18.5.2020 klo 15:52
Uutinen

Sisukkaasti maailmalle – Valokuvaaja ja seikkailija Jere Hietala on menestynyt rohkeudella

Parikymppisenä Jere Hietala teki rämäpäisiä extreme-urheilutemppuja rullaluistimilla St. Louisissa. Nyt hänet tunnetaan paremmin valokuvaajana ja yrittäjänä, joka on päässyt seikkailemaan maapallon ääriin, kuvaamaan maailmanluokan tähtiä ja suojelemaan eläimiä.

Aggressive inline skating on rullalautailun kaltainen laji, jossa voltteja ja hyppyjä tehdään rullaluistimilla. Tähän extreme-urheilulajiin rakastui Jere Hietala, joka voitti lajin Suomen mestaruuden vuonna 1998. Sen jälkeen hän yritti ammattilaiseksi Yhdysvalloissa, St. Louisissa.

Kun pahoja loukkaantumisia alkoi ilmaantua ja kehon murtumien luku lähenteli paria kymmentä, tuli nuorelle urheilijalle stoppi vastaan.

– Rupesin jossain vaiheessa miettimään sitä, ettei tämä ole kovin kauaskantoinen laji. Olin alle kaksikymppinen ja jo ihan rikki. Niihin aikoihin ostin ensimmäisen kameran.

Urheilijalupauksesta valokuvaajaksi

Nuori Hietala jatkoi lajin parissa valokuvaten kavereitaan. Hänen ottamansa kuvat alkoivat yllättäen kiinnostaa urheilupiireissä. Hietalan palattua Suomeen Yhdysvalloista, loukkaantumiset laittoivat miettimään tulevaisuutta ja muita työmahdollisuuksia. Hietala löysikin töitä koulukuvaajana ja pääsi näin kehittämään taitojaan.

– Yrityksen kuvauspäällikkö huomasi intohimoni valokuvaukseen ja antoi huippukameravälineet vapaa-ajalle käyttöön.

Siitä lähtien kuvaus vei täysillä mukanaan. Hän ehti opiskella alaa kolmisen vuotta, kunnes ura seikkailevana kuvaajana starttasi.

Ovia auki maailmalle

Nopealiikkeiselle ja haasteista nauttivalle kuvaajalle ensimmäinen ulkomaankeikka tuli sattumalta opiskelukaverin kautta. Viikon varoitusajalla häntä kysyttiin työkeikalle puoleksi vuodeksi Abu Dhabiin paikalliseen armeijakouluun valokuvaajaksi.

Aika Abu Dhabissa oli opettavaista: monipuolisen kokemuksen lisäksi hän sai kerättyä rahaa Jere Hietala Photography -yrityksen perustamiseen vuonna 2004. Kolme vuotta myöhemmin yritys muuttui osakeyhtiöksi. Sana kiri ja kuvaajalle tuli työtarjouksia muun muassa Nokialta ja Nokia Siemens Networkilta, jossa hän pääsi matkaamaan kuvauskohteisiin eri puolille maailmaa. Vuonna 2013 hän aloitti osakkaana ja toimitusjohtajana Tailorframe Oy:ssä.

Uransa aikana Hietala on päässyt ikuistamaan suomalaisia huippunimiä mutta myös kansainvälisiä urheilu- ja viihdealan tähtiä, kuten NBA:n pelaajia, rap-artisti 50 Centiä ja Conan O’Brienia, sekä Afrikan savannien eläimiä.

Rohkeutta yrittää

Yrittäjänä Hietala on joutunut opettelemaan kärsivällisyyttä. Asiat eivät aina tapahdu päivässä, eivätkä vuodessa tai kahdessa. Vaikka vastaan olisi tullut satoja epäonnistumista, ei pidä luovuttaa. Seuraava hetki voi olla ratkaiseva.

– Ei on yhtä hyvä vastaus kuin joo, se on yksi askel kohti joota. Itsensä tervehenkinen kovettaminen on yrittäjänä tärkeä taito.

Omasta menestyksestään hän on kiitollinen omille ”oven avaajille”, jotka ovat uskoneet häneen alusta asti. Lupauksien lunastaminen ja vastuullisuus ovat hänelle kunnia-asioita. Itsekuria on opettanut etenkin reserviläistoiminta.

– Olen hyvin epäorganisoitu ihminen, mutta työmoraalini ja periksiantamattomuuteni ovat tasolla astronominen.

Hietala on paitsi sisukas valokuvaaja, myös sydämeltään rohkea luonnonsuojelija. Eräs sykähdyttävä hetki jäi mieleen Afrikasta, kun metrien päästä kuului veret seisauttava leijonan murahdus. Sen äänen hän haluaa kuulla jatkossakin, sillä hänen perustamansa järjestön missio on uhanalaisten eläinlajien säilyttäminen niin maailmalla kuin kotimaassakin.

– Haluan olla vastuullinen menestyjä ja tehdä asioita, jotka jättävät positiivisen perinnön.


Jere Hietala

KUKA sarjayrittäjä, valokuvaaja ja seikkailija

MITÄ Jere Hietala Photography Oy:n perustaja ja yrittäjä vuodesta 2004, osakkaana ja toimitusjohtajana tapahtuma- ja yritysvalokuvauksiin erikoistuneessa Tailorframe Oy:ssä sekä neuvonantajana LoupeDeck Oy:ssä

MUUTA Anti-Poaching Association of Finland ry:n perustaja


Jere Hietala esiintyy Yritystä Stadiin -tapahtuman päälavalla Bio Rexissä 28.10. – ilmoittaudu mukaan: www.yritystastadiin.fi

Teksti: Valpuri Aalto
Kuvat: Jere Hietala Photography Oy