Kuva: Getty Images
13.9.2022 klo 10:15
Uutinen

Tehdyn työtunnin kustannus nousi yksityisellä sektorilla – Yrittäjien ekonomisti muistuttaa palkkamaltista, jotta kilpailukyky säilyisi

Jos palkkakustannukset nousevat, Suomen kansainvälisen kilpailukyky heikkenee. – Se on pitkässä juoksussa vahingollista koko yhteiskunnalle, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

Yksityisen sektorin tehdyn työtunnin kustannus nousi 2,5 prosenttia huhti-kesäkuussa verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan, ilmenee Tilastokeskuksen työvoimakustannusindeksistä. Tehdyn työtunnin kustannus nousi teollisuuden toimialoilla 4,4 prosenttia, yritystalouden palvelualoilla 2,4 prosenttia ja rakentamisen toimialalla 2,6 prosenttia. 

Työtunnin kustannus tarkoittaa käytännössä kaikkia kustannuksia, jotka työtuntiin kohdistuvat, eli esimerkiksi työntekijän palkkaa ja sosiaaliturvaa.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen pitää kustannusten nousua maltillisena.

– Taustalla ovat sopimuskorotukset, ja liukuma oli yllättävän pieni. Muilla sektoreilla mentiin selvästi korkeammille luvuille.

– Kysymys on normaaleista sopimuskorotuksista, eikä tässä tiedossa sinänsä ole mitään yllättävää. 

Ei palkkainflaatiota

Malinen arvioi, että maltillinen nousu kertoo poikkeuksellisista ajoista.

– Voi sanoa, että tähän tilanteeseen on reagoitu oikealla tavalla, eli on pystytty pitämään yllä kilpailukykyä. 

Malinen uskoo, ettei työtunnin kustannuksen nousu ainakaan vaikuta negatiivisesti yritysten haluun palkata työvoimaa. Nousu on niin maltillinen, ettei se muodostu esteeksi työvoiman lisäämiseen yrityksissä.

Pieni nousu kertoo myös siitä, että yritykset ovat pystyneet huolehtimaan kilpailukyvystään, eikä palkkainflaatiota ole tapahtunut. 

– Tämän syksyn palkkakierroksilla nähdään, onko meillä palkkamalttia.

Malinen korostaa, että palkkamaltin säilyttäminen on tärkeää.

– On tärkeää, että kun palkkakustannukset nousevat, ne eivät nouse enempää kuin meidän kilpailijamaissamme. Muuten me menetämme kansainvälistä kilpailukykyämme. Se on pidemmässä juoksussa vahingollista koko yhteiskunnalle. 

Kaisu Puranen