24.6.2020 klo 12:59
Uutinen

Satavuotias elokuvateatteri avaa ovensa koronakevään jälkeen – Kesän odotettu hittielokuva voi pelastaa paljon

Perinteikäs yksityinen elokuvateatteri avaa ovensa pitkän koronatauon jälkeen. Yrittäjä käytti kevään hyödykseen ja remontoi uuden salin.

Kemissä toimivan Kinopirtin yrittäjälle tämä viikko on lähes historiallinen. Toiminta käynnistyy tulevana perjantaina uudestaan pitkän koronakevään ja rajoitustoimenpiteiden jälkeen.

– Melko varovaista se on varmasti aluksi, muutaman vuoden teatterin toimintaa pyörittänyt Kemin Kino Oy:n yrittäjä Juha Åhman sanoo.

Hänellä on ”kutina”, että etenkin iäkkäämmät asiakkaat epäilevät tulla vielä elokuviin.

– Muuten odotan, että ihmiset ovat olleet niin paljon issällä ja kotona, että he haluavat lähteä käymään jossakin muuallakin.

Kinopirtti suljettiin viikolla 11, heti hiihtolomien jälkeen. Åhman on pärjännyt muun muassa Elokuvasäätiön tuen avulla.

– Melko surkea keväthän se oli, kun liiketoiminta loppui kokonaan. Ei se tietenkään helppoa ole ollut. Elokuvasäätiö on ollut isona tukena. Saimme sieltä 18 000 euroa. Lisäksi saimme Ely-keskukselta 16 000 euroa kehittämistukea, mutta sitähän ei ole saanut käyttää juokseviin kuluihin.

Rahoja käytettiin Kinopirtin kolmossalin kehittämiseen. Työ oli aloitettu jo ennen koronakriisiä.

– Meidän onni oli se, että kolmossalihanke oli tulossa. Korona-aika ei mennyt hukkaan, kun olemme voineet keskittyä remontoimiseen. Olimme säästäneet remonttia varten rahaa kaksi vuotta. Niistä säästöistä saimme rahaa juokseviin kuluihin kevään aikana. Nyt olemme tosin joutuneet paikkaamaan investointeja lainarahalla, Åhman kertoo.

Lisätukea elämisen kulujen kattamiseen on tullut Åhmanin vaimon kukkakauppayrityksestä, jonka toiminta on jatkunut kohtalaisen normaalisti kevään aikana. Vaimo on mukana Kinopirtin omistajana.

Uuteen saliin alkoholitarjoilu

Åhman odottaa uutta asiakasvirtaa, kun remontoitu sali saadaan käyttöön toivon mukaan heinäkuun puolivälissä.

– Kolmossali on ollut ennen hotellin auditoriona. Remontoimme sen täysin. Teimme nousevan katsomon, uusimme tuolit ja hanimme uudet projektorit. Koska tila on ollut hotellin anniskelualueena, sinne on mahdollisuus ostaa olutta ja viiniä ja pientä purtavaa. Suomessa on vielä kohtuullisen harvinaista, että elokuvateatterisaliin saa tuoda alkoholia.

Kinopirtin ykkössali vetää 171 asiakasta. Åhman uskoo, että etenkin kesäaikaan asiakkaat voivat tulla turvallisin mielin elokuviin.

– Tila on niin iso, että asiakkaat eivät istu muutenkaan vieri vieressä.

Elokuvasäätiöltä on tullut ohjeistus muun muassa hygienian noudattamisesta.

– Puhtaudesta pidetään huolta ja käsidesiä on koko ajan saatavilla. Porrastamme elokuvien alkamisajat niin, että esityskertoja ei ole niin usein kuin normaalisti, jotta odotustilassa ei olisi niin paljon ihmisiä.

”Hyppy tuntemattomaan”

Elokuvateatterien kesää saattaa piristää odotettu, Christopher Nolanin ohjaama Tenet, josta povataan isoa menestystä maailmalla.

– Lähdemme liikkeelle vanhemmilla, jo keväällä ensi-iltansa saaneilla elokuvilla. Muutama pienempi elokuva tulee heinäkuussa ennen Tenetiä, Åhman kertoo.

Kinopirtin rakennuksessa on ollut elokuvateatteritoimintaa sadan vuoden ajan.

– Kun tulin yrittäjäksi, se oli hyppy tuntemattomaan, mutta hyvin on selvitty. Elokuva-alalla on hyvin avuliaita ihmisiä. Olen saanut apuja teatterin pyörittämiseen muilta yrittäjiltä.

Asiakkaita on riittänyt hyvin. Åhmanin ensimmäisenä vuotena kävijöitä oli hieman yli 20 000, viime vuonna jo 27 000.

– Tänä vuonna ei ainakaan ennätyksiä tehdä, yrittäjä sanailee.

Kuva: Juha Åhmanin albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi