22.2.2024 klo 10:56
Uutinen

Työsuojeluviranomainen hakee ennakkoratkaisua hallinto-oikeuden Wolt-päätökseen

Työsuojeluviranomainen aikoo hakea korkeimmalta oikeudelta valituslupaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden Wolt-päätökseen, jonka mukaan ruokalähetit ovat itsenäisiä yrittäjiä.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden tällä viikolla tekemän päätöksen mukaan ruokalähettiyritys Woltin lähetit ovat itsenäisiä yrittäjiä eivätkä työntekijöitä. Hallinto-oikeus perusteli päätöksessään, että Wolt ei tosiasiallisesti käytä lähetteihin työnjohto- ja valvontaoikeutta, ja Woltin liiketoimintamalli takaa läheteille hyvin laajan vapauden.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluviranomainen tiedotti torstaina, että se aikoo hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta, jotta asiasta saataisiin ennakkoratkaisu.

Työsuojeluviranomainen antoi marraskuussa 2021 päätöksen, jossa se katsoi Woltin ruokalähettien olevan työsuhteessa ja velvoitti Woltin työnantajana pitämään työtunneista työaikakirjanpitoa. Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi kuitenkin keskiviikkoisella ratkaisullaan työsuojeluviranomaisen päätöksen. Se katsoi, että Woltin ruokalähettien työssä ei täyty työsuhteen tunnusmerkeistä työnjohto- ja valvontaoikeus, eikä lähettien työtä ole kokonaisarvionkaan perusteella pidettävä työsuhteessa tehtynä. Näin ollen myöskään työaikalaki ei tule sovellettavaksi ruokalähettien työhön.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus