1.9.2020 klo 10:54
Uutinen

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja ja kansanedustaja Markus Lohi Helsingin Sanomissa: Matkailun pelastaminen vaatii nopeita päätöksiä

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sekä kansanedustaja ja Lapin liiton puheenjohtaja Markus Lohi vaativat Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että hallituksen tulisi tehdä kiireellä linjauksia Lapin matkailun pelastamiseksi. Tuhannet ovat menettämässä työpaikkansa, kun koronaviruskriisi on vähentänyt muun muassa matkustamista ja paperinkulutusta. Huonot uutiset uhkaavat jatkua, kun synkkä pilvi varjostaa matkailuelinkeinoa ja uhkaa tuhansia alan yrityksiä ja työpaikkoja. Jos lentoliikenne ei nopeasti avaudu, pelkästään Lapissa on vaarassa satojen miljoonien eurojen matkailutulo. Negatiivinen vaikutus leviää matkailusta välittömästi muualle talouteen.

-Koko maassa matkailun liikevaihto on lähes 10 miljardia euroa. Ala työllistää lähes 80 000 työntekijää ja tuo viennistämme viisi prosenttia. Siksi hallituksen on tehtävä nopeasti päätöksiä siitä, miten sekä työmatkat että matkailun kannalta olennainen lomalentoliikenne voidaan turvata, kertovat Pentikäinen sekä Lohi tekstissään.

Lomalentoja varten Lapissa alan toimijat ovat kehittäneet viranomaisten kanssa malleja, joilla voidaan yhdistää turvallinen matkailu ja taudin hallinta. Matkustajille voidaan rakentaa niin sanottu matkustajakäytävä, jossa tulijat massatestataan lentokentillä matalalla kynnyksellä, heiltä edellytetään kurinalaista suojainten käyttöä ja heitä pidetään omissa ryhmissään välttäen kontakteja paikallisiin. Tilauslennoilla tulee paljon perheitä, jotka pysyvät yhdessä ja joita on helppo ohjata. Matkailuaktiviteetit tapahtuvat yleensä luonnossa, mikä vähentää riskejä. Samoja käytäntöjä voidaan hyödyntää reittiliikenteessä.

Pentikäinen sekä Lohi korostavat, että hallituksen linjauksilla on nyt kiire. Ennakkovarauksia on tehty paljon, mutta niitä aletaan pian perumaan, jos tilanne on epäselvä ja hallitus hankaloittaa kohtuuttomasti Suomeen matkustamista. Talouden kannalta koronaviruksen hallinta on avainasemassa. Se on tehtävä tavalla, joka ei sulje taloutta ja tuhoa matkailualan arvoketjua ja sen työpaikkoja.

Lähde: Helsingin Sanomat

Liity mukaan Lapin Yrittäjiin, saat itsellesi 35€ arvoisen Elisan lahjakortin:

Muita kiinnostavia aiheita