YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Tekoäly tarjoaa nyt pk-yrityksille matalalla roikkuvia hedelmiä, jotka kannattaa ottaa käyttöön heti
Vielä hetki sitten tekoäly oli yrityskäytössä enemmän isojen toimijoiden juttu. Sen kouluttaminen omaan käyttöön vei pk-yritykseltä aivan liikaa resursseja.
– Näin ei enää aina ole, vaan usein hienosäätö riittää, sanoo tekoälyyn laajasti perehtynyt, sarjayrittäjä ja kouluttaja Risto Linturi.
Linturin mukaan tällä hetkellä pk-yrityksille on tarjolla matalalla roikkuvia hedelmiä.
– Niihin pitää tarttua heti – isot yritykset eivät siihen pysty.
”Muutos tulee olemaan massiivinen”
Työt tullaan tulevan vuosikymmenen aikana järjestämään uudestaan ja muutos tulee olemaan Linturin mukaan ”massiivinen”. Se tulee koskettamaan lähestulkoon kaikkien työpaikkojen kaikkia henkilöitä, niin heidän osaamistarpeitaan kuin heidän käyttämiään työkaluja.
Kysymys siitä, viekö teköäly työpaikat, on Linturin mukaan kuitenkin väärä. Työpaikkojen määrään vaikuttaa enemmän esimerkiksi se, syntyykö yrityksissä laadullisesti jotain uutta ja kuinka hintajousto toimii.
Miksi yrittäjän kannattaa ottaa tekoäly käyttöön?
– Melkein kaikki organisaatiot voivat säästää 30 % henkilötyöstä tekoälyä käyttämällä, Risto Linturi ennustaa.
Siirtymäaika tekoälyn käyttöön ottamisessa vaihtelee esimerkiksi toimialoittain. Fyysisen työn muutos tulee viemään enemmän aikaa.
– Osa organisaatioista voi päästä tähän vuodessa, osa tällä vuosikymmenellä. Jos itse ei ryhdy toimiin ja kilpailijat ryhtyvät, voi päätellä mitä tapahtuu, Linturi sanoo.
Koska tekoälyä voi käyttää jo nyt hyvin erilaisiin tehtäviin, aivan kaikkien pk-yrittäjien kannattaa tutustua siihen, myös valmistavan teollisuuden.
Jotkut asiat vaativat edelleen tekoälyn opettamista mittavasti itse. Tällöin Linturin mukaan pienen yrityksen kannattaa mieluummin odottaa kuin upottaa resurssinsa siihen nyt.
Erikoistumisen kannattaa olla muutakin kuin osaamista
– Tärkein osaaminen tulevaisuudessa on merkitysten ymmärtäminen. Pitää ymmärtää, mistä voisi olla lisäarvoa.
Yrittäjille onkin Linturin mukaan tyypillistä merkitystason ymmärtäminen ja holistinen kokonaisuudenhallinta.
Konsulttiosaamisen merkitys sen sijaan vähenee. Linturi kertoo, kuinka Yhdysvalloissa ohjelmoijia neuvova organisaatio lomautti ison osan työntekijöistään – puheluita ei enää tule.
– Jos on erikoistunut palveleva yritys, kannattaa pitää huolta siitä, ettei erikoistuminen ole pelkkää osaamista. Osaamisen pitäisi olla sidottu johonkin fyysiseen tavaraan tai verkoston solmuna toimimiseen, Linturi sanoo.
Muutos voi johtaa Linturin mukaan myös siihen, että yritysten välinen vaihdanta vähenee.
– Yritys voi tehdä suuremman osan tarvitsemistaan asioista itse. Yritykset ovat tarvinneet moneen asiaan ulkopuolisia alihankkijoita ja konsultteja. Nyt ei tarvitse, koska tekoäly on se ulkopuolinen.
**
Risto Linturi tulee kouluttamaan Uudenmaan Yrittäjien jäseniä 24.1. Inkooseen. Tekoälyn yrittäjäilta: mahdollisuuksista käytäntöön -tapahtumassa perehdytään erityisesti perehdytään Chat GPT:hen. SEn lisäksi Linturi nostaa esiin myös joitain muita työkaluja, joista pk-yrittäjät voivat saada hyötyä toimintaansa pienellä vaivalla.