Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

16.4.2020 klo 13:41
Uutinen

Yrittäjä, voit nyt hakea Kelalta työmarkkinatukea – Kela julkaisi hakulomakkeen

Yrittäjien työmarkkinatuen saamisen ehtona on, että päätoiminen työ yrittäjänä on päättynyt koronan vuoksi tai yrittäjätulo on epidemian takia vähemmän kuin 1089,67 euroa kuukaudessa.

Verkkohakemus on helpoin tapa hakea työmarkkinatukea. Kela on nyt julkaissut hakulomakkeen sivuillaan. Pääset Kelan lomakkeeseen klikkaamalla tätä linkkiä.

Sinun ei tarvitse lopettaa yritystoimintaasi, jotta voit saada työmarkkinatukea.

Jotta saat yrittäjän työmarkkinatukea sinun täytyy ilmoittautua ensin työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin, jos päätoiminen työskentelysi yrityksessä on päättynyt koronan vuoksi tai yrittäjätulosi ovat pienentyneet alle 1089,67 euroon kuukaudessa.

Katso TE-toimiston ohjeet klikkaamalla tätä linkkiä.

Tukea myös takautuvasti

Suomen Yrittäjät on eri kanavissaan muistuttanut useasti reilun viikon aikana, että voit saada työmarkkinatukea takautuvasti. Jos ilmoittauduit työttömäksi työnhakijaksi viimeistään keskiviikkona 15. huhtikuuta, voit hakea työmarkkinatukea takautuvasti 16.3.2020 alkaen, vaikka työnhaku ei olisi ollut vielä silloin voimassa.

Jos ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi 15.4. jälkeen, voit hakea työmarkkinatukea siitä päivästä lähtien, kun työnhaku on ollut voimassa TE-palveluissa.

Keskimäärin 724 euroa kuukaudessa

Työmarkkinatuki on suuruudeltaan 33,66 euroa päivässä eli keskimäärin noin 724 euroa kuukaudessa. Myös omavastuuaika on poistettu määräajaksi, joten etuutta voi saada heti ensimmäisestä päivästä lukien, kun oikeus siihen syntyy. Työttömyysetuuden määrään eivät vaikuta esimerkiksi puolison tulot, vain henkilön omat tulot huomioidaan.

Jos yrittäjällä on tuloja samalla jaksolla, kun hän saa työttömyysetuutta, ne sovitellaan työttömyysetuuden kanssa. Enintään 300 euron kuukausittaiset tulot eivät kuitenkaan vähennä työttömyysetuutta lainkaan. Tämän jälkeen työttömyysetuus vähenee siten, että jokainen tienattu euro pienentää etuutta 50 sentillä.

Jos siis yrittäjä tienaa etuuden rinnalla kuukausituloa esimerkiksi 500 euroa, voi hän saada etuutta noin 624 euroa kuukaudessa.

Työmarkkinatukea maksetaan viideltä päivältä viikossa (myös arkipyhiltä). Tähän määräaikaiseen yrittäjän työmarkkinatukeen ei makseta lapsikorotusta, muuten sitä kyllä maksetaan. Työmarkkinatuesta maksetaan verot.

Väliaikaiset ehdot yrittäjän työttömyysturvassa ovat voimassa 30. kesäkuuta saakka.

Yksinyrittäjille myös 2000 euron tuki

Yksinyrittäjät voivat hakea rinnakkain työmarkkinatuen kanssa 2000 euron yksinyrittäjätukea yritystoiminnan kuluihin. Mistä ja miten haet yksinyrittäjän tukea? Omasta kunnastasi (yrityksen YTJ:hin merkitystä kotikunnasta) ja oman kuntasi yrityspalvelu osaa auttaa. Katso yhteystiedot tästä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi