Suomen Yrittäjien mukaan hallituksen perjantaina julkaisema apupaketti on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan.
14.1.2022 klo 19:02
Uutinen

Uudet tukitoimet tarpeen mutta lisääkin tarvitaan – ”Yritykselle pitää antaa työkaluja sopeutua”

Suomen Yrittäjien mukaan hallituksen perjantaina ilmoittama apupaketti on yrityksille todella tarpeen. Vakava tilanne vaatii Yrittäjien mukaan kuitenkin myös lisätoimia mm. yt- ja lomautusprosessien osalta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) kertoivat perjantaina alkuillasta tiedotustilaisuudessa hallituksen koronaministerityöryhmän päätöksistä.

Viime vuoden marraskuun lopussa päättynyt yrittäjien työmarkkinatuki palaa voimaan tammi-helmikuulle 2022.

Lisäksi hallitus valmistelee sulkemiskorvausta toiminnoille, joita ovat koskeneet sulkutoimet. Korvaus koskisi lailla tai viranomaismääräyksellä suljettuja tiloja, esimerkiksi liikunta- ja urheilutiloja, kuntosaleja, kylpylöitä ja sisäleikkipuistoja.

Myös yritysten kustannustuen kuudetta kierrosta valmistellaan. Kuudes kustannustukikierros koskee edellisen kierroksen tapaan vain rajoitustoimien kohteena olleita yrityksiä.

Koko tukipaketin kooksi ministeri Lintilä arvioi 200-250 miljoona euroa riippuen siitä, toteutuuko ravintolasulku. Korvauksia ja tukia maksetaan sulku- ja rajoitustoimien osalta enintään helmikuun loppuun saakka.

Urheilu- ja kulttuurialan rajoitustoimien takia peruuntuneille tapahtumille valmistellaan tukea siltä osin kuin sulkemiskorvaus ja kustannustuki eivät näitä kustannuksia kata. 

Korvauksia ja tukia maksetaan sulku- ja rajoitustoimien osalta enintään helmikuun loppuun saakka.

Sulkuajan osalta valmistellaan myös tuki taide-, kulttuuri- ja luovan alan ammattilaisille.

Tukia valmistellaan vuoden ensimmäiseen lisätalousarvioesitykseen, joka on määrä antaa eduskunnalle helmikuun alussa.

Verohallinto kertoi myös pidentävänsä verojen maksuaikaa sellaisten yritysten ja henkilöasiakkaiden kohdalla, joilla on verovelkojen maksujärjestely Verohallinnon kanssa voimassa. Tavoitteena on helpottaa erityisesti yrittäjien ja toiminimiyrittäjien koronarajoituksista johtuvia maksuvaikeuksia.

– Haluamme antaa lyhennysvapaata aikaa koronarajoituksista kärsiville. Siksi maksujärjestelyssä olevien asiakkaiden ei tarvitse maksaa maksujärjestelyn kuukausieriä tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Aika maksaa verovelkoja siis pitenee, kun lyhennysvapaiden kuukausien määrä lisätään maksujärjestelyn loppuun, ylitarkastaja Netta Löyvä Verohallinnosta kertoo.

Ylipitkiä yt- ja lomautusprosessien läpivientiaikoja pitää lyhentää.

Mikael Pentikäinen

Suomen Yrittäjien mukaan hallituksen pitää antaa rajoitustoimien kohteena oleville yrityksille mahdollisuus selvitä vaikeasta tilanteesta.

– Kun liiketoimintaa rajoitetaan voimakkaasti lyhyellä varoitusajalla, yritykselle pitää antaa työkaluja sopeutua tilanteeseen, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Sulkemiskorvaus, kustannustuki, yrittäjän työmarkkinatuki sekä verottajan joustot ovat todella tarpeen. Kiitos niistä. Ne eivät kuitenkaan riitä. Myös ylipitkiä yt- ja lomautusprosessien läpivientiaikoja pitää lyhentää. Kun työmarkkinajärjestöt eivät sitä tee, hallituksen pitää hoitaa asia lakitietä, Pentikäinen lisää.

Yrittäjien pääekonomistin Mika Kuismasen mukaan useat yritykset ovat käyttäneet puskurinsa ja monen kassat ovat tyhjiä.

– Positiivista on, että toimeen viimein ryhdyttiin. Tärkeää on, että sulkukorvaus koskee kaikkia yrityksiä toimialasta riippumatta, Kuismanen sanoo.

– On myös tervetullutta, että kuudennen kustannustukikierroksen valmistelu on aloitettu ja sillä pyritään helpottamaan niitä yrityksiä, joiden toimintaa on rajoitettu, Kuismanen sanoo.

Yrittäjät edellyttää, että hallitus myös nopeasti lyhentää sairauspäivärahan omavastuuaikaa.

– Sanotaan, että koronatilanne on pahimmillaan juuri nyt. Kun kiristetään rajoituksia, pitää myös antaa keinoja selvitä ja käyttää kaikki hyväksi todetut keinot pitää yrityksiä pystyssä, jotta turhat konkurssit vältetään, Pentikäinen vaatii.

– Vetoan myös vuokranantajiin, pankkeihin ja työeläkeyhtiöihin, että ne ovat joustavia niille yrittäjille, joihin rajoitustoimet nyt iskevät voimalla.

Juttua muokattu 15.1.2022 klo 00.01: Poistettu virheellinen tieto yrittäjien työmarkkinatuen maksamisesta joulukuulta 2021

Toimitus
Toimitus