11.6.2020 klo 16:27
Uutinen

Tapahtuma-alan toimijat perustivat oman järjestönsä – Kesätapahtumat menetetty, katse kääntyy syksyn sisätapahtumiin

Tapahtumateollisuus ry: synnytys sai vauhtia koronakriisistä. – Koronakriisi osoitti, kuinka tärkeää on, että sillä on oma toimialajärjestö, tuleva puheenjohtaja Pekka Timonen sanoo.

Tapahtuma-alan toimijat ovat perustaneet 10. kesäkuuta oman järjestön nimeltä Tapahtumateollisuus ry. Perustamiskokouksessa puheenjohtajaksi valittiin Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja varapuheenjohtajaksi Kalle Marttinen Suomen Palloliitosta. Järjestäytymiskokous pidetään perjantaina 12.6.

– Tapahtumien merkitys on kasvanut. Koronakriisi osoitti, kuinka tärkeää on, että sillä on oma toimialajärjestö, Timonen sanoo.

Tapahtumateollisuuden syntymä on ollut suunnitelmissa jo aikaisemmin, mutta koronakriisi kiihdytti sen perustamista. Alan toimijat kokevat, että heidän äänensä on jäänyt kuulumattomiin kriisissä.

Hallituksen päätöksellä kaikki tapahtumat käytännössä kiellettiin 13. maaliskuuta, eikä toimialalla ole ollut näkyvyyttä siihen, milloin tilanne palautuisi.

Alalla on paljon freelancereita ja erikokoisia yrityksiä, jotka ovat jääneet kriisissä yritystukien ulkopuolelle. Pienetkin toimijat saattavat kuitenkin olla suuria työllistäjiä välillisesti tai suoraan.

– Tapahtuma-alalla ovat tapahtumien järjestäjät jääkiekosta festivaaleihin ja seminaareista uskonnollisiin tapahtumiin. Lisäksi on tapahtumapaikat, lipunmyynti ja alihankintaketjut. Toimialalla on tuhansia toimijoita ja yhteenlaskettu liikevaihto on vähintään kaksi miljardia euroa. Nämä luvut tarkentuvat, kun saamme tehtyä alalla kyselytutkimuksen, Timonen sanoo.

Yli 500 hengen tapahtumat sallittu, mutta entä syksyn tapahtumat?

Tapahtumat onkin mainittu monessa yhteydessä koronakriisissä. Matkailu kärsii tapahtumien puutteesta, kun totuttujen vetonaulojen tilalle on keksittävä muuta. Linja-autoliikennöitsijät ovat menettäneet tilausajoja, kun ei ole tapahtumia, minne yleisöä kuljettaa.

Hallitus linjasi torstaina iltapäivällä, että heinäkuusta eteenpäin yli 500 hengen tapahtumia saa jälleen järjestää erityisjärjestelyin. Tapahtuma-alalle se on hyvä uutinen.

– Alan toimijat voivat käynnistää ja laajentaa toimintaansa. Seuraavaksi toivoisimme tietoa sisätapahtumien tilanteesta. Päätöksiä on lupailtu 1. elokuuta, mutta toiveemme on, että linjauksia tulisi aiemmin. Tapahtuma-alalle näköalattomuus on myrkkyä, Timonen sanoo.

– Tapahtuma ala voidaan pysäyttää yhdessä yössä, kuten todistettua, mutta sitä ei voida käynnistää nappia painamalla. Tapahtumat vaativat suunnittelua ja valmistelua sekä alihankintaketjujen yhteistyötä, hän jatkaa.

Peruttujen kesätapahtumien perään haikailu on siis turhaa. Peruttu tapahtuma on peruttu.

Timonen uskoo kuitenkin, että jotain aktiivisuutta tapahtuma-alalle tulee.

– Toimintaedellytykset on järjestettävä kuntoon. Jatkossa täytyy järjestää normaalia toimintaa uusin säännöin, Timonen toteaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi