Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

4.7.2018 klo 12:34
Uutinen

Suunnitteletko asuntosi Airbnb-vuokrausta? Lue tämä verottajan linjaus sitä ennen

Helsingin Sanomien mukaan majoituspalvelun kautta asuntoaan vuokraavaa voi kohdata tuhansien eurojen veroyllätys.

Vuokraatko tai oletko suunnitellut asuntosi vuokraamista suositun Airbnb-majoituspalvelun kautta?

Tiesitkö, että verottajan mukaan Airbnb-vuokraus yhdeksikin päiväksi nollaa kahden vuoden jakson, jonka jälkeen asunnon voisi myydä ilman luovutusvoittoveroa?

Keskiviikon Helsingin Sanomien haastattelema Verohallinnon henkilöverotusyksikön ylitarkastajan Petri Mannisen mukaan myös Airbnb katsotaan vuokraukseksi.

Omistusasunnon voi normaalitilanteessa myydä verovapaasti kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisajan jälkeen.

Luovutusvoittovero on kuitenkin maksettava, jos henkilö saa myyntivoittoa asunnosta, jossa vaadittu asumis- ja omistusaika ei täyty. Kahden vuoden jakso katkeaa, jos asunto vuokrataan.

– Ei ole väliä, mitä kautta vuokralainen tulee. Jos koko asunto vuokrataan, se panee kahden vuoden poikki, Manninen sanoo HS:lle.

Jos Airbnb-käytössä olleen asunnon haluaa myydä ilman luovutusvoittoveroa, on kahden vuoden asumisaika aloitettava alusta.

– Airbnb on uusi ilmiö. Ihmiset eivät välttämättä ole mieltäneet kaikkia seuraamuksia, mitä siihen voi liittyä, Manninen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Luovutusvoittovero on vähintään 30 prosenttia myyntivoitosta. Jos myyntivoittoa tulee yli 30 000 euroa, luovutusvoittovero on summan ylittävältä osalta 34 prosenttia.

Kahden vuoden jakso ei kuitenkaan katkea, jos asunnosta vuokraa vaikkapa vain yhden huoneen.

Helsingin Sanomien mukaan 9 000 suomalaista sai viime vuonna tuloja Airbnb-palvelun kautta. Tieto pohjautuu Tilastokeskuksen kyselyyn.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto