12.6.2020 klo 14:30
Uutinen

Sensori paljastaa mahdollisen korona-altistuksen työpaikalla – Näin suomalaisinnovaatio toimii

Kaltio Technologies on kehittänyt sovelluksen, joka auttaa korona-altistuksen selvittämisessä ja estämisessä työpaikoilla.

Koronavirustartunta työyhteisössä voi johtaa laajoihin karanteeneihin tai pahimmillaan jopa koko työpaikan sulkemiseen. Suomalainen Kaltio Technologies Oy on kehittänyt ratkaisun, jonka avulla työterveyshuolto voi luotettavasti selvittää työpaikalla altistuneet. Näin heidät voidaan ohjata karanteeniin ja muut kollegat voivat jatkaa normaalia arkea. Ratkaisu helpottaa toimintaa esimerkiksi hoito- ja hoivayksiköissä, rakennustyömailla, logistiikkakeskuksissa, tehtaissa ja toimistoissa.

Kaltiot Contact Tracker -sovellus tallentaa työntekijöiden mukana kulkevien sensoreiden avulla heidän kontaktinsa työpäivän aikana. Jos työyhteisössä ilmenee tartunta, voidaan tallentuneiden tietojen avulla selvittää ketkä ovat mahdollisena altistuspäivänä olleet sairastuneen henkilön kanssa lähikontaktissa.

– Keräämme ja analysoimme tietoa uudella tavalla. Ideana ei ole varsinaisesti ihmisten paikantaminen vaan sosiaalisten kontaktien seuraaminen. Se, kuinka kauan ihmiset ovat viettäneet aikaa lähekkäin, Kaltio Technologies Oy:n myyntijohtaja Ville Heikkilä kertoo.

Hän painottaa, että kaikkien toiveissa on, ettei paikannussovelluksia tarvitsisi käyttää.

– Jos epidemian toinen aalto tulee, niitä tarvitaan. Toisaalta kun yhteiskunta nyt avautuu, on tärkeää, että työpaikoilla on luotettava tapa löytää koronavirukselle altistuneet ja ohjata heidät karanteeniin.

Contact Tracker -sovelluksen käyttö perustuu yrityksen ja henkilöstöedustajien sopimukseen työntekijöiden seuraamisesta. Palvelua voi käyttää niin, että tallennettuja tietoja hyödynnetään ainoastaan, jos tautitapauksia ilmenee. Sovelluksen keräämistä tiedosta käy ilmi, millaisissa tilanteissa turvaväli ei toteudu tai lähikontaktin kesto ylittää turvallisen rajan. Tiedot on mahdollista kerätä anonyymisti ja yhdistää henkilöihin vain, jos tartuntoja ilmenee.

– Kehitteillä oleva kansallinen älypuhelinsovellus koronan jäljittämiseen tulee olemaan vapaaehtoinen. Vastaavaa sovellusta jo käyttävissä maissa latausmäärät ovat jääneet liian pieniksi, jotta tartunnanjäljitys sovelluksen avulla olisi kattavaa. Lisäksi työpaikat tarvitsevat dataa seuratakseen, miten annetut turvallisuusohjeet toimivat ja tarvittaessa parantaakseen työturvallisuutta. Koemme, että täsmäseuranta työpaikoilla on tarpeellista niin nykytilanteessa kuin mahdollisen toisen epidemia-aallon saapuessa.

Sensorit käyttäjien mukana työpäivän ajan

Sovellusta voidaan käyttää yrityksen tiloissa myös alihankkijoiden, vierailijoiden ja potilaiden lähikontaktien seuraamiseen. Sovellusta on pilotoitu Caritaksen palvelukodissa Kempeleessä.

Heikkilän mukaan Kaltiot Contact Tracker -sovelluksen voi ottaa käyttöön parissa päivässä. Se perustuu sisäpaikannuspalveluissa laajasti käytettyyn BLE- eli Bluetooth Low Energy -teknologiaan.

Kullekin tiloissa työskentelevälle ja vierailevalle henkilölle jaetaan kulkuavaimen kokoinen sensorilaite, joka on numeroitu, niin että tartunnan ilmetessä työterveyshuolto voi selvittää sairastuneen lähikontaktit. Sensorit voidaan jättää työvuoron päättyessä työpaikalle, koska seuranta koskee vain työpaikkaa ja työaikaa. Sensoreiden keräämät tiedot tallentuvat Kaltiot Smart Tracker -sovellukseen, josta ne ladataan päivittäin pilvipalveluun.

Kuva: Kehittäjä

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi