28.6.2021 klo 16:32
Uutinen

Selvitys: Helsingin startup-ekosysteemi menestyy ja houkuttelee pääomasijoittajia

Helsingin seutu on kokoaan suurempi alue startup-ekosysteemien vertailussa, selviää juuri julkaistusta Helsingin kaupungin NewCo Helsingin ja hollantilaisen startupin Dealroomin raportista. Helsingin startup-ekosysteemin arvo on kolminkertaistunut vuodesta 2015, ja startup-yritysten yhteenlaskettu arvo ylittää 25 miljardia euroa.

Helsingin startup-ekosysteemissa on raportin mukaan vetovoimaa: startupeihin tehtyjen sijoitusten keskimääräinen vuosittainen kasvu on ollut 32 prosenttia viimeisten viiden vuoden aikana. Vuosi 2020 on toistaiseksi parhain vuosi ja silloin rahoitusta kerättiin 916 miljoonaa euroa, joka on yli 57 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Helsingin tavoitteena on olla maailman toimivin kaupunki. Startupit ja scaleupit ovat merkittävässä roolissa tämän tavoitteen saavuttamisessa. Haluamme edistää yrittäjyyttä sekä kasvua kaikin mahdollisin tavoin. Olemme iloisia siitä, miten yritykset ovat selvinneet koronaviruspandemiasta. Helsingin startup-ekosysteemissä on uskomaton tekemisen meininki ja sellainen asenne, että kaikki on mahdollista, kertoo Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva kaupungin tiedotteessa.

Verrattaessa Helsingin startup-ekosysteemiä muihin Pohjoismaihin, se sijoittuu toiselle sijalle niin rahoituskierrosten kuin uusien rahoitustenkin määrässä. Raportin mukaan peliala pitää Helsingissä pintansa erityisen vahvana, ja pelialan ekosysteemi on kolmanneksi tärkein Euroopassa heti Lontoon ja Pariisin jälkeen. Ruokaan ja yrityssovellusohjelmistoihin keskittyvät startupit keräävät kuitenkin eniten rahoitusta.

Yli miljardin arvoisten startupien eli yksisarvisten määrässä Helsinki pitää kahdeksatta sijaa Euroopassa. Helsingistä tällaisia startup-yrityksiä löytyy neljä, joista viimeisimmät ovat Wolt ja HMD Global. Potentiaalisia uusia yksisarvisia, eli 200-800 miljoonan euron arvoisia startupeja, on selvityksen mukaan Helsingissä kahdeksan. Helsinki sijoittuu siten vertailussa ennen monia suurempia eurooppalaisia kaupunkeja. Muiden Pohjoismaiden tapaan Helsingin startup-kentällä on tekemistä monimuotoisuuden lisäämisessä: selvityksen mukaan vain 20 prosentissa startupeista vähintään yksi perustajista on nainen.

Helsingin startup-kentän menestystä ovat siivittäneet ja mahdollistaneet erityisesti kansainvälisesti kiinnostava Slush-tapahtuma, Business Finlandin rahoitusohjelmat sekä oleskelulupien kehittäminen. Startup-yritysten kotina toimiva Maria 01 on yhdistänyt erilaisia tekijöitä saman katon alle ja on nyt matkalla Pohjois-Euroopan suurimmaksi startup-kampukseksi.

– Vahva yhteisöllisyys on yksi Helsingin startup-ekosysteemin menestystekijöistä. Olemme onnistuneet pääomasijoitusten saamisessa ekosysteemiin, mutta se ei vielä riitä. Lisää tarvitaan. Myös ulkomaisten talenttien ja tiimien houkutteleminen Helsinkiin on kriittistä kaupungin menestymiselle, kertoo NewCo Helsingin yksikön päällikkö Tommo Koivusalo.

Tuore raportti perustuu Dealroomin ja Helsingin kaupungin NewCo Helsingin ylläpitämään tietokantaan, joka tarjoaa tietoa pääkaupunkiseudun startup-kentästä ja antaa kuvan erityisesti Helsingin teknologiasektorin ekosysteemistä. Raportti on ensimmäinen laatuaan.

Lue raportti kokonaisuudessaan Helsingin kaupungin verkkosivuilta >

Lähde: Helsingin kaupungin NewCo Helsinki
Kuva: AdobeStock