24.3.2020 klo 17:19
Uutinen

Sote-yrittäjä: Lue korona-tietopaketti, saat vastaukset 11 kinkkiseen kysymykseen

Sote-yrittäjille STM:n vierailukieltosuositus on voinut tarkoittaa, etteivät he ole päässeet asiakkaidensa luokse terapiaa tai kuntoutusta antamaan. Yrittäjien asiakkaat tarvitsevat tilaamaansa apua, esimerkiksi kuntoutusta.

STM:n vierailukieltosuositus voi estää esimerkiksi siivous-, kuntoutus- ja hyvinvointialojen yrittäjiltä pääsyn asiakkaidensa luokse. Suomen Yrittäjät on laatinut sote-yrittäjille Kaikki koronasta -sivuille sote-tietopaketin, joka opastaa tämänhetkisen tiedon perusteella tarjoamaan palveluitaan asiakkaalle.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohje vierailukiellosta koskee sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköitä, kuten sairaaloita, hoitolaitoksia ja asumispalveluyksikköjä. Tilanne valtioneuvoston laatimien linjausten osalta on kentällä epäselvä: lasketaanko ulkopuoliset terveydenhuollon palveluntuottajat valtioneuvoston tarkoittamiin vierailijoihin vai ei.

Vierailukielto on suositus sote-järjestämisvastuun tahoille, ei velvoita yrityksiä

Yrittäjäjärjestöllä on 3400 sote-alan yritystä jäseninä ja kymmenkunta alan toimialajärjestöä. Sosiaali- ja terveysala on tässä terveyskriisissä erityisessä roolissa.

– Huoli yrityksissä on kova ja on paljon kysymyksiä. Halusimme koota yrittäjille selkeän kysymys-vastaus-osion tämänhetkisistä tiedoista, kertoo Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

– Esimerkiksi tämän hetken tiedon perusteella vierailukielto vaikuttaa olevan vain valtioneuvoston suositus sote-järjestämisvastuullisille tahoille, eli kunnille ja aluehallintovirastoille. Toistaiseksi ei ole annettu asetusta tai muutakaan sääntelyä, mikä velvoittaisi vierailukieltoon. Lähtökohtaisesti asia on kunkin hoivayksikön vetäjän vastuulla.

Kaikki koronasta -sivujen sote-tietopaketissa kerrotaan muun muassa, miten menetellä, jos tilat, joissa yrittäjä palvelua tarjoaa, on suljettu, eikä yrittäjä pääse asiakkaansa luokse.

Vaikuttamistyötä sote-yrittäjien tueksi

Suomen Yrittäjät järjesti viime viikolla webinaarin sote-alan yrityksille.

Kujala kertoo SY:n olevan yhteydenpidossa STM:n vastuutahoihin.

– STM:öön on toimitettu listaus esille tulleista ongelmista. Yrittäjät on yhteydessä myös Kelaan, kaikkiin hyvinvointialan järjestöihin ja kuntatasoon.

Lisää: Usein kysyttyjä kysymyksiä sosiaali- ja terveyspalvelu- ja hyvinvointialan yrittäjiltä

toimitus (at) yrittajat.fi