30.7.2019 klo 12:10
Uutinen

Valtuustoaloite Hyvinvointineuvolan (äitiys- ja lastenneuvolan) iltavastaanotosta

Hyvinvointineuvolan tavoitteena on asiakasperheiden hyvinvoinnin edistäminen ja perheiden tukeminen arjessa.

Hyvinvointineuvola on nykyisin avoinna virka-aikana kello 8-16 ja puhelinaika on kello 12-13. Aukioloajat ns. virka-aikaan eivät ole kovin asiakaslähtöisiä elämänvaiheessa, jossa palvelujen käyttäjät elävät ”elämän ruuhkavuosia”.

Useissa kaupungeissa, kuten Espoossa, Turussa ja Helsingissä on tarjolla myös ilta-aikoja, jotta erilaisissa tilanteissa oleville perheille löytyisi mahdollisimman sopiva aika neuvolakäynneille. Ilta-ajat mahdollistaisivat sen, ettei raskaana olevien äitien tarvitse hoitaa neuvolakäyntejä työaikana ja mahdollisesti korvata niihin mennyttä aikaa myöhemmin työnantajalle. Mäntsälästä monet vanhemmat käyvät töissä muualla pääkaupunkiseudulla, jonka johdosta neuvolassa käynti ei onnistu esimerkiksi ruokatunnilla, vaan käyntiin menee useampia tunteja matka-ajat huomioiden. Neuvolakäynnit työpäivän aikana keskeyttävät työn tekemisen. Tämä aiheuttaa haittaa joissakin yrityksissä niiden toimintoihin ja vaatii ylimääräistä lisäresursointia.

Monissa perheissä myös haluttaisiin mennä neuvolaan koko perheen voimin, mutta vanhempien työajat rajoittavat tätä. Ilta- ja viikonloppuajat mahdollistaisivat myös nykyistä useampien isien mukana olon neuvolakäynneillä. Laajennetut aukioloajat mahdollistavat paremmin palveluiden suuntaamisen koko perheelle.

Palveluiden tulisi tukea asiakkaita erilaisissa elämäntilanteissa mahdollisimman joustavasti ja lisäksi on tärkeää huomioida käyttäjien työelämän vaikutukset. Tämä olisi myös yksi tapa osoittaa Mäntsälän olevan lapsiystävällinen kunta ja vaikuttaa pienten lasten vanhempien työllistymiseen.

Esitän, että Mäntsälässä selvitetään mahdollisuudet aloittaa kokeilu, jossa tarjotaan perheille vastaanottoaikoja neuvolaan myös arki-iltaisin ja tämän kustannusvaikutukset.

Mäntsälässä 22.10.2018

Jari K. Sillanpää