Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

29.3.2023 klo 10:07
Uutinen

Tapahtumat yrittäjien tukena ja päinvastoin

Olen toiminut koko työurani yrittäjänä, esittävän taiteen ammattilaisena ja tapahtumatuottajana sekä ulkomailla, että Suomessa. Viime syksynä aloitin Pohjoismaiden suurimman, tunnetuimman ja vanhimman tanssitapahtuman, eli Kuopio Tanssii ja Soin toiminnanjohtajana. Kyseinen tapahtuma on osoitus siitä, miten Savossa osataan ja uskalletaan luoda omaa. 54 vuotta sitten saatiin ajatus tanssitapahtumasta, jollaista ei ollut vielä missään muualla. Savolaisella hulluudella siitä on kasvanut todella uniikki ilmiö, jossa vierailee vuosittain viikon aikana 35 000 ihmistä.

Samaan aikaan toimintaympäristöt ovat muuttuneet ja asiakkaiden vaatimustaso kasvanut. Tuotteelta ja kävijäkokemukselta vaaditaan paljon enemmän kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten. Kasvaneeseen kilpailuun ihmisten vapaa- ajasta ja kokonaisvaltaisesta kokemuksesta ei pysty kukaan enää vastaamaan yksin, vaan tarvitaan laajaa yhteistyötä kaikkien seudun yrittäjien ja muiden tahojen kesken.

Kävijän kokemukseen vaikuttavat paikalliset ravintolat, majoitukset, palvelut, kulkuyhteydet, parkkipaikat jne. Viime kesän kävijäpalautteessamme toistuivat esimerkiksi ravintoloiden ja kauppojen huonot aukioloajat.

Kuopio on kokoluokassaan yksi harvoista kaupungeista, joissa sunnuntaina pääsääntöisesti koko keskusta on kiinni. Omia palveluita ja tuotteita kannattaisi rohkeasti avoimin ovin tarjota matkailijoille, jotka valtaavat kaupungin tapahtumamme aikana. Sama pätee tietenkin muidenkin tapahtumien ajankohtaan. Se, että kaupungista jää positiivinen kokonaiskuva matkailijalle on pelkkä ´win-win´ tilanne niin tapahtumanjärjestäjälle, kuin paikallisille yrittäjillekin.

Muita huomaamiani Kuopion kuriositeetteja matkailullisesta näkökulmasta ovat mm. majoituskapasiteetti, joka loppuu kesäisin kesken, erittäin rajalliset juna-aikataulut, keskustan kolikkovessat ja ympärivuotisen turisti- infon puuttuminen. Kaikki asioita, joihin meillä ei ole varaa, mikäli haluamme alueen matkailun menevän eteenpäin. Meillä on todistetusti Suomen paras ja vilkkain tori, mutta torilava ei yllä torin muun toiminnan kanssa samalle tasolle, vaan rajoittaa onnistuneen tapahtuman järjestämistä. Torilavamme ei myöskään ulkonäöllisesti ole erityisen tyylikäs ratkaisu. Toivottavasti Kuopion juhlavuoteen mennessä asia korjaantuisi.

Tänä vuonna olemme pyrkineet omalta osaltamme kasvattamaan yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa ja tarjoamaan tapahtumakävijöille esimerkiksi pakettiratkaisuja nähtävyyksiin, kuljetuksiin, ravintoloihin ja esityksiin. Meille on pelkästään kunnia- asia jos saamme matkailijan esityksemme lisäksi käymään vaikkapa Lignell & Piispasen vierailukeskuksessa, taikka Lumoavan korutehtaalla. Pyrimme myös tilaamaan ja ostamaan tuotteet ja palvelut paikallisilta toimijoilta aina sen ollessa mahdollista.

Aukiolo-ongelmaa olemme ryhtyneet taklaamaan torille nousevalla omalla Tanssiteltallamme, jossa on ravintolapalvelut ja anniskelu. Teltasta löytyy tietenkin myös paikallisten valmistajien meille kehittämiä nimikkojuomia ja ´Tanssii ja Syö´ -menu. Tätä suunniteltaessa olen huomannut, että olisi varmasti aika tarkastella joidenkin vanhojen sääntöjen ajantasaisuutta ja mielekkyyttä. Vaikka Tanssiteltassamme riittäisi palveluista nauttivia asiakkaita, on keittiön mentävä kiinni klo 22 ja teltan klo 23. Kuitenkin nakkikioski voi toimia samalla aukiolla yöaikaan. Syy tähän on itselleni mysteeri.

Haluan haastaa seudun kaikki yrittäjät, sekä julkisen puolen tarkastelemaan itseämme matkailukohteena. Mitä voisimme tehdä yhdessä kaikkien hyväksi? Miten voisimme ilmiöittää tapahtumia ja puhua kaikki samaa kieltä? Olemmeko jäämässä jälkeen muista kehittyvistä tapahtumakaupungeista, esimerkiksi Tampereesta? Käytämmekö tällä hetkellä koko potentiaalimme? Samalla olen todella ylpeä Kuopiosta ja tiedän, että meillä on hirveän paljon annettavaa matkailijalle. En haluaisi toimia missään muualla, kuin juuri täällä. Toivon täydestä sydämestäni, että joka ikinen paikallinen yrittäjä hyötyisi mahdollisimman paljon seudun tapahtumista. Toivottavasti kehitymme ja kasvamme käsi kädessä. Kiitos, että olette olemassa. Ilman teitä ei olisi meitäkään.

Yhteistyöterveisin,
Salima Peippo
Toiminnanjohtaja
Kuopio Tanssii ja Soi ry.