20.4.2020 klo 13:13
Uutinen

Työmarkkinatuki auttaa ravintolayrittäjän pahimman yli: ”Kun hetken malttaa, tuen hakeminen ei ole vaikeaa”

Kajaanilainen ravintola-alan yrittäjä on tyytyväinen Kelalta saamaansa rahalliseen tukeen.

Kajaanin keskustassa Gastrobar3 -ravintolaa pyörittävä Kirsi Keskitalo on yksi Kela-tukea saaneista yrittäjistä.

– Tänään maanantaina sain tilille maaliskuun puolenvälin jälkeen myönnetyn osuuden eli 260 euroa miinus verot, Keskitalo kertoo.

Yrittäjän työmarkkinatuen saamisen ehtona on, että päätoiminen työ yrittäjänä on päättynyt koronan vuoksi tai yrittäjätulo on epidemian takia vähemmän kuin 1089,67 euroa kuukaudessa. Lue ohjeita tuen hakemiseen täältä.

Keskitalo kuuluu niihin yrittäjiin, jotka saavat tukea ensimmäisten joukossa. Tuen saamiseksi yrittäjän on ilmoittauduttava työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin.

– Mielestäni ohjeistus oli selkeä. Yrittäjä ilmoittautuu TE-toimistoon työnhakijaksi kuten normaali työnhakija.

Tämän jälkeen TE-toimisto tekee päätöksen työnhakijan statuksesta ja antaa työvoimapoliittisen lausunnon. Keskitalo sai puoltavan lausunnon, minkä jälkeen hän saattoi hakea työmarkkinatukea Kelalta.

Kelan työmarkkinatukihaku avautui yrittäjille viime viikolla. Toisin kuin TE-palvelut, Kela julkaisi oman hakulomakkeen yrittäjille.

– Kelan lomake on suoraviivaisempi. Kelasta tuli jo perjantaina tieto, että päätös on tehty ja että maanantaina maksetaan ensimmäinen erä. TE-keskuksella ei ollut erikseen yrittäjille suunnattua lomaketta, mutta mielestäni hakuprosessi ei ole kovin monimutkainen, kunhan keskittyy vastaamaan niin kuin lomakkeessa pyydetään, Keskitalo sanoo.

”TE-palveluiden ohjeistus parantunut”

TE-palveluiden lomakkeessa yrittäjältä pyydetään muun muassa selvitystä omasta tilanteestaan.

– Lomakkeen täyttämisen jälkeen sain tekstiviestin, jossa kerrottiin, että hakemukseni on otettu vastaan. Minulta pyydettiin vielä lisäselvitystä omasta tilanteestani. Kerroin, miten koronakriisi on vaikuttanut henkilökuntaani ja omaan palkanmaksuuni.

Keskitalon mukaan TE-palveluiden hakuprosessi on parantunut, kun ohjeistusta yrittäjille on parannettu.

– Kun vaan malttaa hetken istua ja lukea ohjeet, niin hakeminen ei ole vaikeaa. Jos on kiire ja kaikki harmittaa, lomakkeiden täyttäminen voi tuntua hankalalta. TE-palveluiden ohjeistus on parantunut alun jälkeen.

Kajaanilaisyrittäjä on tyytyväinen pieneenkin rahalliseen apuun.

– Jotenkin minua sieppaa se, miten kateellisia ja katkeria monet yrittäjät ovat tällä hetkellä. Tukea saa varmasti, kun vaan jaksaa asitä hakea, hän uskoo.

”Hyvä raha verrattuna siihen, että en saisi mitään”

Keskitalo saa työmarkkinatukea kesäkuun loppuun asti, noin 730 euroa kuukaudessa. Tästä summasta vähennetään verojen osuus, noin parikymmentä prosenttia.

– Onhan tämä hyvä raha verrattuna siihen, että en saisi mitään. Tällä hetkellä en pysty maksamaan itselleni palkkaa. Siitä olen joutunut säästämään ensimmäisenä, jotta yrityksen kassaan jäisi rahaa.

Tukiraha menee elämisen kustannuksiin ja osittain lainojen maksamiseen.

– Kyllä sillä jonkun laskun maksaa. Puolisoni on onneksi ottanut kopin perheen yhteisistä kuluista siihen asti, kun tilanne palautuu. Eihän tämä tuki ole lottovoitto, mutta se on hyvä kädenojennus yrittäjille. Että on edes jotakin.

Lisää yrittäjän työttömyysturvaan liittyviä artikkeleita voit lukea täältä.

Kuva: Getty images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi