15.3.2020 klo 18:13
Uutinen

Tanska ja Saksa ottavat käyttöön massiiviset tukipaketit yrityksille – ”Saksassa 550 miljardin euron edestä tulivoimaa käytettävissä”

Koronakriisi on vaikuttanut yritysten talouteen ja yritykset tarvitsevat tukea selviytyäkseen poikkeustilanteen yli. Saksa lupasi perjantaina rajatonta rahoitustukea yrityksille. Myös Tanska ilmoitti tänään massiivisesta tukipaketista.

Suomen Yrittäjät tarjoaa hallitukselle listaa asioista, jotka kannattaa tehdä pikaisesti, jotta yritykset ja työpaikat säilyvät yli koronakriisin.

Saksa lupasi yritysten käyttöön valtion omistaman kehityspankin, KfW:n, kautta rajoittamattoman likvideetin.

– Saksan paketissa ydinkohta on kehityspankin tarjoama likviditeetti yrityksille, jotka ovat kärsineet koronasta. Se on todella merkittävä paketti, arvioidaan, että siinä on 550 miljardin euron edestä tulivoimaa käytettävissä, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen summaa.

– Saksassa on ilmoitettu, että lainaproseduurit samalla yksinkertaistetaan ja nopeutetaan. Toinen tärkeä on veronmaksujen lykkääminen ja sitten vielä ylipäänsä yrityslainojen luottoehtojen höllentäminen, joka pätee uusiin, mutta myös olemassa oleviin yrityslainoihin. Näiden toimien kautta päästään ehkä pahimman likviditeettiongelman yli.

Työelämäpuolella Saksan käytössä on kurzarbeit-järjestelmä, joka on ikään kuin työaikajoustojärjestelmä heikossa taloustilanteessa.

– Valtio tulee mukaan ja kompensoi mahdollista työajan lyhennystä työnantajille, Kuismanen kertoo.

Tanska takaa 70 prosenttia pk-yritysten lainoista, jos voitot tippuneet radikaalisti – Ja monia muita tukitoimia

Tanskan hallitus, työntekijäpuoli ja työnantajajärjestöt ovat tänään yhdessä sopineet massiivisesta tukipaketista yritysten ahdinkoa auttamaan.

– Valtio tulee kattamaan 75 prosenttia palkoista yksityisellä sektorilla niille henkilöille, jotka ovat koronan takia irtisanomisuhan alla. Toimenpide on hiukan takautuvasti 9. maaliskuuta – 9.6 kesäkuuta voimassa. Tätä on jo ehditty kiitellä sekä työnantajien että työntekijöiden puolella. Tanskassa nähdään, että tämä varmasti säilyttää useammankin työpaikan, pääekonomisti Mika Kuismanen kertoo Tanskan koronatukipaketista.

Tanskan valtio antaa pankkien kautta jaettavaksi yritysten rahoitusongelmiin noin 30 miljardin euron paketin.

– Ehkä tärkein elementti paketissa on se, että Tanska on vaatinut finanssikriisin jälkeen pankeilta vastasyklistä pääomavaadetta. Tätä helpotetaan niin, että pankit pystyvät joustavasti tarjoamaan rahoitusta yrityksille.

Finanssikriisin jälkeen pankit ovat joutuneet rahastoimaan pääomaa taseisiinsa ajatuksella, että hyvinä aikoina kerätään ja huonoina aikoina näitä on mahdollisuus käyttää.

– Tanskan valtio takaa 70 prosenttia pk-yritysten uusista lainoista, jos yritysten voitot ovat tippuneet koronakriisin seurauksena yli 50 prosenttia.

Kuismasen mukaan työelämäpuolella merkittäviä asioita on kaksi, yhtäältä se, että valtio on päättänyt korvata koronakriisin aiheuttamat sairauskulut ensimmäisestä päivästä lähtien. Toinen tärkeä asia on, että jos yritykset joutuvat joustamaan työtunneista alaspäin, niin työntekijät saavat menetetyistä ansionmenetyksistä korvauksia työttömyysrahastosta.

SY luottaa hallituksen kriisitietoisuuteen

Mika Kuismanen uskoo, että huomenna kokoontuva Suomen hallitus tekee hyviä päätöksiä yritysten auttamiseksi.

– Uskoisin, että Suomen Yrittäjien toimenpidelista on huomioitu. Hallituksella on ollut hyvä kriisitietoisuus asian suhteen ja esimerkiksi rahoituksen puolella niin liikepankit, Finnvera ja Suomen Pankki ovat reagoineet.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni kirjoitti eilen, lauantaina, Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissaan, että valtion ”tulee ensi tilassa rakentaa kestävä silta kriisin yli ja samalla turvata ihmisten työpaikkoja”. Valtiovarainministeriö muun muassa valmistelee nopealla tahdilla viivästyskoron pienentämistä erääntyneiden verojen maksujärjestelyn osalta.

SY esitti tänään muun muassa lomautusilmoitusajan lyhentämistä 14 päivästä kolmeen päivään. Suomessa moni yritys on ilmoittanut joutuvansa lomauttamaan työntekijöitä koronan aiheuttaman kriisin vuoksi. Tanskan ja Suomen työlainsäädännöt ovat joiltakin osin erilaisia, esimerkiksi Tanskan työlainsäädäntö ei lähtökohtaisesti tunne lomautusta juuri lainkaan.

Yrittäjät esittää laajaa rahoitus- ja työlakipakettia. Yrittäjät odottaa, että hallitus linjaa yrityksiä tukevia päätöksiä jo alkavalla viikolla.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita