19.3.2020 klo 17:51
Uutinen

SY:n asiantuntija vetoaa yksityisiin terveyspalveluiden tuottajiin: Levittäkää tätä tietoa sairauspäivärahan edellytyksistä!

Yrittäjien sairauspäiväraha on herättänyt paljon kysymyksiä ja epävarmuutta. Suomen yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén selvittää YEL-yrittäjille sairauspäivärahan myöntämisperiaatteita.

Tällä hetkellä on epäselvää, kuinka hyvin yksityisten terveyspalveluiden tuottajat ja kunnalliset terveysasemat ovat Kelan sairauspäivärahan ohjeistuksesta tietoisia. Suomen yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén toivoo, että terveydenhuollon ammattilaiset tarjoaisivat terveyden- ja sairaanhoitajan palveluita etänä.

– Alan ammattilaiset, levittäkää mieluusti tätä tietoa, Hellstén pyytää.

Jos yrittäjä tulee työkyvyttömäksi omaan työhönsä, voi hän saada Kelasta sairauspäivärahaa.

– YEL-vakuutetulle etuutta maksetaan sairastumispäivää seuraavasta päivästä lukien. Muille yritystoimintaa harjoittaville etuutta maksetaan vasta yleisen omavastuuajan jälkeen. Tällöin omavastuuaika on 1+9 päivää, Hellstén kertoo.

YEL-vakuutetun yleiseltä omavastuuajalta maksettava etuus on selvyyden vuoksi nimetty YEL-pävärahaksi.

Kelan etuusohje sanoo sairauspäivärahasta näin: YEL-päivärahan hakija voi esittää sairauspäivärahan omavastuuajalle terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan antaman todistuksen sairaudesta.

– Ensimmäisen kymmenen päivän ajalta et tarvitse lääkärinlausuntoa. Päivärahan edellytyksenä ei myöskään ole esimerkiksi varma koronadiagnoosi vaan myös oireiden perusteella työkyvyttömyyslausunto on mahdollinen, Hellstén sanoo.

Jos yrittäjä sairastuu, Hellstén suosittelee ottamaan etäyhteyden terveydenhuoltoon, ja jos oireet eivät ole vakavat, hoitajaan, jolta voi pyytää lausunnon.

– Ei kuormiteta terveydenhuoltoa suotta, Hellstén vetoaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi