Yrjö Trög Kuva: Tommi Pietiläinen
22.10.2022 klo 23:10
Uutinen

Suomen arvostetuin yrittäjäpalkinto rovaniemeläiselle Norrhydro oy:lle

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on myönnetty tänä vuonna Norrhydro oy:lle ja kahdelle muulle yritykselle. Suomen Yrittäjät ja vakuutusyhtiö Fennia luovuttivat perinteikkään ja erittäin arvostetun palkinnon Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Tampereella. Palkinto on jaettu jo vuodesta 1968 lähtien.

Sylinterivalmistaja Norrhydro oy hakee koko ajan kilpailuetua

Rovaniemeltä kotoisin oleva ja vuonna 1985 perustettu Norrhydro oy on hydraulisylinterien valmistaja, järjestelmätoimittaja sekä digitaalisen hydrauliikan edelläkävijä. Yrityksen valmistamia tuotteita käytetään metsä-, materiaalikäsittely-, maanrakennus- ja kaivostoiminnan koneissa.

Yhtiö on hakenut kilpailuetua kehittämällä työkoneisiin energiatehokkaampia hydraulisylintereitä ja liikkeenohjausratkaisuja. 

Palkinnon kriteereissä esiin nousivat mm. Norrhydron korkea osaaminen, kannattavuus, hienosti rakennettu yritystarina, viisaasti toteutetut omistusmuutokset, esimerkillinen toiminta sekä tutkimusyhteistyö.

– Haluamme ratkaista omalta osaltamme ympäristöön ja ilmastoon liittyviä ongelmia. Olemme kehittäneet muun muassa yliopistojen kanssa yhteistyössä tuotteita, joiden avulla pystytään saavuttamaan koneissa merkittäviä energiasäästöjä, Norrhydron toimitusjohtaja Yrjö Trög kertoo.

Vastuullisuus on Norrhydrolle tärkeä asia. Rovaniemelle on esimerkiksi juuri valmistunut uusi Norrhydron tehdas, jonka katolla on 4 000 neliön aurinkovoimala. Lisäksi tehtaalla on panostettu energiankierrätykseen ja -talteenottoon. 

Haluamme ratkaista omalta osaltamme ympäristöön ja ilmastoon liittyviä ongelmia.

Yrjö Trög

Rovaniemeläisyrityksessä puhutaan avoimesti kasvun kulttuurista. Numeroiden valossa kasvu tarkoittaa sitä, että Norrhydron liikevaihdon pitäisi nousta nykyisestä vähintään 30 miljoonalla eurolla seuraavan neljän vuoden aikana.

– Kaikilla on aito mahdollisuus ideoida uutta. Ja ideoita viedään myös käytäntöön. Meidän on pakko kasvaa, kehittyä ja tehdä asioita paremmin. Se on ainoa tapa pärjätä, Trög sanoo.

Norrhydro oy

Perustettu: 1985
Perustajat: 15 entisen Rova-Tekno ky:n työntekijää
Toimitusjohtaja: Yrjö Trög, 1.11.2022 alkaen Matias Parviainen
Kotipaikka: Rovaniemi
Työntekijöitä: Yli 180
Liikevaihto: 24,7 milj. € (2021)
Konsernin tilikauden 2021 tulos: 0,35 milj. €
Oikaistu konsernin tilikauden 2021 tulos 2021: 1,6 milj. €

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2022

Vakuutusyhtiö Fennia ja Suomen Yrittäjät luovuttivat Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien gaalassa Tampereella lauantaina 22.10.2022. Palkinnolla halutaan nostaa yrittäjien ja yrittäjyyden arvostusta Suomessa.

– Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto, jota olemme jakaneet Suomen Yrittäjien kanssa jo yli 50 vuoden ajan, on yrittäjien keskuudessa Suomen arvostetuin palkinto. Tämän vuoden voittajia yhdistää erityisesti se, että kaikilla kolmella on ollut selkeä visio ja halu kehittää omaa yritystään jatkuvasti paremmaksi, palkintolautakunnan jäsen, Fennian toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny sanoo.

Palkinnon saivat myös Eurajoen Romu oy ja Vilpe oy

Eurajoen Romu on vuonna 1994 perustettu metalliromun kierrätykseen erikoistunut yritys. Yritys kierrättää kaikkea, missä on metallia, ja materiaalit erotellaan, lajitellaan ja kierrätetään sen prosesseissa 100-prosenttisesti. Metalliromun lisäksi yritys pystyy kierrättämään esimerkiksi ajoneuvojen lyijyakkujen kaikki ainesosat.

Eurajoelta ponnistanut kierrätysjätti on kasvanut lähes 30 vuoden historiansa aikana valtakunnalliseksi toimijaksi. Yrityksen kasvua ovat vauhdittaneet investoinnit ja yritysostot. Konserniin kuuluu Eurajoen Romun lisäksi seitsemäntytäryritystä, joiden ansiosta Eurajoki Groupilla on toimipisteitä aina Helsingistä Ouluun asti. 

Mustasaaresta kotoisin olevan Vilpe oy:n nimessä kiteytyy se, mitä yritys tekee eli viemäreitä, ilmanvaihtoa, liesikupuja ja poistoputkien elementtejä. Vilpessä puhutaan kuitenkin tuttavallisemmin kattotötteröistä. Yrityksen viimeisin keksintö on esimerkiksi älykatto, jossa algoritmi tarkkailee rakenteiden kosteutta ja säätää tuuletusta tarpeen mukaan.

Vilpe markkinoin kekseliäästi. Yksi näkyvä esimerkki tästä on TikTok, jossa Vilpellä on yli 90 000 seuraajaa ja määrä kasvaa koko ajan.

Tutustu valtakunnallisiin yrittäjäpalkittuihin osoitteessa yrittajat.fi/palkitut.

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on Fennian ja Suomen yrittäjien perustama tunnustus, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968. Nykyään valintaraatiin kuuluvat perustajien lisäksi Suomalaisen Työn Liitto ja Yksityisyrittäjäin Säätiö.