14.12.2018 klo 11:24
Uutinen

Tällaisen lahjan voit antaa työntekijälle verovapaasti – lue ohjeet

Joulun alla monelle työpaikalla muistetaan paitsi yhteistyökumppaneita, myös työntekijöitä. Työntekijöiden lahjoissa on syytä muistaa verottajan ohjeet, ainakin jos haluaa välttyä veroseuraamuksilta.

Työntekijöille voidaan antaa verovapaita lahjoja, kunhan ne eivät ole rahaa tai siihen verrattavia korvauksia. Lahjan arvon on oltava alle sata euroa.

– Verovapauden edellytyksenä on myös, että lahja on annettu koko henkilökunnalle, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Sanna Linna-Aro huomauttaa.

– Yksilöimättömät tavaratalojen lahjakortit ovat aina työntekijälle veronalaista palkkaa. Sen sijaan esimerkiksi kirjalahjakortti voi olla verovapaa lahja, vaikka lahjakortti oikeuttaisi valitsemaan yhden joululahjakirjan useiden kirjojen joukosta.

Mainoslahja on vähennyskelpoinen

Henkilöstön pikkujoulujuhlien kuluista voi vähentää myös arvonlisäveron. Myös mainoslahjat ovat normaalisti vähennyskelpoisia kuluja. Verottajan ohjeissa mainoslahjoiksi tulkitaan esimerkiksi yrityksen tuotteiden näytekappaleet ja yrityksen merkkipäivinä asiakkaille jaetut lahjat. Mainoslahja annetaan tyypillisesti samanlaisena ja samanaikaisesti usealle eri vastaanottajalle.

– Mainoslahja on vähennyskelpoinen sekä elinkeino- että arvonlisäverotuksessa. Edustusmenoista voi vähentää 50 prosenttia, mutta erotuksena mainoslahjaan, niistä ei voi tehdä vähennystä arvonlisäverotuksessa, Linna-Aro selvittää.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi