4.12.2020 klo 11:46
Uutinen

Vakuutusyhtiö kieltäytyy maksamasta lautakunnan suosittamia korvauksia – Ainakin reilu 30 yrittäjää nostaa kanteen: ”Yhtiön päätös on suuri ihmetys”

Vakuutuslautakunta suositti Pohjolaa maksamaan ravintolayrittäjille korvaukset epidemiakeskeytysvakuutuksesta marraskuun alussa. Nyt Pohjola on ilmoittanut kieltäytyvänsä maksamasta korvauksia.

Kerroimme 6. marraskuuta, että Vakuutuslautakunta on antanut yksimielisen ratkaisun, jonka mukaan vakuutusyhtiö Pohjolaa suositetaan maksamaan ravintoloille korvauksia osasta koronaepidemian aiheuttamista rahallisista tulonmenetyksistä. Lautakunnan päätös on suositusluontoinen, eikä se velvoita Pohjolaa juridisesti maksamaan korvauksia.

Kesäkuun alusta alkaen rajoitukset perustuivat vakuutusehdoissa mainitun tartuntatautilain väliaikaiseen muutokseen. Tältä ajalta vakuutusyhtiö on lautakunnan mukaan korvausvelvollinen. 4. huhtikuuta, kun ravintolat suljettiin, sääntely tapahtui majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain puitteissa.

Reilu 30 ravintola-alan yrittäjää on viemässä kanteita vireille yhdessä vielä tämän vuoden puolella.

– Olemme nyt keräämässä alan yrittäjiä, jotka ovat valmiita nostamaan kanteen asiassa Pohjolaa vastaan. Tavoitteena on saada nämä kanteet vireille mahdollisimman nopeasti vielä tämän vuoden puolella. Jokainen asia on saatettava vireille omana asianaan, mutta tulemme pyytämään näiden käsittelyä yhdistettynä juttuna, viitasaarelaisen Hotelli Pihkurin ja toisen paikallisen ravintola-alan yrityksen yrittäjä Hanna Virtanen kertoo.

Vakuutuksenottajien ainoa keino oikeuksiensa vaatimiseksi on nyt kanteen nosto Helsingin käräjäoikeuteen.

– Meille oli hyvin suuri ihmetys, ettei Pohjola korvaa näitä. Tämä tulee satamaan muiden vakuutusyhtiöiden laariin, kun huomataan, että yksi vakuutusyhtiö ei korvaa vakuutusehtojensa mukaista vahinkoa.

Vakuutuslautakunnan suositusten noudattamatta jättäminen todella harvinaista

Hanna Virtanen on maksanut Pohjolan vakuutusta noin neljä tuhatta euroa vuodessa. Hän on hakenut korvauksia aktiivisesti, ja kirjoittanut Facebookissa yrittäjien ryhmässä asiasta levittääkseen tietoisuutta. Virtaselle on aivan viime päivinäkin tullut kymmeniä yhteydenottoja toisilta ravintola-alan yrittäjiltä.

– Uskon, että puhutaan hyvin merkittävistä korvaussummista. Liikevaihtomme on kuluvana vuonna tippunut 55 prosenttia vuoden takaisesta, muun muassa, koska emme ole voineet järjestää tapahtumia. Meille on kuitenkin aiheutunut niistä jo kuluja, Virtanen kertoo.

Ravintola-alalle tärkeä pikkujoulukausi jää lähes kokonaan tulematta.

Pohjola on päättänyt olla noudattamatta Vakuutuslautakunnan suositusta. Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katilan mukaan lautakunnan ratkaisuja noudatetaan yleensä erittäin hyvin.

– Tämä on todella suuri pettymys kaikille niille yrittäjille, jotka ovat odottaneet Pohjolan vastausta ja korvauksien tuomaa helpotusta. Nyt tietysti osa yrittäjistä aikoo viedä asian eteenpäin käräjäoikeuteen.

Katila muistuttaa, että tässä tilanteessa korvauksista olisi valtava apu yrittäjille.

– Osa yrittäjistä on aktiivisesti edistäneet omaa korvausasiaansa, kun taas osa yrittäjistä on tyytynyt odottamaan tätä Pohjolan vastausta. Nyt monen pohdittavaksi tuleekin se, aikovatko he viedä asiansa tuomioistuinkäsittelyyn korvauksien saamiseksi.

Tiedetäänkö vielä mitään korvauksien suuruudesta?

– Tässä on kyse siitä, miltä ajalta yrittäjät tulevat vaatimaan korvauksia, onko vakuutuslautakunnan päätöksen mukaiselta ajalta vai onko aikaisemmalta ajalta, jolloin ravintolat laitettiin kiinni majoitus- ja ravitsemistoiminnan sääntelyn perusteella. Jos kanne kohdistuu kesäkuun jälkeiseen aikaan, tietenkin korvaukset tulevat olemaan pienempiä, mutta jos kohdistuvat aikaisempaan aikaan, niin ne voivat olla huomattavia.

Ravintolayrittäjien kanteita ajaa Asianajotoimisto Magnussonissa asianajaja Mika Laapotti.

– Asiakkaiden oikeus korvauksiin myös ajanjaksolta 16.3 -31.5 kannattaa saattaa oikeuden tutkittavaksi, Laapotti toteaa.

Hänen mukaansa Pohjola on viimeksi jättänyt noudattamatta vakuutuslautakunnan suositusta vuonna 2013.

– Helsingin käräjäoikeus on ruuhkautunut, ja juttujen käsittelyajat venyvät vuoden mittaisiksi tällä hetkellä.

Aiemmin aiheesta: Vakuutusyhtiötä suositetaan korvaamaan koronamenetykset – Ravintolayrittäjä riemuitsee: ”Olen valmis menemään oikeuteen asti”

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Kirjoitus on julkaistu Suomen Yrittäjien sivuilla 3.12.2020