31.1.2019 klo 06:04
Uutinen

Sallan, Tervolan, Tornion ja Inarin Yrittäjät harppaavat uusille vuosikymmenille – ”Toivomme juhlavuoden poikivan lisää näkyvyyttä paikallisyhdistyksille”

Sallan, Tervolan ja Tornion Yrittäjillä on edessään näyttävän merkkipaalun vuosi: Nimittäin 40-vuotisjuhlavuosi. Ja kun synttärikakkua tulee jakamaan vielä 70 vuoden ikään ehtinyt Inarin Yrittäjät, on kynttilöitä niin, että Lapin kantokyky uhkaa pettää. On aika päästää ääneen paikallisyhdistysten edustajat, jotka kertovat, mitä näkyy takana ja mitä edessäpäin!

Tornion paikallisyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Martti Kankaanranta tuntee Tornion Yrittäjien toiminnan kuin omat taskunsa. Yli 20 vuoden kokemus aluejärjestö Länsi-Pohjan Yrittäjien toimitusjohtajana antaa valmiuden kertoa, mihin pisteeseen 40 toimintavuoden jälkeen on tultu ja millaisia taipaleita pitkin.

– Tornion Yrittäjien taival on aina ollut näkyvä. Paikallisyhdistyksemme toimii tärkeässä rajakaupungissa, joka luo sille myös ominaisen leiman. Yrittäjäjärjestön merkitys on kasvanut kaikkien vuosien ajan ja kasvaa tässä muutoksessa edelleen sote- ja maakuntauudistuksen myötä, Kankaanranta summaa.

Hänen mukaansa erinomainen osoitus Tornion Yrittäjien pyrkimyksestä vastata jäsentensä tarpeisiin ja toiveisiin on jäsenmaksunsa maksavien yrittäjien määrä. Tällä hetkellä listoilla on kaikkiaan 350 paikallista yritystä. Jäsenmäärät ovat kasvaneet tasavarmaan tahtiin ja aktiivisia jäseniä on aina ollut riittämiin, mikä on ollut omiaan edistämään koko kunnan taloutta ja elinvoimaa.


– Elinvoima tulee nähdä kuntajohtamisen perustehtävänä. Elinvoiman edistäminen tarvitsee kuitenkin tuekseen suuren yleisön tietoisuutta, koko kuntayhteisön sitoutumisen yhteisiin kehityshankkeisiin, sekä vahvan yrittäjäkentän. Kunta tarvitsee Yrittäjäjärjestöä ja päinvastoin, toteaa Tornion Yrittäjien puheenjohtaja Martti Kankaanranta.

– Yrittäjäjärjestön ja ylipäätään yrittäjien merkitys koko kunnalle on todella mittava. Kunnan elinvoimaisuus muodostuu paitsi vetovoimaisesta ympäristöstä, työvoimasta ja palveluista, myös kilpailukykyisestä yrityskannasta ja yhteisöllisyydestä, sekä vahvasta kuntataloudesta, joka syntyy kaikkien edellä mainittujen tekijöiden yhteistyöllä, Kankaanranta korostaa.

Tornion Yrittäjät lähtevät 40-vuotisjuhlavuoteen luottavaisin mielin. Vuosi 2019 tulee olemaan täynnä erityisesti juhlavuotta varten räätälöityä ohjelmaa ja toimintaa.

– Juhlavuoden toiminnalla tavoitellaan sitä, että kaikki torniolaiset yritykset huomaavat oman järjestönsä ja innostuvat kehittämään sitä omalta osaltaan, Kankaanranta mainitsee.

Tervolan kunta tukee Tervolan Yrittäjiä

Myös Tervolan Yrittäjien riveissä 40-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa paketoidaan vielä kasaan. Juhlavuoden ydintavoitteet ovat kuitenkin jo kristallinkirkkaat. Tapahtumia organisoivan, tervolalaisen yrittäjä Johanna Saaren mukaan vuoden 2019 aikana järjestettävällä toiminnalla pyritään nostamaan yrittäjäkentän ääntä vahvemmin kuuluviin ja kuulostelemaan, mitä alueen yrittäjät kaipaavat omalta paikallisyhdistykseltään.


Tervolan Yrittäjissä vaikuttavan yrittäjä Johanna Saaren mukaan Tervola on vireä ja monipuolinen kunta, jossa yrittäjyys on voimissaan. – Tervola liitetään usein äkkiseltään puu- ja metalliteollisuuteen, sekä maatalouteen. Näitä suuria toimijoita ja tärkeitä työllistäjiä yhtään väheksymättä haluan kuitenkin sanoa, että täällä on todella monipuolista yritystoimintaa useilla eri toimialoilla, Saari huomauttaa.

– Toivoisimme, että saisimme mukaan mahdollisimman paljon paikallisia yrittäjiä kertomaan toiveistaan ja tarpeistaan. Vaikka meillä on pitkä kokemus tältä kentältä, tarvitsemme aina uusia ideoita ja ihmisiä kehittämään toimintaa eteenpäin, Saari painottaa.

Tervolan Yrittäjien veteraani, vuodesta 1987 saakka yhdistyksen toiminnassa vaikuttanut yrittäjä Jorma Vaara kokee myös, että tuoreille kasvoille ja ideoille olisi tarvetta. Vaikka paikallisyhdistyksellä on aina riittänyt sitoutuneita aktiiveja, jotka ovat pitäneet toiminnan pyörät pyörimässä, voisi aktiivisempaakin olla.

– Emme ole löytäneet viisastenkiveä, jolla ihmiset saataisiin sankoin joukoin liikkeelle. Yhdistystoiminta näyttää yleisestikin muuttuneen vuosien saatossa sellaiseksi, ettei osallistujia tahdo löytyä hyviinkään tapahtumiin. Mutta toisaalta, me Tervolan Yrittäjät olemme toiminnassamme pitäneet aika matalaa profiilia, mikä on ehkä osaltaan vaikuttanut jäsenten vähäisempään aktiivisuuteen, Vaara arvelee.

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Pyöreitä vuosia täyttävä paikallisyhdistys on nimittäin pistämässä uutta tuulta purjeisiin. Siinä tukena on Tervolan kunta, joka on aina antanut toiminnalle täyden tukensa.

– Tervolan kunnalla ja Tervolan Yrittäjillä on luottamukselliset välit ja yhteistyö toimii saumattomasti. Emme olisi millään uskaltaneet toteuttaa monia isoja hankkeita ilman kunnan tukea, Vaara kiittelee.

– Toivomme juhlavuoden poikivan lisää näkyvyyttä paikallisyhdistyksille. Monipuolisen ohjelman avulla haluamme muistuttaa alueen yrittäjiä olemassaolostamme ja tuoda yrittäjien asiaa esille niin, että myös yrittäjät itse innostuisivat osallistumaan ja vaikuttamaan, hän lisää.

Juhlavuodella näkyvyyttä ja aktiivisuutta

Tornion ja Tervolan Yrittäjien lisäksi myös Inarin Yrittäjillä on edessään todellinen juhlavuosi. Eikä mikä tahansa sellainen, vaan hatunnostonarvoinen 70-vuotissynttärivuosi. Inarin Yrittäjien hallitusta edustava Miia Kärnä on tyytyväinen Inarin Yrittäjien sitkeään työhön yrittäjien asian edistämiseksi. Hänen mukaansa paikallisyhdistys on onnistunut aktivoimaan jäseniään etenkin viimeisten toimintavuosiensa ajan.


Inarin Yrittäjät perustivat 70-vuotis juhlavuoden tiimoilta myös juhla- ja palkintotoimikunnan, joka yrittäjien juhlapäivämuistamisten lisäksi ottaa vastuulleen 70-vuotisjuhlien järjestämisen. – Ja eiköhän me lähdetä 70-vuotisjuhlan kunniaksi myös syksyllä Lahdessa järjestettäville, valtakunnallisille yrittäjäpäiville porukalla verkostoitumaan! Inarin Yrittäjien hallituksen jäsen Miia Kärnä vinkkaa.

Inarin Yrittäjien riveissä 70-vuotista taivalta juhlistetaan aktiivisen paikallisyhdistystoiminnan muodossa, aivan kuten aiempinakin vuosina.

– Juhlavuonna meillä on luvassa muun muassa yritysvierailuja, oppilaitosyhteistyön syventämistä, kunnan elinkeinopolitiikkaan vaikuttamista, sekä aamukahvitilaisuuksia eri puolilla Suomen suurinta ja kauneinta kuntaa. Lisäksi suunnitelmissa on jokin yrittäjyyskasvatukseen liittyvä tempaus ja virkistäytymishetkiä, Kärnä kommentoi ohjelmistoa.

Juhlavuosi saatellaan jokaisen paikallisyhdistyksen osalta päätökseen perinteisen vuosijuhlan merkeissä.

– Meillä Inarin Yrittäjissä koko vuosi huipentuu 70-vuotisjuhlaan, Kärnä kuittaa.

Tervolan ja Tornion Yrittäjät kokoontuvat juhlien tiimoilta yhteen. Tilaisuudessa palkitaan myös molempien kuntien Vuoden Yrittäjä.

– Muutama vuosi sitten päätimme kokeilla viiden kunnan, Tervolan, Tornion, Kemin, Keminmaan ja Simon yhteistä vuosijuhlaa, jossa jokainen palkitsi oman vuoden yrittäjänsä. Se onnistui hienosti, väkeä oli paljon ja tunnelma katossa. Kokemus antoi varmuutta siitä, että mahdollisuuksien mukaan nämä juhlat kannattaa jatkossakin toteuttaa yhteistyöllä. Sama pätee tulevaan juhlavuoteen, Vaara summaa.