20.12.2019 klo 10:37
Uutinen

Uudenmaan alueen Yrittäjät: Sote-uudistuksen Uudenmaan erillisratkaisussa varmistettava monituottajamalli

Hallitusohjelman mukaan Suomi oli tarkoitus jakaa 18 maakuntaan, jotka ottavat vastuun uudistuvista sosiaali- ja terveyspalveluista. Uudenmaan alueelle, jossa asuu yli 1,5 miljoonaa suomalaista, on kuitenkin syntymässä erillisratkaisu. Uudellamaalla palvelut tuottaisi neljä alueelle muodostuvaa sote-maakuntaa sekä Helsinki, jolle tulee kaupunkina myös maakunnan tehtäviä.

Helsingin, Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan Yrittäjät katsovat, että voi olla perusteltua toteuttaa alueella erillisratkaisu, vaikka se poikkeaisi sote-uudistuksen peruslinjauksesta. Uudenmaan alueen erillisratkaisu uusine maakuntineen voidaan hyväksyä, jos siten saadaan koko sote-uudistus lopulta toteutumaan, ja erityisesti tällä väkirikkaalla alueella luodaan selkeät mekanismit toimivalle monituottajamallille.

Koko uudistukselle on olennaisen tärkeää tulevan rahoituksen ratkaiseminen. Siinä tulee varmistaa Uudenmaan kasvun ja elinvoimaisuuden edellytykset.

Uusien hallinnollisten alueiden syntyessä on Uudellamaalla viivytyksettä otettava käyttöön palvelusetelit sekä henkilökohtainen budjetti mahdollisimman kattavina ja monipuolisina. Toimivat sote-palvelut edellyttävät palvelusetelien käytön lisäämistä. Uudellamaalla tulee myös jatkaa kuntien aiemmin käynnistämää palveluseteliyhteistyötä tavoitteena palvelusetelien ja henkilökohtaisen budjetin mahdollisimman yhtenevät käytännön toteutukset koko Uudenmaan alueella.

Helsingin Yrittäjät ry
Pääkaupunkiseudun Yrittäjät ry
Uudenmaan Yrittäjät ry

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Tiina Oksala, Helsingin Yrittäjät
tiina.oksala (at) yrittajat.fi
p. 040 548 1104

Puheenjohtaja Anne Kangas, Yrittäjien Sote-verkoston johtoryhmä
p. 040 7154945
anne.kangas (at) hoitokotipaivakumpu.fi

Kuva: Anton Sucksdorff