9.10.2020 klo 17:27
Uutinen

Suomen kovin koronarajoitus peruutti hetkessä kaikki Vaasan alueen tapahtumat: ”Tällaista ei voi jättää roikkumaan”

Tapahtuma-alan yrittäjä toivoo syvästi, että lokakuun loppuun asti määrätty rajoitus helpottaa tartuntatilannetta.

Aluehallintovirasto on kieltänyt yli kymmenen henkilön kokoontumiset Vaasan sairaanhoitopiirin kaikissa kolmessatoista kunnassa lokakuun loppuun asti.

– Rajoitus aiheuttaa luonnollisesti monenlaisia ongelmia. Toisaalta tilanne täällä Vaasan alueella on tällä hetkellä todella kriittinen, joten varmasti tarvitaan tällaisia järeämpiä toimenpiteitä, Vaasan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Katja Rajala kommentoi tuoreeltaan.

Vaasan kaupunki on aikaisemmin kieltänyt yli 50 henkilön kokoontumiset. Tuore kielto on peräisin Aluehallintovirastolta.

– Kyllä tässä moni paikallinen yritys joutuu nyt miettimään omia käytäntöjään.

”Jyrkin ohjeistus tähän mennessä”

Tapahtuma-alalla toimivan Nordic Live Productions Oy:n promoottori Tommi Mäki joutuu kokemaan konkreettisesti rajoitusten voiman.

– Käytännössä nyt ei voi järjestää minkäänlaista kaupallista tapahtumaa. Onneksi ehdin jo toimia tapahtumien osalta, kun kaupungin linjaus 50 henkilön rajoituksesta tuli. Silloin peruutin tai siirsin kaikki lokakuun tapahtumat.

Mäki pitää Avin päätöstä poikkeuksellisena.

– Tämä on jyrkin ohjeistus, joka Suomessa on annettu koronaan liittyen. Ymmärrän sen, mutta samalla toivon, että tilanne saadaan näillä rajoituksilla hallintaan ja me, sekä muu tapahtuma-alan toimijat pystymme tekemään tapahtumia loppuvuonna. Siinäkin mielessä tämä on poikkeuksellinen päätös, että nyt ei puhuta enää siitä, että voi järjestää isompia tapahtumia jos turvavälit ja THL:n suositukset pystytään takaamaan. Kaikki on kielletty.

Mäki järjesti viime kesänä muun muassa 10 000 ihmistä vetäneen Aura Fest -tapahtuman Turussa.

– Laki on siitä mielenkiintoinen, että Avin päätös ei ulotu ravintoloihin, sillä niitä koskee eri asetus. Ravintolassa voi edelleen olla yhtä aikaa vaikkapa 200 ihmistä, jos tilassa on 100 pariskuntaa. Jokainen pariskunta muodostaa kahden henkilön kokoontumisen.

Mäki kummastelee hieman sitä, miksi Avin rajoitus koskee koko Vaasan sairaanhoitopiirin aluetta.

– Kiellon piiriin kuuluvat myös Kristiinankaupunki ja Pietarsaari, jotka ovat kaukana Vaasasta. Ei varmasti tunnu paikallisista tapahtumajärjestäjistä hyvältä, koska noilla alueilla koronatilanne on huomattavasti parempi. On todistettu kesän aikana, että suurissa tapahtumissa ohjeita noudatetaan hyvin ja niiden toteuttaminen on turvallista.

– Nyt on oleellisen tärkeää, että tilanne saadaan hallintaan lokakuun loppuun mennessä ja sen jälkeen rajoitteet puretaan nopeasti. Tällaisia rajoituksia ei voi jättää roikkumaan pidemmäksi aikaa kuin on kriittinen tarve.

Väki kaikkosi Vaasan kaupoista

Katja Rajala kiittelee vaasalaisten yrittäjien asennetta koronakriisin aikana.

– Jos ajattelee koko kevättä ja kesää ja sitä, mitä olen jutellut yrittäjien kanssa, kaikilla on ollut kova halu tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa. Yrittäjät ovat olleet aktiivisia omalta osaltaan, mutta he ovat kokeneet, että tiedottaminen yrittäjien kohtaan on jäänyt vajaaksi ja epämääräiseksi.

Ongelmia on aiheuttanut Rajalan mukaan etenin ravintoloiden epäselvä ohjeistaminen.

– Tällä hetkellä on kauhea hätä siitä, miten yritykset selviävät. Heti kun Vaasassa tuli alkuviikosta tieto isosta tartuntaryppäästä, kahvilat, ravintolat ja kaupat tyhjenivät ja väki katosi. Väkisin miettii, miten yritykset kestävät sen, että samalle tilikaudelle osuu monta stoppia.

Kuva: Nordic Live Productions Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi