Pikkujoulut
Pikkujoulukausi on täällä. Kuva: Getty Images

Työnantaja ei voi pitää pikkujouluihin osallistumisen ehtona koronapassia – Lainsäädäntö kaipaa pikaista tarkentamista

Pikkujoulukausi on kuumimmillaan, mutta korkeimmillaan ovat myös koronatartuntojen määrät koko pandemian aikana.

Yritykset ovat juhlineet jo pikkujouluja, ja useilla iltamat ovat vielä edessä. Yksi linjaus pikkujouluja koskien on selvä: työnantaja ei saa järjestää pikkujouluja, joihin osallistumisen ehtona on koronapassi.

– Tältä osin lainsäädäntö kaipaisi pikaista tarkentamista. Lisäksi on syytä huomata, että poikkeuksena pääsääntöön on tilanne, jossa pikkujoulut järjestetään ravintolassa. Tällöin ravintola voi ja joissain tilanteissa joutuukin vaatimaan koronapassia. Silloin voi syntyä tilanne, jossa ne työntekijät, joilla ei ole koronatodistusta tai negatiivista testiä, eivät pääse osallistumaan, Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg kertoo.

Yritys voi laittaa pikkujoulujen kulut verovähennyksiin, jos tilaisuus on avoin kaikille osallistujille. Pikkujoulut ravintolassa, jossa koronapassia kysyttäisiin, voisi tehdä asiasta kinkkisen.

– Tällöin asiaa varmasti voidaan joutua arvioimaan myös verolainsäädännön näkökulmasta, Rytkönen-Sandberg sanoo.

Koronapassia voi suositella

Helsingin Sanomien jutussa aiheesta on haastateltu sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Kirsi Ruuhista, jonka mukaan tilaisuuksien järjestäjät vastaavat siitä, että toiminta on lainmukaista, eikä siinä rikota esimerkiksi yhdenvertaisuus- tai tietosuoja­sääntelyä.

Samassa jutussa Avin ylitarkastaja Oona Mölsä näkee kuitenkin, että koronapassia voi suositella.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman huomauttaa, että rokotteet ovat ilmaisia ja kaikille saatavilla.

Koronatilanteen pahentuessa muun muassa Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoi tiukentuvista rajoituksista yleisötilaisuuksiin 25.11.-24.12.2021.

Päätös rajoittaa sisätiloissa seisomakatsomojen henkilömäärää niin, että tilaisuudessa voi olla enintään 20 henkilöä, joilla ei ole istumapaikkaa. Istumapaikallisten katsomojen osallistujamäärää ei rajoiteta.

–  Rajoitus ei koske yleisötilaisuuksia, joissa koko yleisölle on istumapaikat. Rajoitus ei myöskään koske sellaisia tilaisuuksia, joissa seisomakatsomoon tai -katsomoihin otetaan yhteensä enintään 20 henkilöä,  Oona Mölsä kertoo Avin tiedotteessa.

Rajoitusten vaihtoehto on koronapassi.

Elina Hakola