18.5.2020 klo 14:36
Uutinen

Satakunnan kunnat tukevat yrityksiä koronakriisissä

Satakunnan Yrittäjät lähetti toukokuun alussa alueen kunnille kyselyn tiedustellakseen, miten kunnat ovat toimineet koronatilanteessa yritysten tukena.​ Kunnilta kysyttiin muun muassa kuntien myöntämistä yksinyrittäjätuista, vuokrahelpotuksista ja hankintoihin liittyvistä toimista. Kyselylomake oli avoinna 4.–13.5., ja siihen vastasi kaikki 17 kuntaa.

Yhteistyötä yli kuntarajojen

Satakunnassa kaikki kunnat ovat tarjonneet kanavan hakea yksinyrittäjätukea. Tuki on helposti haettavissa kaikissa kunnissa syyskuun loppuun asti. Kyselyn vastausten perusteella Satakunnan kunnissa hakemuksia oli vastaanotettu yhteensä 1224. Myönteisiä päätöksiä oli tehty 869, kielteisiä 58, ja 297 hakemusta oli vielä käsittelemättä.

– Satakunnan kaikissa kunnissa reagointiin nopeasti yksinyrittäjätuen haun avaamiseen. Ensimmäisenä haku aukesi Porissa, ja samaa alustaa hyödynnettiin monissa kunnissa. On hienoa, että yhteistyötä tehtiin yli kuntarajojen, kertoo Satakunnan Yrittäjien järjestöpäällikkö Heikki Kaplas tyytyväisenä.

Kaplaksen mukaan huomionarvoista on myös yrittäjien ja kuntien välinen yhteydenpito. Kyselyn perusteella kaikissa kunnissa on joko pidetty tai aiotaan pitää kuntien ja yrittäjien välisiä virtuaalitilaisuuksia.

– Suurimmassa osassa kuntia elinkeinotiimien kokouksia tai virtuaaliaamukahveja on jo pidetty vähintään kerran, Merikarvialla viisi ja Porissa jopa kuusi kertaa, Kaplas kehuu.

Kunnilta vuokranmaksuun helpotuksia ja hankintoihin aikaistusta

Satakunnan alueella yrityksiä on tuettu koronakriisin aikana vuokrahelpotuksilla 10 kunnassa: Eurassa, Harjavallassa, Huittisissa, Jämijärvellä, Kankaanpäässä, Kokemäellä, Merikarvialla, Porissa, Siikaisissa ja Ulvilassa. Vuokranmaksujen siirrolla yrityksiä on tuettu Huittisissa, Merikarvialla, Porissa, Säkylässä, Ulvilassa ja Raumalla.

– Näiden lisäksi Eurajoen kunnan tilat ovat yrittäjille maksuttomassa käytössä ja Raumalla vuokria ei peritä lainkaan niistä kulttuuri- ja liikuntalaitosten tiloista, jotka valtio on käskenyt sulkea. Pomarkussakin vuokra on vain nimellinen, Kaplas ynnää.

Kunnat voivat helpottaa yrittäjien tilannetta myös aikaistamalla tulossa olevia hankintojaan. Kokemäellä, Merikarvialla, Nakkilassa ja Porissa näin on tehty. Kaikissa kunnissa ei ole tiedossa hankintoja, joita voisi aikaistaa.

Osassa kuntia on ryhdytty myös muihin hankintoihin liittyviin lisätoimiin. Kokemäellä on nyt ostettu yrittäjiltä sellaisia palveluja, jotka on aiemmin tehty omana työnä. Harjavallassa sen sijaan on sovittu, että kaupunki maksaa laskuja yrityksille odottamatta eräpäivää.

Harjavallassa aktiivista toimintaa yrittäjien hyväksi

Harjavallan kaupunki tiedusteli paikalliselta yrittäjäyhdistykseltä, Harjavallan Yrittäjiltä, toiveita yrittäjien tilanteen helpottamiseksi. Lähes kaikki toiveet voitiin toteuttaa.​

Pienetkin teot ovat yrittäjille tärkeitä arjen pelastajia. Harjavallan kaupunki on aktiivisesti markkinoinut paikallisia yrityksiä ja niiden palveluiden joustavaa muuttumista koronan takia. Kaupungin koronatiedottaja on tehnyt juttuja someen paikallisista yrittäjistä. Myös kaupunginjohtaja Hannu Kuusela on useissa Facebook-päivityksissä kannustanut asukkaita käyttämään paikallisia palveluita.​ Harjavallan kaupunki on myös päättänyt maksaa yksinyrittäjien tuet etupainotteisesti omasta kassasta heti, kun edellytykset täyttyvät.​

– Olen myös henkilökohtaisilla yhteydenotoilla vedonnut muihin liiketilojen omistajiin vuokranmaksun helpottamiseksi. Näin on myös tapahtunut.​ Olemme jalkautuneet yrityksiin yhdessä Prizztechin kuntayhdyshenkilön, Pekka Virtasen kanssa, joka on auttanut yrityksiä myös tukihakemusten laatimisessa, Harjavallan kaupunginjohtaja Hannu Kuusela kertoo kaupungin toimista.

Yhdessä tästäkin selvitään

Myös muissa kunnissa on ollut esimerkillisen aktiivista toimintaa. Kunnat ovat jakaneet tietoa ELY-keskuksen ja Business Finlandin tuista, yksinyrittäjätuesta sekä yrittäjän työttömyysturvasta.​ Kunnissa on toteutettu omia kyselyitä avun tarpeen kartoittamiseksi ja uusien ideoiden kehittämiseksi. Yksittäisten yritysten kanssa on käyty myös henkilökohtaisia sparrauskeskusteluita.

Viesti kunnista oli selvä: yhdessä tästäkin selvitään. Jaetaan hyviä ideoita, kannustetaan reilun yrittäjyyden hengessä ja rohkaistaan jaksamaan vaikean ajan yli.


Lähde: Satakunnan Yrittäjien koronakysely kunnille 4.5.–13.5.​

Lisätiedot: Heikki Kaplas, heikki.kaplas(a)yrittajat.fi, 050 373 5870

Muita kiinnostavia aiheita