Riikka Ikäheimo.
21.4.2022 klo 08:48
Uutinen

Vahva intuitio ohjaa vaatesuunnittelija Riikka Ikäheimoa – jakaa nyt viisi oppiaan unelmien toteuttamiseen

Riikka Couturen perustaja Riikka Ikäheimo, 32, on pokkanainen, joka kuuntelee herkästi sisintään. Sen ansiosta itseoppineen vaatesuunnittelijan puvut ovat päässeet jopa Hollywood-elokuvaan.

Vuonna 2012 Riikka Ikäheimo istui Pariisin metrossa. Metro saapui hänen lempikahvilansa pysäkille. Äkisti Ikäheimolle tuli vahva tunne, että hänen on jäätävä pois metrosta ja mentävä kahvilaan. Hän tilasi kahvin, istuutui ja soitti äidilleen. Pian hänelle tuli olo, että joku tarkkailee häntä. Ikäheimo käännähti ja takana istui charmikas mies, joka alkoi jutella. Kävi ilmi, että mies on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja Peter Meech. Juttu luisti kaksikon välillä ja tuolloin vielä kokematon Ikäheimo kertoi unelmistaan vaatealalla.

Neljä vuotta myöhemmin Meech otti Ikäheimoon yhteyttä. Hän kertoi seuranneensa Ikäheimon uraa ja haluavansa hänen pukuja tulevaan elokuvaansa. Hämmästynyt suunnittelija lähti pukuineen Los Angelesiin. Samalla reissulla hän tapasi suurimman idolinsa Britney Spearsin.

– Minulla oli aina ollut tunne, että tulen joskus tapaamaan hänet ja suunnittelemaan hänelle puvun. Los Angelesissa näin tilaisuuteni tulleen. Laitoin hänen managereille viestiä, jotka vastasivat pian ja kertoivat Britneyn tykästyneen asuihini. Pääsin tapaamaan häntä ja antamaan hänelle suunnittelemani juhlapuvun ja kylpytakin. Se on henkilökohtaisesti elämäni suurin saavutus, Ikäheimo kertoo.

Ikäheimo luottaa vahvasti intuitioonsa ja siihen, että kaikella on tarkoitus. Hän tarttuu eteensä tupsahtaviin merkkeihin, ja on varmasti osin juuri intuitionsa ansiosta menestynyt suhteellisen nopeasti.

Intohimo vaatteisiin syntyi vuonna 2009, kun Ikäheimo näki unessaan unelmiensa mustan pitsisen iltapuvun. Hän löysi kirpputorilta mustan pitsiverhon ja päätti ommella siitä äitinsä ompelukoneella unensa puvun.

Kun puku oli valmis, Ikäheimo tiesi, että tämä on hänen kohtalonsa. Yli 10 vuotta myöhemmin Ikäheimon suunnitteluprosessi on hyvin samankaltainen: puvut ja mallistot saavat usein alkunsa unissa. Hän näkee puvut mielessään selkeästi ja sitten siirtää mielikuvan paperille. Nykyisin hän käyttää tosin apunaan ulkopuolisia kaavoittajia ja ompelijoita.

Ikäheimo on itseoppinut vaatesuunnittelija. Hän haki aikoinaan kaikkiin vaatetusalan kouluihin Suomessa, muttei päässyt niistä mihinkään. Siitä sisuuntuneena hän lähti vuonna 2012 Pariisiin, jossa hän löysi oman juttunsa: Swarovski-kristallein koristellut pitsikankaat, joista hänen brändinsä Riikka Couture on myöhemmin tullut tunnetuksi.

Vuotta myöhemmin Ikäheimo palasi Suomeen isänsä sairauden takia. Isä menehtyi melko pian ja ompelusta tuli Ikäheimon henkireikä, joka vei ajatuksia surusta toisaalle. Samalla hän työskenteli täysipäiväisesti Stockmannin hääpalvelussa.

– Se oli paras ratkaisu ikinä. Stockmannilla opin, mitä asiakkaat haluavat ja mikä myy.

Riikka Ikäheimo.

Linnan juhlista Pariisin muotiviikoille

Ikäheimo oli 19-vuotias ommellessaan unessaan näkemänsä pitsipuvun. Tuolloin hän sanoi vanhemmilleen, että tietää tekevänsä joku päivä pukuja Linnan juhliin.

Etiäinen toteutui vuonna 2017, kun hän suunnitteli ensimmäisen Linnan juhlien pukunsa Elina Kanervalle. Nopeasti sen jälkeen hänen pukujaan alkoi näkyä lukuisten suomalaistähtien, kuten artisti Eveliinan ja näyttelijä Iina Kuustosen yllä.

Menestyksestä innostuneena Ikäheimo haki Pariisin muotiviikoille ja omaksi yllätyksekseen hänet toivotettiin tervetulleeksi. Vuonna 2018 hänen ensimmäinen iltapukumallistonsa nähtiin Pariisin muotiviikoilla ja se sai kansainvälistä huomiota lehdistössä. Ikäheimon luomuksiin pukeutuivat nyt myös maailmantähdet, kuten artisti Bebe Rexha.

Riikka Couture oli matkalla tähtiin, kun korona iski. Pandemian takia juhlia ei juurikaan järjestetty kahteen vuoteen. Sen uskoisi olleen yritykselle tuhoisaa, mutta myönteinen ja uuttera Ikäheimo ei hätkähtänyt tilannetta.

– En tuntenut lainkaan hätää pandemian aikana. Uskoin, että tästä kyllä selvitään. Tuloni toki tippuivat, mutta olin kiitollinen, että olin terve.

Korona-aika opetti Ikäheimolle hänestä itsestään enemmän kuin mikään aiempi kokemus. Hän oli mennyt tuulispäänä unelmiensa perässä ympäri maailmaa vuosikausia, mutta nyt oli pakko pysähtyä. Ikäheimo ei kuitenkaan jäänyt toimettomaksi, vaan käytti ajan yrityksensä kehittämiseen. Se oli mahdollista, koska hänellä ei ollut juurikaan kiinteitä kuluja, kuten työntekijöitä tai liiketilaa.

Hän suunnitteli arkivaatemalliston, joka päätyi myyntiin muun muassa Stockmannille. Se oli yksi Ikäheimon suurimmista unelmista. Lisäksi hän aloitti pukujen vuokrauspalvelun.

Riikka Ikäheimo.

Ikäheimon viisi viisautta

Menestyminen on vaatinut Ikäheimolta ennen kaikkea päättäväisyyttä ja uskoa ideaansa. Itseään on kehitettävä jatkuvasti ja opeteltava uusia taitoja.

Yrittäjyydessä hän on erityisen kiitollinen siitä, että saa joka aamu herätessään päättää, mitä haluaa tehdä elämällään juuri tänään. Yrittäjyys tarjoaa Ikäheimon mukaan “voimaa hallita omaa kohtaloaan”. Ja se on hänestä ihanaa.

Hän muistelee yhtä oppia, jonka sai pariisilaiselta esihenkilöltään: “Eilisen voitot tai epäonnistumiset eivät merkitse enää huomenna, vaan joka päivä saa aloittaa uudestaan.”

Ikäheimolla riittää kuulemiaan oppeja jaettavaksi. Hän on kirjannut niitä muistikirjaan 12-vuotiaasta saakka.


Riikka Ikäheimon opit ja ajatukset niille, jotka vielä epäilevät unelmiaan

  1. Jos sinulla on jokin haave, ei se ole mielessäsi turhan takia. Jos et ole vielä onnistunut, se ei tarkoita, ettet onnistuisi huomenna. Jos luovutat, unelmasta ei ainakaan tule totta.
  2. On eri reittejä toteuttaa omia unelmiaan. Jos kaadut yhdellä polulla, toiselta voi löytyä juuri sinun juttusi.
  3. Analysoi sitä, mitä olet tähän mennessä tehnyt ja mikä ei toiminut ja miksi. Muuta se.
  4. Mitä isompia unelmia sinulla on, anna sitä enemmän elämälle. Ja elämä antaa takaisin. Mutta jos annat itsestäsi vain puolet, saat vain puolet.
  5. Sinun ei tarvitse olla valmis aloittaaksesi. Kehitys tapahtuu matkan varrella.

Tiesitkö? Riikka Ikäheimo on yksi Yritystä Stadiin -tapahtuman esiintyjistä. Tule kuulemaan Riikan mielenkiintoinen puheenvuoro henkilöbrändin rakentamisesta 10.5.2022 Bio Rexiin. Varaa paikkasi maksuttomaan tapahtumaan: www.yritystastadiin.fi.


Teksti Inka Ikonen
Kuvat PhotosbyBleumonde