5.10.2020 klo 10:40
Uutinen

Savolaisyrittäjä teki paremman visiirin kuin amerikkalaiset – “Kertakäyttövisiirit ovat typeriä”

– Katsoin kymppiuutisia, ja siellä esiteltiin, miten Bayern Amerikassa alkoi valmistaa suojavisiirejä. Mietin, että miksi niiden pitää tehdä se niin vaikeasti, kertoo Punkaharjun Kilven yrittäjä Jani Lahtinen ja kehitti oman versionsa.

Useat yrittäjät joutuivat koronakriisissä miettimään tuotteensa ja palvelunsa uusiksi. Niin myös eteläsavolainen Punkaharjun Kilpi ja yrittäjä Jani Lahtinen ja vaimonsa Kaisa.

Komponenttivalmistaja työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi 12 työntekijää. Yritys aloitti toimintansa parisenkymmentä vuotta sitten tuottamalla erilaisia metallikilpiä, kuten opasteita, laivateollisuuden tarpeisiin. Vuosien saatossa toiminta on muokkautunut, ja nykyään päätuotteita ovat metallituotteista ympäristö- ja turvallisuuskontit sekä merkintäkilvet esimerkiksi Patrian ja teollisuuden tarpeisiin. Yrityksellä on myös alumiinikoneistamo sekä muovi- ja kuparikomponenttien valmistusta. Yritys tekee myös asennus- ja huoltotöitä.

Keväällä esimerkiksi metallipuolen kysyntä hiljeni.

– Katsoin kymppiuutisia, ja siellä esiteltiin, miten Bayern Amerikassa alkoi valmistaa suojavisiirejä. Mietin, että miksi niiden pitää tehdä se niin vaikeasti, Lahtinen kertoo.

Ei tarvinnut lomauttaa ketään

Lahtinen ärsytti myös se, että 95 prosenttia visiireistä päätyisi kaatopaikalle.

– Se on virhe. Kertakäyttövisiirit ovat typeriä, hän toteaa.

Niinpä Lahtinen päätti tehdä paremman tuotteen, jonka osat olisivat vaihdettavissa, ne kestäisivät sairaalakäytössä kovia lämpötiloja desinfioinnin aikana ja lopulta ne voisi laittaa energiajätteeseen.

Lahtinen ja työntekijät kehittivät tuotetta, opastivat työvaiheet ja alkoivat toimiin.

– Ei tarvinnut lomauttaa ketään. Meillä on hyvä porukka ja kaikki tekevät eri hommia. Meillä muutenkin pyöritetään porukkaa koneelta toiselle. Niin pysyy ammattitaito yllä ja vaihtelu virkistää. Meillä ei ole ketään änkyröitä porukassa, Lahtinen kertoo.

Ei vain koronaa vastaan

Markkinointi hoitui niin, että Lahtisen työntekijä meni Terveystaloon lääkärikäynnille visiirin kanssa. Sana levisi ja kohta puhelin alkoi soida. Itä-Savo-lehti sekä paikallislehti tekivät jutut, mikä toi lisää julkisuutta. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Xamk, on uusin Punkaharjun Kilven asiakas.

– Jos tämä saa nimeä, luulen, että siitä tulee suosittu muutenkin. Jos vaikka raivaussahalla ajelee ja kivi osuu, se pomppaa pois. Teollisuuden käytössä visiiri toimii roiskesuojana. Tämä ei ole suoja vain koronaa vastaan.

Punkaharjun Kilpi sai elokuun puolivälissä myös Business Finlandin kehitystuen tuotteelle. Esimerkiksi sairaalakäyttöön vaatimukset laadulle ovat korkealla. Visiirissä on suojakalvo, jonka käyttäjä poistaa itse.

– Käymme tuotteen vielä läpi ja teemme siihen parannuksia, Lahtinen toteaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi