5.5.2020 klo 14:35
Uutinen

Saako sivutoiminen yrittäjä ansiosidonnaista työttömyysturvaa? TE-toimisto vastaa

TE-toimisto ei tällä hetkellä arvioi palkkatyössä olevan yrittäjän yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuutta.

Sivutoimisen yrittäjän tilannetta saattaa helpottaa se, että korona-ajan poikkeustilanteessa TE-toimisto ei tutki yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuutta eikä ansiopäivärahan maksamiseen vaadita yritystoiminnan lopettamista. Poikkeava tilanne on ollut voimassa 16. maaliskuuta alkaen ja kestää heinäkuun viimeiseen päivään asti.

Jos sivutoiminen yrittäjä lomautetaan, hänen pitää toimittaa työttömyysturvahakemuksen liitteeksi viimeinen valmistunut verotuspäätös sekä lomautusilmoitus. Lisäksi henkilön pitää ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi kokopäivätyönhakijaksi viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä.

Uudenmaan TE-toimiston työttömyysturvayksikön palveluesimies Jannika Saarion mukaan työttömyyskassa selvittää sivutoimisen yrittäjyyden tulojen mahdollisen vaikutuksen työttömyysturvan määrään.

Normaalitilanteeseen palataan 1. elokuuta, jolloin TE-toimisto arvioi jälleen sivutoimisen yrittäjän tilanteen. Jos sivutoiminen yrittäjä irtisanotaan, TE-toimisto tutkii arvioi tilanteen tälläkin hetkellä. Poikkeuslaki koskee vain lomautustapauksia.

– Jos henkilö jää palkkatyöstään työttömäksi ja töiden ohessa on ollut sivutoimista yritystoimintaa, henkilöllä voi olla oikeus työmarkkinatukeen mutta ei välttämättä ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Oikeuden ansiosidonnaiseen voi tällöin täyttyä, jos henkilö on työskennellyt vähintään kuuden kuukauden ajan palkkatyössä oman yritystoiminnan rinnalla. Työssäoloehto täyttyy, jos palkkatöitä on vähintään 18 tuntia viikossa. Jos palkkatöitä ei ole ollut riittävästi yritystoiminnan ohessa, henkilö voi jäädä ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulkopuolelle.

– Näissäkin tapauksissa maksaja eli Kela tai työttömyyskassa päättää, vaikuttavatko yritystoiminnan tulot työttömyysturvan määrään, Saario lisää.

Saarion mukaan yritysmuoto ei vaikuta tuen myöntämiseen.

Käsittelyajat pidentyneet

Saarion mukaan koronatilanne on ruuhkauttanut TE-toimiston asiakaspalvelun.

– Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä. Viime viikolla tilanne ruuhkautui. Lain mukainen käsittelyaika on 30 päivää, mutta siitä on menty nyt yli.

Viime viikolla käsittelyaika oli enimmillään 37 päivää. Saarion mukaan ajoissa alueellisia eroja.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita