8.5.2019 klo 20:36
Uutinen

Satakunnan ammattikorkeakoulu voittoisa ammattikorkeakoulujen valtakunnallisessa yrittäjyyskilpailussa

Valtakunnallisen ammattikorkeakoulujen yrittäjyyskilpailun järjestivät Suomen Yrittäjät yhdessä Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen kanssa. Kisa jakautui kolmeen erään, joissa keskityttiin eri yrittäjyysteemoihin: yrittäjyysasenteen ja yrittäjyysvalmiuksien rakentumiseen, uutta yritystoimintaa synnyttäviin toimintamalleihin sekä vakiintuneen yrittäjyyden ja yritystoiminnan uudistamiseen.

Ammattikorkeakoulut saivat osallistua yhteen tai useampaan erään, ja kustakin erästä valittiin voittaja. Satakunnan ammattikorkeakoulu vei voiton toisessa erässä, jossa ammattikorkeakoulut kisasivat siitä, kenellä on uutta yritystoimintaa parhaiten synnyttävät toimintamallit. Tuomaristo kiitti SAMKia pitkäjänteisestä ja tuloksellisesta yrityskiihdyttämötoiminnasta, tiiviistä kytkeytymisestä alueen yrittäjyysekosysteemiin sekä alkuvaiheen yritysten rahoitushankinnan vauhdittamisesta.

Satakunnan Yrittäjät on ollut mukana yrityskiihdyttämötoiminnassa alusta alkaen.

– Voitto tuli ansaitusti Satakuntaan, sillä SAMK on ollut edelläkävijänä yrityskiihdyttämökonseptin luomisessa. On ollut hienoa olla mukana toiminnassa, ja haluamme jatkaa yhteistyötä vastedeskin, kommentoi Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen.

Satakunnan ammattikorkeakoulun Yrityskiihdyttämö luo yhteyksiä opiskelijayrittäjien, elinkeinoelämän neuvontapalveluiden sekä ammattikorkeakoulujen tutkimus- ja kehittämistoimijoiden kanssa. Se on myös osa koulutusyhteistyötä Satakunnan Yrittäjien kanssa.

– Kannustamme opiskelijoita ryhtymään yrittäjiksi, ja yrityskiihdyttämö on hyväksi koettu keino tukea yrittäjäksi aikovia opiskelijoita yrittäjyyden alkutaipaleella.

SAMKin yrityskiihdyttämötoimintaan kuuluu myös yrittäjäpolvenvaihdos. Se on tapa tehdä yrityksen hallittu siirtyminen kokeneelta yrittäjältä nuoremmalle ja sukupolvelta toiselle. Konsepti palvelee sekä opiskelijaa että konkariyrittäjää. Kivinen muistuttaakin, että yrittäjäksi voi ryhtyä myös ostamalla jo olemassa olevan yrityksen toimitiloineen ja vaakiintuneine asiakaskuntineen ja lähteä kehittämään sitä omanlaisekseen.

– Asiantuntijamme antaa yrityksen ostamista pohtiville neuvoja ja tukea ainutlaatuisessa elämäntilanteessa, Kivinen jatkaa.

Yrittäjyydellä keskeinen asema valtaosassa ammattikorkeakouluja

Kilpailu perustui viime marraskuussa julkaistuihin korkeakoulujen yrittäjyyssuosituksiin ja niiden käyttöönoton tueksi laadittuun pelikirjaan. Kilpailussa oli kolme yrittäjyyden eri vaiheita edistävää erää, joista ammattikorkeakoulu saattoi osallistua yhteen tai useampaan. Peräti 14 ammatti­korkea­koulua osallistui kisaan kuvaamalla parhaat yrittäjyyttä vahvistavat toimintamallinsa.

– On upeaa havaita, kuinka keskeinen asema yrittäjyydellä on valtaosassa ammattikorkeakouluja, iloitsee Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä.

Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempisen mukaan ammattikorkeakoulut tarjoavat kumppaniensa kanssa yrittäjyydelle otollisen kasvuympäristön.

– Kilpailuun osaa ottaneet ammattikorkeakoulut ovat osaamisen ja luovuuden ammattilaisjoukkueita ja elävä esimerkki tästä, Lempinen kehuu.

Voittajat pääsevät Valtakunnallisille yrittäjäpäiville

Voittajat julkistettiin keskiviikkona 8.5. AMK-päivillä Kuopiossa. Satakunnan ammattikorkeakoulun lisäksi erävoittoja keräsivät myös Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu.

Palkinnoksi kukin ammattikorkeakoulu sai diplomin sekä kaksi lippua Valtakunnallisille yrittäjäpäiville Lahteen. Palkinnon mahdollistaa Suomen Yrittäjien Osaavia opettajia – yrittäviä nuoria -projekti.

Palkittavat ammattikorkeakoulut valitsi tuomaristo, johon kuuluivat Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen, Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKin hallituksen jäsen Ella Joukola, Savon Yrittäjien yhteyspäällikkö Mia Simpanen sekä Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä ja projektipäällikkö Päivi Ojala.

Lisätiedot:

Kilpailutyöt kilpailusivustolla

Korkeakoulujen yrittäjyyssuositukset

Satakunnan ammattikorkeakoulun Yrityskiihdyttämö

Digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä | 045 129 6791 | joonas.mikkila@yrittajat.fi

Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen | 050 377 8006 | markku.kivinen@yrittajat.fi