Seurana Oy.
10.12.2021 klo 12:01
Uutinen

Lauttasaarelainen vanhuspalvelu on työpaikkojen aatelia

Mirka Saarinen tiimeineen haluaa työllään varmistaa, että yhä useammalla vanhuksella olisi juttuseuraa ja virkistävää tekemistä. Seurana Oy:n tärkein polttoaine on välittäminen ja se näkyy yrityksen kaikessa toiminnassa.

Helsingin Lauttasaarta kutsutaan onnellisten saareksi ja sitä se on myös alueella päämajaansa pitävälle Seurana Oy:lle. Vanhusten parissa työskentelevä yritys nimittäin palkittiin vuoden 2021 aikana sekä Suomen että Euroopan parhaana suomalaisena työpaikkana Great Place to Work -kilpailun pienten yritysten sarjassa. Euroopan laajuisessa kilpailussa Seuranan sijoitus oli paras kaikista suomalaisista työpaikoista.

Tiimityö, työyhteisön hyvä henki ja työntekijöiden hyvinvointi ovat yritykselle tärkeitä, koska se toimii välittämisen alalla. Seurana on yrityksen omin sanoin onnellisen vanhuuden asialla tarjoamalla nimensä mukaisesti seuraa ja virkistystä vanhuksille. Seuralainen ulkoilee, jutustelee ja hoitaa välttämättömiä asioita vanhuksen kanssa – kiireettömästi. Vanhuksen kanssa tehdään juuri sellaisia asioita, mitkä tekevät heidät onnellisiksi.

Muutoksen asialla

Yrityksen tarina alkoi sen perustajan Mirka Saarisen omasta tarpeesta: hän kaipasi isoisälleen säännöllistä juttuseuraa hoivakotiin. Vaikka väestön ikääntyminen on tunnistettu aikamme megatrendiksi ja vanhusten yksinäisyydestä puhutaan paljon, Saarisen yllätykseksi sopivaa seurapalvelua ei ollut olemassa.

– Hoitajilla ei välttämättä ole kunnon keskusteluyhteyttä vanhuksiin. Minulle tuli halu ravistella alaa ja näyttää, että toisinkin voi tehdä.

Saarinen ymmärsi, että seurapalvelulle on todellinen tarve, koska monet muutkin tuskailevat pitkistä välimatkoista läheisten vanhusten kanssa ja potevat huolta heidän pärjäämisestään. Hänen mielestään arvokas vanhuus on niin tärkeä asia, ettei sitä voi sivuuttaa piiloutumalla resurssien vähyyden taakse.

Seurana Oy.

Suurella sydämellä

Yrityksen työntekijöitä sekä toimistolla että kentällä ympäri Suomen yhdistää suuri sydän. Suurin osa vanhusten kanssa työskentelevistä seuralaisista on eläkeläisiä, joiden ei enää tarvitsisi tehdä töitä. Heillä on kuitenkin aikaa ja annettavaa. Toimintaan hakeutuu ihmisiä, joilla on läsnäolon taito, aito huoli vanhusten jaksamisesta sekä into toimia ihmisten kanssa.

Seuralaistoiminta luo positiivisen kehän: vanhus on onnellisempi, omaiset ovat tyytyväisiä ja seuralainen kokee tekevänsä merkityksellistä työtä.

Kaiken keskiössä on hyvä tiimityö ja tiivis yhteydenpito kentälle. Yrityksen kasvua hahmottaessa tiimi on joutunut miettimään, miten ihmisläheinen toimintatapa säilyy ja kehittyy.

– Työ vanhusten kanssa on täynnä isoja iloja ja välillä myös suuria suruja. Olemme läsnä elämän vaikeissakin hetkissä. Siksi meidän on tärkeää miettiä, miten jatkossakin voimme tarjota tukea seuralaisina työskenteleville, Saarinen pohtii.

Seurana Oy.

Inhimillistä liiketoimintaa

Seurana Oy:n toimiston tiimiin on haettu ja hakeutunut hyviä, toisiaan tukevia joukkuepelaajia. Kentällä toimiviksi seuralaisiksikin haetaan Saarisen sanojen mukaan lämpimiä ihmisiä. Vaikka yrityksen seuralaisena toimiminen sopii monenlaisille ihmisille, Saarisen mukaan heidän alallaan on tärkeä tunnistaa, jos toiminta ei tunnu omalta. Vanhusten kanssa toimiminen on merkityksellistä työtä ja vaatii sitoutumista.

– Paljon puhutaan siitä, miten nuoret kaipaavat nykyään työltään merkityksellisyyttä, mutta kyllä eläkeikäisetkin sitä kaipaavat.

Saarinen on ylpeä siitä, että hänellä tiimeineen on mahdollisuus rikkoa sekä vanhusalaan että työelämään liittyviä myyttejä ja pinttyneitä uskomuksia.

Tiesitkö? Seurana Oy palkittiin 8.12.2021 Lounais-Helsingin Yrittäjien Vuoden yritys 2021 -palkinnolla. Lue lisää palkinnosta >


Mirka Saarinen, Seurana Oy

KUKA Perustaja Mirka Saarinen
HARRASTUKSET Jooga, avantouinti, koiran ja lapsen kanssa ulkoilu
MITÄ SEURAAVAKSI Seurana Oy:n tiimi tähtää Suomen johtavaksi vanhusseurapalveluksi. Tavoitteena on myös askel kansainvälisille markkinoille.
YRITYS Seurana Oy
HENKILÖMÄÄRÄ 8 henkilön toimistotiimi, 150 Seuralaista ympäri Suomen
PERUSTAMISVUOSI 2017

Ensimmäisessä kuvassa:
Seurana-yrityksen toimistolla riittää naurua ja tekemisen meininkiä. Siitä pitävät huolen koko toimiston tiimi: Fanni Helin (vasemmalla), Mirka Saarinen, toimistokoira Junnu, Milla Järvinen, Pipsa Pakarinen, Kaisa Könönen ja Karola Karjalainen.

Kuvat: Jaana Tihtonen ja Seurana Oy