keväthiihtäjiä vieraaksi. Aika täyttä Majatalossa on.

Hetan Majatalo täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

– Ensi lauantaina alkaa 100-vuotisjuhlamme kevätjuhlaviikko.

– Aurajuustoburgereita meni todella paljon. Käytimme burgereihin toistakymmentä kiloa aurajuustoa. Poroburger vei kuitenkin voiton, kertoo grillikioski Niestapaikan yrittäjä Erika Ikonen. Kuva: Johanna Labba

Aurajuustoa toistakymmentä kiloa

Grillipaikka Niestapaikan yrittäjä Erika Ikonen kertoi Nato-harjoituksen puolivälissä Yrittajat.fille, että poroburger oli siihen mennessä ollut sotilaiden suosikkiannos. Sitä oli myyty muutamassa päivässä satoja.

Pitikö poroburger ykkössijan loppuun saakka tai kiilasiko jokin toinen grilliherkku ohi?

– Aurajuustoburgereita meni myös todella paljon. Käytimme burgereihin toistakymmentä kiloa aurajuustoa. Poroburger vei kuitenkin voiton. Myimme niitä lähemmäs tuhat kappaletta, Ikonen kertoo.

Kaksiviikkoinen sujui grillillä hyvin, vaikka päivät venyivät pitkiksi.

– Oli tämä aikamoinen rutistus näin pienelle grillille. Tein 12-tuntisia päiviä, ja yksi kiireapulainen lisää olisi ollut tarpeen. Parilat olivat täynnä koko ajan, ja valmistimme solkenaan ranskalaisia ja makkaraherkkuja.

Kommelluksia ei sattunut, mutta toisen viikon lauantaina alkuiltapäivästä Hetan kylän keskustasta menivät sähköt poikki. Muutama tunti vierähti ennen kuin sähköt palasivat.

– Harmittaa, että menetin neljän tunnin tilin. Minulla olisi ollut vielä virtaa valmistaa annoksia, Ikonen sanoo.

Ikosen mielestä Nato-harjoitus oli mainio kokemus, joka kantaa myös tulevaisuuteen.

– Uskon, että saamamme markkinointiarvo oli huikea. Olen tyytyväinen siitä, että pystyimme ruuhkista huolimatta valmistamaan laadukkaita annoksia koko ajan. Tämä oli piristysruiske, joka antoi uutta pontta yrittämiseen. Totta kai Nato-harjoituksen tuomat asiakasmäärät näkyivät myös pankkitilillä.

Niestapaikka sai kiitosta Nato-sotilailta, jotka lupasivat tulla uudestaan vapaa-ajan reissulla pistäytymään grillillä.

– Eräs sotilas sanoi, että pitää tuoda vaimo tänne katsomaan hienoja maisemia ja syömään poroburgeria.

Erika Ikonen ottaa mielellään tulevaisuudessakin asiakkaikseen Nato-sotilaita, tulevatpa he paikalle yksityisillä reissuillaan tai sotilaina.

– Totta kai he ovat tervetulleita tänne. Suomen turvallisuudelle on tärkeää, että he harjoittelevat.

Niestapaikka on laskeutunut tavalliseen arkeen.

– Täällä on ollut moottorikelkkailijoita, jotka ovat tulleet mökiltä grillille, sekä omatoimisia ulkomaanmatkailijoita. Parhaillaan täällä on seitsemän ranskalaista, jotka hiihtivät tänne ahkioiden kanssa. He istuvat syömässä poroburgereita.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen