7.10.2021 klo 07:32
Uutinen

Suomen Yrittäjät perustaa työpaikkasopimisen osaamiskeskuksen – ”Paikallisen sopimisen onnistuminen on kohtalonkysymys”

Suomen Yrittäjät vastaa työmarkkinoiden murrokseen lisäämällä jäsentensä neuvontaa ja koulutusta paikalliseen sopimiseen liittyen. Jäsenpalvelua vahvistetaan perustamalla paikallisen sopimisen osaamiskeskus ja laaja tietopankki.

– Haluamme tukea yrityksiä paikallisessa sopimisessa neuvonnalla, koulutuksella ja laajalla tietopankilla. Paikallisen sopimisen onnistuminen on Suomen kilpailukyvyn kannalta kohtalonkysymys, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjien työmarkkinajuristit tarjoavat osaamiskeskuksen kautta neuvontaa, koulutusta ja neuvottelutukea. Palveluun kuuluu myös lakimuutosten ja sopimusten myötä jatkuvasti päivittyvä tietopankki.

Työmarkkinat ovat voimakkaassa murroksessa erityisesti metsäteollisuudessa ja teknologiateollisuudessa. Suomen Yrittäjiin on tullut paljon kysymyksiä uudessa tilanteessa muun muassa siitä, miten työehdot jatkossa määräytyvät. Suomen Yrittäjät avaakin tietopankin, jossa käydään läpi keskeisiä kysymyksiä ja seikkoja, jotka on otettava huomioon nykyisten valtakunnallisten työehtosopimusten päättyessä.

Johtaja Janne Makkulan mukaan Suomen Yrittäjät ei voi eikä halua olla neuvotteluosapuoli, vaan olla jäseniensä apuna.

– Tuemme yrityksiä heidän paikallisissa neuvotteluissaan. Valmistelemme osaamiskeskukseen myös lisäpalveluita, joita toteutetaan tarpeen mukaan, Makkula kertoo.

­– Paikallisen sopimisen lainsäädännöllinen kehikko on hankala eikä ole merkkejä siitä, että hallitus sitä uudistaisi. Siksi on tärkeää, että yrittäjille on tarjolla apua, Makkula jatkaa.

Fakta/Neuvontaa ja tietopankki

Yrittäjien kokeneet, työoikeuteen erikoistuneet juristit vastaavat jäsenyritysten kysymyksiin ja antavat apua.

Yrittäjien neuvonta palvelee numerossa 09–229 222 arkisin kello 8–18. Lisäksi yritys voi olla suoraan yhteydessä asiantuntijoihin, joiden tiedot löytyvät Yrittäjien verkkosivuilta.

Tietopankki on suunnattu erityisesti niille yrityksille, jotka tällä hetkellä noudattavat mekaanisen metsäteollisuuden tai teknologiateollisuuden työehtosopimuksia. Tietopankissa käsiteltävät asiat hyödyttävät kuitenkin myös kaikkia niitä yrityksiä, jotka eivät ole velvollisia noudattamaan mitään työehtosopimusta.

Lue lisää ja tutustu materiaaleihin: Mitä on paikallinen sopiminen?

Toimitus

toimitus(at)yrittajat.fi

Kuva: Pixhill