27.11.2020 klo 19:39
Uutinen

Saariselän Latu ja Huolto palkittiin vuoden yrityksenä Inarissa

Inarin Yrittäjät ry valitsi vuoden yritykseksi Saariselän Latu ja Huolto Ay:n. Yrityksellä on ollut merkittävä vaikutus siihen, että Saariselkä on tunnettu hyväkuntoisista ja monipuolisista laduistaan. Yritys pitää kunnossa ulkoilureittejä, huoltaa moottorikelkka- ja latureittejä sekä tiedottaa turvallisesta liikkumisesta luonnossa.

Yrittäjät Olli Vasala ja Harri Kukkala perustivat yrityksensä vuonna 1987 latuhuollon siirryttyä Saariselän alueen hoito-osuuskunnan vastuulle.

– Olimme Harrin kanssa tuolloin alle kolmekymppisiä molemmat. Minä olin oppaana Saariselän retkeilykeskuksessa ja Harri töissä Metsäntutkimuskeskuksella. Kokemusta reiteistä oli siis runsaasti jo ennestään, joten jätimme hoito-osuuskunnalle tarjouksen latuhuollosta ja sillä tiellä ollaan edelleen, kertoo Olli Vasala.

Saariselkä–Kiilopään alueella noin 185 kilometriä huollettavia latuja, joista osa on moottorikelkalla huollettavia luontolatuja.

– Saariselkä on Suomen hiihtokohteista yksi erämaisimmista, kansallispuisto alkaa heti matkailukeskuksen vierestä. Tietysti meillä on parfyymilatu Saariselältä Laanilaan, mutta sen jälkeen ollaan aidosti erämaassa. Pidämme reitistön auki päivittäin. Ainoastaan silloin, jos on tulossa lumimyräkkää ja kovaa tuulta, emme avaa vaaralliseksi koettuja reittejä, vaan tiedotamme valaistuilla laduilla pysymisen tärkeydestä.

Talvisesonkina yritys työllistää yrittäjien lisäksi 3–4 työntekijää, mistä suurin kiitos kuuluu yrittäjien mukaan majoitusyrityksille ja vapaaehtoisen kannatuslatumaksun maksajille.

– Meillä on kova luottamus tulevaankin kauteen. Mikä olisi nyt sen terveellisempää liikuntaa kuin murtomaahiihto luonnossa? Meidän tavoitteenamme on pitää Saariselkä ykköshiihtokohteena Suomessa.