Hetan kylässä sijaitseva Niestapaikan grillikioski on myynyt muutaman päivän aikana satoja poroburgereita Nato-sotilaille. Kuva: Erika Ikonen
8.3.2024 klo 19:01
Uutinen

Tässä on Nato-sotilaiden suosikkiannos – ”Täällä on ollut huikea meininki”

Hetan kylässä grillikioski Niestapaikkaa pyörittävä Erika Ikonen on myynyt muutaman päivän aikana satoja poroburgereita taisteluharjoitukseen osallistuville Nato-sotilaille.

Enontekiöllä sijaitseva pieni Hetan kylä täyttyi alkuviikosta Nato-sotilaista, kun Nordic Response 24 -taisteluharjoitus aloitettiin Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa. Harjoitus kestää maaliskuun puoliväliin saakka.

Hetassa grillikioski Niestapaikkaa pyörittävä yrittäjä Erika Ikonen on ruuhka-apulaistensa kanssa painanut koko viikon pitkää päivää.

– Täällä on ollut huikea meininki. Olemme paistaneet ruokia joka päivä aamupäivän kello yhdestätoista iltayhdeksään saakka.

Suosituin annos Nato-sotilaiden parissa on lappilaista eksotiikkaa tarjoava poroburger.

– En ole laskenut tarkkaan, kuinka paljon poroburgereita on mennyt. Niitä on tilattu ainakin satoja, Ikonen kertoo.

Muita suosittuja annoksia, joita Nato-sotilaat ovat grillillä nauttineet, ovat juustoburgerit ranskalaisten kera sekä makkaraperunat.

– Olemme myyneet myös Hettalaista, jossa on lautasen täydeltä kaikkea mahdollista kuten pihviä, ranskalaisia, kananmunaa ja pekonia.

– Täällä on ollut huikea meininki. Olemme paistaneet ruokia joka päivä aamupäivän kello yhdestätoista iltayhdeksään saakka, grillikioski Niestapaikan yrittäjä Erika Ikonen sanoo. Kuva: Johanna Labba

Jonoa grillillä

Yrittajat.fi haastatteli Erika Ikosta myös viikkoa ennen Nato-harjoituksen alkamista. Silloin hän kertoi odottavansa ristiriitaisin mielin tulevia ruuhkia.

– Välillä olen kauhunsekaisissa tunnelmissa ja paniikissa, kun mietin, kuinka selviän. Samaan aikaan tuntuu aivan mahtavalta, että saamme kokea tällaisen. Kevät ei ole yleensä kioskilleni sesonkiaikaa, mutta tämä tarjoaa mahdollisuuden tehdä tulosta, Ikonen kertoi tuolloin.

Tositoimissa Ikosen paniikki on väistynyt. Hänen mukaansa kulunut viikko on sujunut hyvin, vaikka jonot grillillä venyvätkin välillä pitkiksi.

– Kun torstaina aamupäivällä tulin grillille, sen edessä oli jo jonoa. Enimmillään meillä on ollut 40–50 ruokatilausta jonossa kerralla. Olen silti todella positiivisin mielin, koska ruuhkat ovat pysyneet kohtuullisina.

Keskiviikko vilkkain päivä

Ikosen mukaan grillikioskin asiakkaista suurin osa on ollut suomalaisia ja ruotsalaisia sotilaita, ja mukaan on mahtunut myös muutama amerikkalainen ja norjalainen Nato-sotilas.

– Kun grillikioskini on ollut julkisuudessa, se on saanut myös monia paikallisia asukkaita tulemaan asiakkaiksi.

Grillikioski Niestapaikan asiakasmäärä alkoi kasvaa jo muutama päivä ennen Nato-harjoituksen alkamista viime viikon torstaina.

– Myynti kasvoi pikkuhiljaa päivä päivältä. Keskiviikko oli tällä viikolla kiireisin päivä.

Myös Hetan K-Marketissa juuri keskiviikkona hamstrattiin valtavat määrät ruokaa.
Iltalehti haastatteli K-kauppias Erkki Rantakokkoa, jota myös Yrittäjämediat jututti aiemmin.

Rantakokko kertoi IL:lle, että sotilaat ostivat tämän viikon keskiviikkona loppuun kaikki 200 gramman einespitsat eli tutummin roiskeläpät sekä Atrian Hiillos-makkaraa, jota pelkästään keskiviikkona myytiin 400 pakettia.

100-vuotias Hetan Majatalo on Lapin vanhin matkailun perheyritys jo neljännessä alenevassa polvessa. Kuva: Salamapaja Thomas Kast

Hetan Majatalo täynnä

Nato-sotilaat majoittuvat Hetan Majatalossa, joka täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Hetan Majatalon yrittäjä Tiina Vuontisjärvi luotsaa hotellia jo neljännessä alenevassa polvessa yhdessä miehensä Petrin ja äitinsä Tuula Akujärven kanssa.

Tiina Vuontisjärvi kertoo, että Majatalo on täyteen buukattu koko Nato-harjoituksen ajaksi. Hetan Majatalossa on 27 hotellihuonetta ja kahdeksan majatalohuonetta.

– Jokainen 130 petipaikastamme on varattu, hän sanoo.

Kaikki vieraat, jotka pariviikkoisen Nato-harjoituksen aikana yöpyvät Hetan Majatalossa, ovat ruotsalaisia.

– He ovat charmikkaita ja kohteliaita, rauhallisia ja tyytyväisiä vieraita, Vuontisjärvi sanoo.

Täyteen buukkauksesta huolimatta viikko on mennyt Vuontisjärven mukaan oikein hyvin.

– Etukäteen mietin, että tuleeko tästä muurahaispesä vai sujuuko kaikki rauhallisesti.
Viikko on sujunut erinomaisesti. Tälläkään hetkellä täällä respassa ei ole vilinää.

Nato-sotilaat ovat käyttäneet kaikkia hotellin palveluja, kuten saunaa ja kuntosalia. Ateriansa sotilaat ovat nauttineet Majatalon pitopöydässä.

– Pitopöydässä on tuhtia ja ravitsevaa suomalalaista ruokaa. Se on täyttävää ruokaa, jota raavas mies eniten arvostaa, kun tekee päivän hommia.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen